Blíží se festival Alternativa

Blíží se festival Alternativa

12. 11. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
16. ročník festivalu Alternativa v Praze koncem listopadu opět představí pestrou škálu výjimečných hudebních projektů. Neočekávaná spojení, neotřelé postupy, skvělá muzika.
21. 11. Punk stále žije a ne jen v rock’n’rollu a není to dnes záležitost jen -náctiletých. Přijďte se o tom přesvědčit hned v první den festivalu do Kaštanu. Určitě nebudete litovat! Queen Mab Trio: violistka Ig Henneman, klarinetistka Lori Freedman a pianistka Marilyn Lerner se sešly před šesti lety, tři zkušené hudebnice, tři osobité přístupy k hudbě. O to úžasnější je jejich souhra a temperamentní hudba, která vás dostane.

22. 11. v Kaštanu nás čeká večer, který bude určitě opět hodně diskutován – koho ocení letošní porota Malé Alternativy? Znovu musíme připomenout, že se nejedná o soutěž a závodění – ale přece: je fajn být vybrán za toho, kdo si zaslouží větší pozornosti „alternativní“ hudební veřejnosti (ona si ale stejně vybere svého vlastního favorita, a dobře tomu tak). Zahrají Gaffa (Tábor), Klikva Klikva (Brno), Lajky (Třešť), Nikola Brasko (Praha) a Schrödingerova kočka (Praha).

23. 11. Kdo jste navštívil na Alternativě 2000 koncert dua Cheval de Frise určitě si nenecháte ujít sólový projekt kytaristy Thomase Bonvaleta – L´ocelle Mare v Kaštanu. Thomas kromě svého nástroje využívá své vlastní nahrávky pořízené na různých pustých a zpustlých místech ve Francii, perkusní nástroje, které původně nástroji nebyly, i své vlastní tělo. Příval nápadů a okamžitých inspirací se postupně mění ve smysluplné tvary, naprosto nekonveční a originální.

24. 11. bude v Kaštanu Máj, ale klasiku nečekejme. Jde o křehkou poezii Miroslava Waneka doprovázenou bicími Pavla Fajta – Wanekova úloha je vypravěčská… jeho báseň Máj, která svou rytmičností a košatostí obrazů dobře koresponduje s Fajtovou zvukovou a rytmickou barevností, s jeho odvahou pouštět se do neprobádaných zvukových možností jednotlivých nástrojů a elektroniky. Technika, dnes téměř všudypřítomná, je zastoupena i v recitaci – živý lidský hlas je tu prolínán přednatočenými replikami, které se spouští paličkami z naprogramovaných padů. Řeč slov je tu často střídána řečí bubnů a ocelových strun, slova jsou bubnována a rytmy vyprávějí…. V konečném tvaru tyto „dva jazyky“ splývají v jeden jediný fascinující, uhrančivý komunikační kanál. Toto hledání společné řeči, tak příznačné pro základní motiv básně – lásku, je základním tématem i formou tohoto představení. A není to jen pro zamilované .

25.11. se Alternativa láme do druhé poloviny a výjimečně se překrývají dva projekty. V Kaštanu uvedeme premiéru hry (druhé části velmi volné trilogie Umělecká) solitérního autora SdCH Kubus & Káva v podání Varlénova loutkového semináře. Pro pietní realizace tohoto souboru je typické spojení dryáčnické poetiky malé kukátkové scény se složitějšími konstrukty podivuhodných Chalsových textů, takže forma je vystavena krajní zátěži a obsah nebezpečnému vylehčení. V tomto elektrizujícím pnutí plují marionetoví viselci s pohyby galvanizovaných žabích stehýnek dekadentní atmosférou polosvěta, minuvšího se s jakýmikoli ideály už tak definitivně, že předstírá jejich existenci jako svůj fundament. Lahůdka pro diváky se smyslem pro černý humor.

Role médií v současném světě je překvapivě základním tématem nového projektu The Media Operation, který v Divadle Archa představí poznaňská kapela Reportaż. Ke spolupráci přizvala vynikajícího britského bubeníka a perkusionistu a dnes již legendární postavu alternativní scény Chrise Cutlera. Hudebně jsou Andrzej Karpinski a Witold Oleszak ovlivněni dlouholetou tradicí improvisovaného rocku stejně jako nejnovějšími experimenty se zvukovými technologiemi. Používají staré analogové nástroje, perkuse, klávesy, i nástroje elektronické, jejichž rozličné zvuky pak mixují naživo. Součástí projektu jsou výňatky textů z médií v mluvené melodické formě, atmosféru dokreslující specielně připravená scéna v šedo-modrém provedení, operační lampa visící nad hlavami muzikantů…

26. 11. v Arše bude patřit svébytné kapele s mezinárodním obsazením, která už v Čechách má své fanoušky: skupina Woven Hand [ex-16 Horsepower] představí své nové CD Ten Stones! Na níže uvedeném linku najdete video z vystoupení WH v letošním roce. Berte ho jako malou ochutnávku toho, co bude k vidění v Arše: http://www.youtube.com/watch?v=Rh9CJ3eMCw4. V rámci večera také vystoupí česká kapela Kill The Dandies! a Birch Book (USA), jejichž vystoupení je součástí turné.

27. 11. následují v divadle Archa tři elektronické projekty, které je potřeba nejen slyšet, ale i vidět. Přesvědčí o tom česká Mateřídouška – videoprojekce s jemným výtvarným jazykem animovaných ručních perokreseb s často bizardní snovou logikou, kostýmy, performance, šepot i řev… a dvě naprosto odlišné japonské umělkyně. Akane Hosaka, jejíž dravé rytmy spolu se vtíravými retro melodiemi nás katapultují do světa rozdováděných klokanů, bubnujících opičáků a různorodých robotů a svou rozpustilostí jsou v naprostém kontrastu se strohostí její osobnosti na pódiu. Naproti tomu spontánní příval energie jménem Doddodo. Tahle holka je snad šílená. Dva samplery a hlas. Vlasy si svazuje do tvaru palmového stromu, obličej si začerňuje, střídavě harpyje, střídavě něžná malá holka. Vychází z hiphopu a jestli někam patří, pak je to punk a psychedelie Osaky.

28. 11. nás v divadle Archa čeká netradiční, a přece na Alternativě ne neobvyklé, spojení. Pražský Big Band a skupina Jablkoň pod taktovkou Milana Svobody společně oslaví jablkoňské třicátiny – obě kapely se prolnou v jedno těleso a společně zahrají Jablkoň napsanou, či alespoň zaranžovanou jen a jen pro tuto příležitost. Michal Němec se záměrně vyhýbal tomu, co již bylo hráno v rámci projektu Symphonic Jablkoň, takže připravil program nový a čerstvý (až na několik vzpomínkových výjimek). A protože Pražský Big Band je kapela vynikajících sólistů, kteří ovšem velmi dobře drží pohromadě, mohl si při aranžování zařádit. Big Jablkoň Band zahraje (kromě jiných) i písně z nového, zatím nejtvrdšího jablkoňského alba Půlpes, které vyjde v únoru 2009, ale také třeba úpravy starých dobrých skladeb Machalaj, Pendlovky a Pulitr. A jak je při podobných příležitostech zvykem, budou i premiéry: Minulý čas, či Klíč od Michala Němce nebo Big Průnik Petra Chlouby. Zkrátka sladkých třicet.

29. 11. celý festival v divadle Archa uzavřou projekty osobitého finského vydavatelství Fiasko Records: Už samotný název navozuje atmosféru hudby skupiny Ahava. Toto slovo ve staré finštině pojmenovávalo suchý a chladný jarní vítr. Ahava je hluboce inspirovaná finskou přírodou, lidovými tradicemi a poezií, ale v neposlední řadě i jazzem. Směs příběhů vyprávěných ve finštině, švédštině a angličtině; tajemné obrazy přírody, jazzové improvizace a tradiční živost, čemuž dominuje něžný i naléhavý hlas zpěvačky Mii Simanainen. Naproti tomu hudba freerockového uskupení Gnomus s prvky psychedelie i surrealismu je plynulý tok tvůrčích, často i anarchistických nápadů, jež leckdy překvapují i protagonisty samotné. A do třetice všeho dobrého finského zahraje nepřehlédnutelná osobnost finské alternativní scény a nesmírně všestranný bubeník Mika Kallio. Přes svůj relativně nízký věk se již stihl podílet na nepřeberném množství velmi různorodých projektů, včetně těch u Fiaska Records. Letos v květnu Mika konečně vydal na CD svůj sólový projekt a my ho v Arše uslyšíme! Jestlipak se s ním třeba příští rok potkáme na Sletu bubeníků?

Chybět nebudou ani výstavy:
Kaštan – Scéna Unijazzu (Bělohorská 150, Praha 6)
výstava návrhů grafického designu posledních několika ročníků festivalu Alternativa
Čítárna Unijazzu (Jindřišská 5, Praha 1)
Výstava věnovaná památce Hectora Zazoua. Tento světoznámý avantgardní umělec, který loni na
festivalu Alternativa představil svůj unikátní projekt Quadri and Chromies, zemřel letos v září ve věku
pouhých 60 let.
Divadlo Archa (Na poříčí 26, Praha 1)
prezentace jednotlivých projektů

předprodej vstupenek
- na koncerty v Divadle Archa jsou vstupenky v předprodeji v čítárně Unijazzu (www.unijazz.cz, Jindřišská 5, Praha 1), v Divadle Archa (www.archatheatre.cz, Na poříčí 26, Praha 1), prodejně Polí5 (www.polipet.cz, Dittrichova 13, Praha 2) a v sítích Ticketpro (www.ticketpro.cz) a Ticketportal (www.ticketportal.cz)
- vstupenky na koncerty v Kaštanu lze pouze rezervovat na www.kastan.cz

Členové sdružení Unijazz mají slevu 10% na představení v Divadle Archa (lze uplatnit pouze v Divadle Archa a v čítárně Unijazzu) a 30 % v Kaštanu (lze uplatnit pouze v Kaštanu)

Dodal: Unijazz, sdružení pro podporu kulturních aktivit
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika