Dälek na Itch My Hahaha

Dälek na Itch My Hahaha

25. 11. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Itch My Hahaha je hudební akce klubu Fléda, fungující již od roku 2004. Je v Brně jedinečná jak konceptem, tak zejména pečlivým výběrem zahraničních i domácích interpretů na poli alternativní hudby.
Od doby prvního vysmátého večera už zdmi Flédy produnělo spousta zvučných jmen. Tentokrát to bude extra nářez - Brno má nyní tu čest poprvé v historii uvítat jedinečnou dvojici Däleka a Oktopuse neboli projekt dälek, představitelé zámořského experimentálního hip-hopu ze stáje Ipecac.

Dále se představí čtyři roky fungující česká skupina Rivers For Sale, která loni vydala své druhé EP „Transparent“, vydané v kooperaci labelů Klangundkrach a Bleeding Ear. Hrají nejen po celé ČR, vystupovali i v Polsku, Rakousku, Německu. Jejich hudba je propojení shoegaze, ambientní elektroniky a hlavně rozbořených zvukových zdí a dronů z jejich kytar. Vystoupí i Rakušan Thomas Reitmayer, známá to persona evropského hardcoru. Má pod palcem vydavatelství The Fire Walk With Me, crew a online magazín Dance of Days na pořádání koncertů, zine My So-Called Life i skateboardový obchůdek Yummy.

Další vystupující, Effiks a profesor Zet jsou slovenští vyznavači sub-basového a broken fundamentalismu, kteří posluchače svou beatovo-riddimovou alchymií nejen polámou a znova složí, ale možná i promění vodu ve víno! Naživo je můžete spatřit kromě ITCH MY HAHAHA v Trenčíně na jejich hudební noci Beat Alchemy. Večer zakončí elektro-house-taneční Greatest Hits Collective aka G. H. C. pro ty, kteří ještě budou mít energii prošoupat boty na parketu.

O projektu Dälek:

Hlavní hrdina přijíždí ve svém Lamborgini. Sotva se jeho pozlacené tenisky s diamantovými tkaničkami dotknou červeného koberce utkaného z marcipánu, už mu náručí přetéká bujarými přednostmi jeho sexualitou kypících kamarádek.

dalek

Klasický stereotyp hiphopových klipů, které k nám ve velkém proudí ze země za velkou louží. Jenže americký hip-hop to není jen Snoop Dogg a 50 Cent. Ne každý rapper potřebuje nablýskaného Bentleyho a oblek od Armaniho, aby ho ostatní brali vážně. Někteří na to jdou mnohem sofistikovaněji a spíše než na sebe se soustředí na hudbu samotnou. A světě div se, funguje to!

Mrazivá hudba ověnčená těmi pocity intimity a nejistoty, které mají ve zvyku přicházet během nočních procházek. Dälek jsou kudlou do zad všem těm, kteří s oblibou shazují hip-hop. Jakkoli se někomu mohou zdát zbytečně depresivní či teskliví, účinek jejich muziky je naprosto opačný. Jsou chlupem v polévce rádoby hudebních šalamounů, kteří všude byli a vy-víte-kde hned dvakrát. Populární magazín XLR8R je pokládá za nejinovativnější hiphopovou crew na zeměkouli a ačkoli k hudebním plátkům je obecně potřeba přistupovat s notnou dávkou rezervy, v tomhle se trefili do černého. A jak vlastně zní Dälek? Můžete si zkusit představit něco mezi Wu Tang, Massive Attack a Aphex Twinen, ale i tak zůstane pořád většina jejich hudební artilerie neodkryta.

Dvoučlenný projekt Dälek, skládající se z Däleka samotného (MC) a Oktopuse (produkce), vznikl v roce 1998, kdy vyšla i jejich prvotina Negro Necro Nekros. Čas byl vůči jejich albu bezbranný, dnes nás od jeho vydání dělí dobrých deset let a Negro Necro Nekros neztratilo nic ze své mrazivé dokonalosti, kterou nás Dälek ohromují dodnes. Nová legenda se zrodila a hip-hop už nikdy nebyl takový jako dřív. K tomu dodejte nesmlouvavé, politicky laděné, inteligentní texty a máme zaděláno na slušný poprask.

Jejich druhá deska From Filthy Tongue of Gods and Griots vyšla o čtyři roky později a zavřela ústa posledním pochybovačům, jejich úspěch už nešel nadále připisovat jen začátečnickému štěstí. Dva roky na to přišlo těžkotonážní album Absence, které pokračovala po jejich cestě stínů a sklíčenosti.

Za jejich dosavadní vrchol se však považuje poslední deska Abandoned Language, jež vyšla v minulém roce. Za léta svého působení se na Dälek nabalil nejen obří zájem médií, ale i jejich hudebních kolegů ze všech různých žánrů. Jmenujme alespoň např. Boba Dylana, Underworld, Kraftwerk, Deftones či Kanye Westa.

Jejich hudební sad bují hojností a nepřestává dávat bodlavé růže. Dälek momentálně připravují nové album Gutter Tactics, které by mělo vyjít začátkem příštího roku. „Je to temné album, plné zloby, možná i trochu strachu, ale najde se tam i naděje,“ tvrdí Dälek a dodávají, „pouštíme se v něm mnohem hlouběji do sebe.“ Těžko říct, jestli bude album stejně tak úspěšné jako jeho starší sourozenci, ale už teď je jasné, že se kolem toho bude hodně mluvit, ať to dopadne jakkoli.

www.myspace.com/dalek

Dodal: Zuzana Friday Přikrylová, PR Itch My Hahaha
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ITCH MY HAHAHA

Pátek 12. 12. 2008
Vstup: 200/250 Kč
Vystupují:
Dälek (USA), River For Sale, Thomas Reitmayer (At), Effiks & Profesor Zet (Sk), G.H.C.
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika