Reportáž z X-Massacre s The Producerem

Reportáž z X-Massacre s The Producerem

20. 12. 2008  |  Autor: Shapeshifter  |  Komentáře (13)
Tradičně největší česká undergroundová taneční party přinesla milovníkům tvrdé muziky obrovský dárek v podobě světoznámého hardcore DJ The Producera, který vystupuje na takových akcích jako Mysteryland, Thunderdome nebo Decibel. Jaký Vánoční dáreček byl?
Tři slova – DJ The Producer. Pro většinu českých partypeople neznámý umělec, ale pro milovníky hardcore scény velmi velké jméno. Ano, Angličan Luke McMillan alias The DJ Producer si svojí produkcí kombinující hardcore, breakcore, industrial, darkcore, jungle, ale i terror a speedcore získal mnohé fanoušky po celém světě. Vystupováním na akcích jako Nightmare in Rotterdam, Decibel, Dominator, Thunderdome, Mysteryland nebo Masters of Hardcore jeho prestiž ještě vzrostla.

Když se ke mě donesla informace, že DJ The Producer u nás o Vánocích vystoupí na populární undergroundové akci X-Massacre, vzbudila ve mně velké nadšení. Po zkušenostech s minulým ročníkem, na kterém se na hardfloor stagi hrál i hardcore v podání Čechoameričana Raidena jsem se začal víc, než těšit.

Den D nastal a společně s přáteli jsem se vydal do tovární haly ČKD Kolbenova. Již v metru jsem potkával davy ještěrek, jak sami sebe vyznavači především tekkno hudby rádi nazývají. Stanice metra Kolbenova byla celá obsazena postavami v maskáčích, palestinských šátcích a s dredami na hlavě. Tovární hala se nacházela hned za výstupem z metra, takže nalézt ji opravdu nebylo těžké. Před vchodem se již houfovaly davy nedočkavým tekknařů, kteří se chtěli co nejdříve dostat na svojí oblíbenou „rychtu“. Po zhruba dvacetiminutovém čekání na lístky, akreditaci a následně ve frontě, jsme se konečně dostali dovnitř. Bohužel tam nás čekala stejně dlouhá fronta u šaten, u kterých byli v okamžik naší návštěvy pouze dva šatnáři.

 Letošní X-Massacre nabídl jeho návštěvníkům stejně jako minulý ročník tři stage. Hard stage byla pojata jako hlavní a po celý večer se na ní hrály ty nejtvrdší taneční styly, jako hardtekk a hardcore. Na tribe stagi bylo možné zaslechnout též hardtekk, freetekkno, tekkno a další styly, kterým příliš nerozumím, takže je nebudu rozpitvávat. Poslední a nejmenší stage byla věnována stylům jako drum n bass, jungle, dubstep nebo breakbeat. Důvod naší návštěvy byl předem jasný, ale než jsme začali tancovat, tak jsme si celou halu prohlídli. Stará, oprýskaná, ale svému účelu sloužící dobře. Tohle je čistý underground nejtěžšího kalibru, takže jsem byl víceméně mile překvapen. Na hard stagi byly přítomny dva dobře zásobené bary. Fronty u nich trvaly zhruba deset minut, což bylo vzhledem k velké návštěvnosti tolerovatelné. Co však bylo nad můj žaludek, byly záchody. Takovýto humus jsem dlouho neviděl. Sbírka zapáchajících Toi Toiek a stojanů-pissoárů, po celý večer totálně neudržovaných, ve mě nezanechala dobrý pocit. Na druhou stranu jsem ocenil přítomnost zdravotníků, což nebývá na tekkno akcích zvykem. K dispozici byly i obchody s oblečením, jídlem apod., což mohlo mnohým přijít vhod.

Na parket jsme se dostali před koncem Suburbassova setu. Inu jestli se tomu parket dá vůbec říkat. Díry v zemi a nerovnoměrný povrch se spoustou nástrah se v průběhu večera několikrát ukázaly jako nevhodný povrch pro tančení. Před začátkem akce s tím chtělo něco udělat. Suburbass hrál svůj osobitý styl, který sám nazývá hardfloor. Tekkno s občasnými hardcorovými kicky sice není mnou vyhledávané, ale musím uznat, že set měl vývoj, energii a všechny přítomné bavil. Na rozjezd ideální.

Stage vypadala překvapivě propracovaně. Dvě velké obrazovky, několik malých, spousta stroboskopů a zelený laser bylo něco, co jsem na X-Massacru rozhodně nečekal.
Poté však přišlo něco, na co mé sluchové buňky nebyly připraveny. Francouz Osmik a s ním hodinu a půl trvající výplach mozku v podobě toho nejstereotypnějšího hardtekku, který jsem kdy v životě slyšel. Dav tanečníků byl evidentně spokojen já ne. Navíc do mě začala čím dál tím častěji vrážet nejrůznější zfetovaná individua, což mi k zábavě příliš nepřidalo. Stejně tak jako nutná návštěva WC.

Osmikův set byl děs a bída, na tom jsme se s přáteli shodli všichni. Nicméně na stagi již postával usměvavý a připravený The DJ Producer, takže jsme se začali těšit.
Start Producera byl velmi pomalý, což rozjetý dav příliš nepotěšilo. Pomalé breakcorové pasáže s temnými darkcore melodiemi snad vyjma nás, znalých těchto žánrů, absolutně nikoho nebavily. Naše parta se rychle dostávala do varu, když přišla změna v podobě rychlého industrial hardcoru, kterou následovala breakcorová pecka z vlastní Producerovy produkce Problematic Frequency. Tempo bylo přímo anarchistické. Chvílemi tracky z hardcorového soudku o 160 bpm a poté opět lámaný breakcore. Následovala novější Producerova produkce jako Out of Control. Sympatický, věčně usmívající se Angličan si hraní viditelně užíval. Neustále gestikuloval, komunikoval s publikem a vytvářel ty nejroztodivnější opičky. Zrychlující se tempo jeho setu dostalo dav opět do varu a pařilo se ostošest. Zvuk dostal sice s příchodem Producera na scénu trochu zabrat a byl slyšitelně horší, ale i tak jsem si jeho set více, než užil. Vlažný začátek, famózní prostředek a fenomenální zakončení setu ve mě zanechalo celkově velmi pozitivní dojmy. Tečka v podobě hlášky „hardcore will never die“ způsobila můj hlasitý křik a aplaus. Pořadatelé si též zaslouží potlesk za odvahu přivézt takovéto jméno do Čech.

Další na řadě byli francouzští The Mastery vs. DCYBL Live. Dva francouzské hardcore projekty s osobitým pojetím hardcoru. Jejich vystoupení nebylo mým šálkem kávy, přesto nelze upřít, že jsou tito hudebníci styloví. Pomalejší bpm, samply od interpretů jako Angerfist nebo hip-hopového Grandmastera Flashe. Ke konci hoši zrychlili a já ještě na chvíli spustil hakkuh. Zvuk byl ke konci jejich setu už hodně prapodivný a ke kvalitě měl docela daleko.

K ránu na mě pomalu začínala doléhat únava a já usoudil, že je čas jít. Mezitím jsem se ještě podíval na drum n bass stage, kde se právě hrála jungle verze známé odrhovačky Rock The Funky Beatz. Okolo páté hodiny ranní se na zemi nalézala již nemalá část návštěvníků. Lepší nedomýšlet si, jaké drogy vzali. X-Massacre 08 byla z mého pohledu vydařenou party. Hlavním tahákem byl jasně DJ The Producer, který zahrál perfektní energický set, na který se jen tak nezapomíná. Takže příští rok opět další hardcore hvězdu, nebo ještě lépe, více hvězd.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

X-MASSACRE 2008

Pátek 19. 12. 2008
Vstup: pro více info rozklikni
Vystupují:
1st stage: tribecore/frenchcore/hardfloor/hardcore 2nd stage: tekno/hardtek 3nd stage: dnb/breakbeat
Další informace
13 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Olaf
30. 12. 2009 | 18:17:11
+0 | -0

hm, ale to melo bejt k roku 2009...

...takze beru zpet :-S

co jsem psal, melo byt pro kalbu v roce 2k9 (priste budu cist nadpis clanku :-S kua
Olaf
30. 12. 2009 | 18:15:18
+0 | -0

jak ja

Pro me the BEST action za celou dobu pareni, ty svetla fakt vychytali! A to mi staci jen vodecka a pivanek, zadnej chemickej ci kourovej shit !!!
skater
20. 01. 2009 | 07:41:20
+0 | -0

lol

tarpaaaaaaaaaaas xD
yeah
29. 12. 2008 | 03:41:54
+0 | -0

jesterkyy

njn kdo by cekal na rychte drogy ze? :D je fakt ze prodirat se tim davem mimonu bylo obcas neprijemny ale kdo vydrzi trsat celou noc strizlivej ? k tomu jeste to srandovni heslo enjoy your partytime without drugs me fakt dostalo tahle akce uz nema s freeteknem moc spolecnyho mozna hudbu ale myslenka je uz uplne jinde zlaty venkovni rychty
mat
27. 12. 2008 | 13:09:32
+0 | -0
jako rychta byla nejvic dobráá a vstup jenom dve kila tak to bylo taky dobrý a zádná krytika
bonneli
25. 12. 2008 | 13:13:30
+0 | -0

WB to kroutil jako dabel

to Nik Sloter: coze od odpoledne?? zacali hrat gdyz sem stal ve fronte do vnitr okolo 21:30 jo a k te cene bylo tam tag 6000lidi x 200 to mas neco pres milion tagze za vecer mega myslim ze na elektrinu staci bohate. Jinag axe se povedla divoky najezd a zmatene rano :-D
pat
24. 12. 2008 | 22:38:48
+0 | -0

No hustý!

Jo s těma záchodama musim souhlasit:-D Ae stejně si myslim, že tam byl každej dost mimo, takže záchody moc neřešil.. Byla to fakt výborná akce, oceňuju že byl vstup jen dvě kilča a těšim se na další rychtuuuu
Simodnb
23. 12. 2008 | 21:55:00
+0 | -0

pecka!

byla to proste pecka.

23. 12. 2008 | 07:54:50
+0 | -0

Mazec!

Uvedomte si taky ze tam bylo celkem 130kW a elektrika neni zadarmo. Takze dve kilka je neuveritelne mala cena. A jako k akci. Totalni rachot a hralo to jako od odpoledne. Zadna krytika jenom pochvala!!! xD

22. 12. 2008 | 18:48:58
+0 | -0

Hybrid

to Girl: jestli spis nebudes hybrid ty..uvedom si co je za rok, koukni se jaky je to po cely Evrope, kde se na akcich tohodel typu plati 20-25EUR, je to do sesti do rana a sponzoruje to xxx firem..



Lenas
22. 12. 2008 | 15:51:07
+0 | -0
Tato akce byla vice nez dobrá.A nepochopim proč někteří na ní měli špatnou kritiku.Myslim že je lepší ocenit snahu pořadatelů a znamích hvězd.Letošní X-Masscre byl povedený ostatně..Jako vždycky :)
Girl
21. 12. 2008 | 21:53:08
+0 | -0
Tato akce je podivný hybrid komerční párty zábavy(vybíraným vstupný, arogantními gorilami, klubovými cenami) s freetekno kulturou, která je postavená na opačných principech.
korinek
21. 12. 2008 | 19:43:29
+0 | -0

....

ketamin - doporučuje 4 z 5ti HC pozérů ;-)
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika