Pendulum v Roxy předvedli svůj um

Pendulum v Roxy předvedli svůj um

25. 11. 2008  |  Autor: YannD  |  Komentáře (2)
V úterý 18. listopadu rozvibrovali pražskou Roxy Pendulum. V plné síle, skoro plné sestavě a s davem co ruce nedal dolů nejen samým nadšením, ale i díky nemožnosti takto učinit pro těsnou blízkost souputníků na této akci přítomných.

V titulku tvrdím něco o tom, že Pendulum předvedli svůj um. A taky že ano. I kdyby se všichni odpůrci tohoto tvrzení stavěli na hlavu, je tomu tak. Nicméně co by reportér tak trochu bez hranic, popojedem, a s nutným nadhledem, k tomu přistupuji jako k faktu, který je dán. Nikoli jako k bublině vystavěné emocemi. A ty byly cítit ve vzduchu sakra hodně. Celé to probíhalo ve stylu – zábrany stranou, ruce nahoru. V mém případě spíše emoce stranou a v ruce pivo.

Ale pominu-li jeho magickou přitažlivost, to první po čem jsem se sháněl byl supportující DJ Philip TBC. Pódium však bylo natolik prostoupeno proprietami potřebnými ke koncertu, že Philip musel vzít za vděk balkónem. A neadekvátní prostředí, byť s příjemným rozhledem, automaticky generuje neadekvátní set. Philip disponuje kvalitami, které ten večer rozhodně nevyšly najevo a ono to vlastně ani tolik nevadilo. V čase kdy hrál, se většina rozehřívala, aby zkousla hlavní sousto večera. A platí, že ten kdo ví, rovná se umí, umí přijít ve správný čas, se správnou prezentací. A tento večer patřil jednoznačně Pendulum.

A proč? Poněvadž hráli live. A bylo to poprvé a matně si vzpomínám, že poprvé je to vždy nejlepší. Důkazem budiž plnost klubu i při poměrně vysoké ceně vstupu. Koncert Pendulum byl hezkou ukázkou toho, že zvědavost holt umí divy. Kolikrát jsem za poslední čas zaslechl, že Pendulum, rozuměj v DJ setu, nestojí pomalu ani za mák, kolikrát jsem slyšel řečnickou otázku – Voodoo People ještě někoho baví?... A stejně jsem nepochyboval, že Roxy bude plná. Ono totiž přesáhnout hranice žánru, který jste svého času definovali si žádá notnou dávku odvahy a i určité části sebevědomí. Pendulum live spojili na svém koncertu milovníky drum and bassu s rockery, a to v poměru velmi příznivém pro myšlenku zavrhnutí škatulek a vnímání hudby jako celku. Aneb líbí nelíbí a šmytec. A počítám, že u každé ze skladeb, které ten večer zazněly by většina zaškrtla políčko líbí.

pendulum

Koření live provedení, doplněné o MC Verse a bohatá světla, co krájela prostor jako bochník chleba umí atmosféru nakopnout. Skoro by se dalo říci, že ani nebylo potřeba. Hned s prvními tóny úvodní skladby Showdown byl dav na bodu varu a tak tomu bylo po celý koncert. Pokud by náhodou byl v davu člověk neznalý produkce tohoto australského fenoménu a jal se hity, a tedy skladby s největším potenciálem zaujmout, poznávat dle reakcí publika, odcházel by s vědomím, že tahle kapela nic jiného než hity neskládá. A možná právě v tom to je. Jakkoli můžeme nad hraním si Pendulum s hraním polemizovat, um vytvořit hit, co se umí sakra dostat pod kůži jim upřít nelze.

Jako čtvrtá skladba zazněl remix skladby Voodoo People, skladba, kterou bych čekal nakonec a klidně až v přídavku společně ze Slam. To že zazněla hned ze startu se dá přičíst právě onomu vysvětlení o odstavec výše. Pánové v čele s Robem Swirem (EL Hornet nedorazil) si však hraní užívali a nějaký set list jakoby jim byl fuk. Při dalším, přirozeně očekávaném hitu, Propane Nightmares vyvstávalo napovrch stále sílící vedro. Část lidí nevydržela a odebrala se do zadních částí klubu, kde se dalo alespoň částečně simulovat dýchání. A řekl bych že právě v zadní části naplno vyšel najevo jediný a bohužel hlavní nedostatek koncertu. A tím byl zvuk.

pendulum

Nejsem v tomto oboru odborník a většinou na to i tak trochu v zápalu uspokojení hudebních choutek kašlu, ale zde se to nedalo překousnout. Jakoby světla byla posílena na max a svůj účel také splnila, ale zvuk byl podřízen kvantitativnímu vlivu hitovek na publikum ve smyslu – oni si to užijí i tak. A asi ano, ale… Ale budiž – zážitek to byl, a to že chvílemi výšky bodaly do uší a basy jakoby si odskočily na práska a naopak, je v podstatě vedlejší. Stačí říct – protože Tarantula, protože Blood Sugar, protože Slam. V MP3 přehrávači vás tyto pecky již mohou nudit, ale na živo si je vždy dáte rádi a pokud tvrdíte, že ne, zřejmě jste nebyli v úterý 18. listopadu v Roxy. Dodejme, že v přídavku zazněla Hold Your Color a smutnou tečkou za celým večerem byla absence dojezdu v podobě vyklidňujícího DJe. Ale i tak to byl výjimečný zážitek a od teď tvrdím, když Pendulum, tak jedině live. Zvláštní – tušil jsem, že to tak dopadne.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: PENDULUM

Úterý 18. 11. 2008
Vstup: 850/990 Kč
Vystupují:
Live: Pendulum DJs: Philip TBC, Mystif
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
bora2258
26. 11. 2008 | 10:35:57
+0 | -0
souhlas - strune vystizne

+ menší oprava - ...zřejmě jste nebyli v úterý 18. listopadu v Roxy (ne října :)
bifidus aktif
26. 11. 2008 | 03:44:28
+0 | -0

nice one!

Moc pekne: strucne a vystizne. Ale pozor na interpunkci: chybejici carky brani v rychlem hltani textu, protoze se v nem clovek cas od casu ztrati. Ale mozna jen profesionalni deformace...
SOUTĚŽTE
Soutěž s Pendulum
2x 1 CD - Pendulum In Silico
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika