Breakbeatová Conference se Soul of Man

Breakbeatová Conference se Soul of Man

02. 12. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jsou vám tato jména povědomá? Aby nebyla, Justin s Jemem si říkají Soul of Man. V pátek 19. prosince přijedou zástupci labelu Finger Lickin Soul of Man DJ a Scott Nixon do Prahy oslavit 10. výročí založení vydavatelství a také poblahopřát Josefu Sedloňovi a Kaplicovi k 6. výročí jejich pořadu Breakbeat Conference na Radiu 1.
Mladíci Justin Rushmore a Jem Panufnik uchváceni novým funky zvukem na něm v roce 1998 začali vydávat prvotřídní breakbeat nejzajímavějších umělců tohoto žánru. Za všechny jmenujme Plump djs, Krafty Kuts, Drumattic Twins, Lee Combs, Scott Nixon, A Skillz, Slyde a Stereo 8. Label na sebe od počátku upoutal pozornost nejen skvělou produkcí a neslýchaně silným a čistým zvukem desek, ale také jejich originální grafickou úpravou. O tu se kompletně stará Jem a jeho bravurní "fingerlickinovské funky" kresby. Je tedy nejvyšší čas se tomuto renomovanému labelu s typickým funky soundem a nezaměnitelnými ilustracemi na obalech desek důkladně podívat na zoubky.

Soul of Man

Londýnský label se za deset let své existence vypracoval mezi nejuznávanější vydavatelství na klubové scéně. Mnozí o něm hovoří jako o praotcích breakbeatu. Vždyť prakticky každý projekt vydávající na Finger Lickin' je na breakbeatovém poli pojmem. Ať už mluvíme o Plump DJs, Soul of Man, Krafty Kuts, Lee Coombs, The Drummatic Twins, A Skillz nebo Slyde.

Za neoficiální počátek labelu lze považovat debutový mix jeho zakladatelů Breakthru volume 1 pro Sixty Degrees North. Set plný prověřených oldskool breaků od Afrika Bambaaata, Bushwacky, Soul of Man, Dub Pistols a dalších dnes již zapomenutých jmen. Z té doby se datují první singly projektů Soul of Man, Osmosis, Flint, El Locco Gringo, Freaky Jalapeno a 2 InDa Bush a samplery těchto partiček plné remixů od breakbeatových kapacit (např. Matt Cantor, Rennie Pilgrem, Fredy Fresh, Krafty Kuts, Dreadzone nebo Danmass).

Již po roce existence měli Finger Lickin' na krku několik nominací pro nejlepší label, singl (Its a Finger Lickin' sampler) a remix. Největší aplaus na sklonku milenia však sklidily první dva vinyly dua Plump DJs - The Push/Remember my name a Electric disco/Plumpy. Teprve spolupráce “Plumps“ s labelem Finger Lickin', značkou známou výjimečně kvalitním zvukem desek a skvělou funkovou image, plně zúročila jejich talent a pracovitost.

O věhlas labelu se také velkou měrou postarali sami jeho zakladatelé Soul of Man. Namixovali v rámci Glastonbury festivalu půlhodinový set s názvem Finger Lickin's Summer Daze, který vyšel ve festivalové příloze deníku The Guardian o nákladu 300 000 kusů! Troškou do mlýna přispěl i Lee Coombs, jeho singl Future Sound of Retro / Air Guitar byl jedním z nejhranějších v Essential show na BBC Radio One a Krafty Kuts zamotal hlavy všem funkerům a hiphoperům svým EP Finger Lickin' funk vol.1.

V létě 2002 se objevil na festivalu Open Air Field, který pořádala agentura Lighthouse (předchůdce pořadatele party Conference), v roli DJe Lee Coombs, coby první zástupce Finger Lickin u nás a konec vydařeného roku oslavili Drumattic Twins CD mixem Pure Future a také vystoupením na stejnojmenné silvestrovské party v Praze coby druzí vyslanci od Finger Lickin'.

V roce 2004 si Finger Lickin' s nadsázkou řečeno podmanili celý svět a na konci února “zahrál“ Krafty Kuts svůj skvělý hutnofunkový set i na akci Breaksome v pražské Roxy. Na jaře potvrdil label nadvládu v Breakspoll Awards. Plumps posbírali ceny za nej album (Eargasm) a pro nej producenty a na nejvyšším stupínku stanula i sesterská značka Vinyl Addiction.

V březnu 2005 znovu slízli ze svých prstů producenti labelu nejsladší smetanu při udělování cen Breakspoll. Metál pro nejlepšího dje si odnesl Krafty Kuts. Ceny pro nej producenty a za nej singl shrábli pro změnu Plump DJs. Vše pak korunoval vavřín pro nejlepší breakbeatový label. Letní We Love It s klasickým našláplým funky soundem - opět mixovaný od Soul of Man a podzimní hiphop-brejkový Freshtraxxx, který ukuchtil a perfektním scratchingem okořenil A Skillz (účinkoval v létě na festivalu Love Planet). Mimochodem hlavní djská část dua Soul of Man Justin Rushmore nás již také navštívil. Vystřihl našláplý fingerlickinovský set na Cosmic Tripu 2006.

Je více než pravděpodobné, že tento dlouhosáhlý výčet tracků, ocenění a povedených večírků bude vesele narůstat. Otázkou zůstává, jestli nás začnou chlapci z Finger Lickin' ještě překvapí “fresh“ zvuky a postupy nebo zda budou i nadále čerpat z nepřeberné škály osvědčených breakfunkových a breakhouseových modelů.

Připravili: Voita a Saku, Dodal: Dodal: Pavel Eichler, Barometr
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CONFERENCE - ANNIVERSARY EDITION

Pátek 19. 12. 2008
Vstup: 350 Kč
Vystupují:
DJs: Soul of Man, Scott Nixon, DJ Czech, Kaplick, Josef Sedloň 2nd stage - Diome, Click Joe, Macio
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
Conference - 19.12. Sacre Coeur, Praha
2 x 1 vstup + speciální 3CD edice 10 years of Finger lickin (Best of) , 3 x 1 vstup
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika