Exhibice žen na Flédě: Ms. Slam Poetry

Exhibice žen na Flédě: Ms. Slam Poetry

08. 12. 2008  |  Autor: Teczka  |  Komentáře (0)
Nedlouho po bouřlivém finále českého slamu, jehož dozvuky stále ještě nacházíme v médiích, proběhla na Flédě dámská exhibice evropských slamerek. Vystoupily přední slamerky z Rakouska, Maďarska, Polska a České republiky. Pohlaví a talent je ten večer spojovali, rozdílnost ,,nálad" jejich vystoupení dělala rozmanitými.
První se mikrofonu ujal uvaděč Jaromír Konečný, původem z Čech, avšak nyní sbírá slamerské trofeje v Německu za tamní stáje. Moderování večera však svěřil do rukou ženě, přeci jen, tento večer měl být především genderově nekorektní. A tak se slova chopila Vanessa. Nebýt její pohotovosti a důvtipu, večer by jistě neubíhal tak příjemně a
úsměvně.

První performerkou na hudebím poli byla polská Weronika. Hudebně ji podporovali muži ze seskupení plan.kton. A hned toto vystoupení pro mě bylo velkým překvapením. Weronika byla něžná, citlivá, pohybově úchvatná. Odtrhnout oči a uši z pódia byla takřka nemožné. Plan.kton pak tvořili nádherné basové linky. Šeptající 2stepová rytmika, důraz na temné tóny, průzračné zvukomalby. Zdaleka předčili mé očekávání. Poté svůj um předvedla rakouská slamerka, djka, muzikantka Mieze Medusa. Na první pohled milá slečna, která si přinesla jen hlas a mikrofon. Její vystoupení mělo však jednu vadu na kráse. Zatímco polštině člověk porozuměl, němčina byla pro většinu publika oříškem. Zdvihlo se asi pět rozumějících rukou, nám ostatním zůstala sdělení tajemstvím. Další dva songy už byly pokryty i hudebně. Druhý z nich se zpěvným, ač rapovým refrénem se mi pozdával nejvíce.

Slam Poetry

Třetím zástupcem něžného pohlaví byla Bori Rutkai s kapelou Specko Jedno. Vizuálně naprosto ztřeštěná, hlasově nadstandartní žena. Na rukou nastrkané půlky rohlíků a uháčkovaný barevný obleček s ,,umělými" prsy. V hrdle hlas jak zvon, šansoniérka od přirozenosti. Úžasně odezpívaná poezie, texty mající hlavu, patu i srdce. Maďasrština ještě nikdy nezněla našincům tak libě. A Vanessa zajišťovala překlad.

Slam Poetry

Posledním želízkem v ohni byly brněnské dámy z Čokovoko. Jejich projev je směsí anarchie, feminismu, sprostých slov, snových představ a vizuálního nepochopení. Mně jejich texty přijdou skvělé - pochopení nadsázky a smyslu pro určité sebetrýznění uznávám ve velké míře. Možná, že jsem sama na podobné vlně, ale tahle více než praštěna exhibice mě pobavila. A salvy smíchu se linuly ze všech stran po celou dobu jejich show.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika