Felix Kubin v Roxy a na Flédě

Felix Kubin v Roxy a na Flédě

14. 01. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Na konci ledna se rovnou ve dvou klubech představí poprvé v čechách německý producent, entertainer a virtuozní klavírista - Felix Kubin.
Narodil se v roce 1969. K hudbě se dostal už jako osmileté zázračné dítě studiem hry na klavír, záhy získal zkušennosti ve hře na kostelní varhany. První syntezátor (jenž používá dodneška) Korg MS20 dostal v 11 letech. Hudbu na počítači začal tvořit ve čtrnácti, od té doby vypustil na oběžnou dráhu kromě desítkek alb také hudbu k rozhlasovým hrám a filmu a letos slaví desáté výročí jeho label Gagarin Records. Jak zní naživo? Trochu soundtrack ke Star Treku a Návštěvníkům, trochu sci-fi pop a německá nová vlna, s přiznanou láskou ke Kraftwerk, Der Plan, Palais Schaumburg. Míchá sférické klávesy, noisové až vesmírné pazvuky s vlastními samply a technickými rytmy. Na albech více snivé, naživo ovšem předvádí velmi energickou taneční show, kdy je obestavěn kromě různých mixáků, synťáků a dalších mašinek také třemi klávesami a mikrofonem. Špinavý zvuk kláves, techno rytmy a virtuozita. Dadaistické texty tu více tu méně spíše rapované než zpívané v „ohozu sňatkového podvodníka“ získavají na absurditě. S přehledem zvládá obsluhovat všechno najednou a ještě k tomu skákat a pohazovat kravatou.



Na Flédě se dále toho dne představí čerstvé maso z Francie, co prý hraje indie hudbu u major labelu (Trouble Records). Pod kulatým názvem Koko Von Napoo se skrývají tři osobité slečny hrající na kytaru, bicí, keyboard a baskytarista Kokoboy. Trochu to zvoní a cinká, protože módní doplňky v podobě elektronických šperků si dnes odpustí snad jen kapela bez laptopu. Každopádně tahle sympatická čtveřice už stihla mít turné po britských ostrovech a jejich hitovka Polly byla vyhlášená hitem týdne až v dalekém Tokiu.

Kdo bude potřebovat pozvednout náladu nebo sukni, může obojí praktikovat na koncertě „hip hop holek z Brna“. ČokoVoko loni vydaly album Best Of, které členka Zuzka ručně dekoruje a mají už odehrané koncerty nejen v Brně (viz „road movie z pražského turné“ na jejich webu). Ještě jste je neviděli a ptáte se, jak zní? Jednoduchá, temná přednastavená instra a do toho dada texty s dětsky neomezenou představivostí pojednávající o životě, obzvláště o tom ženském. Parodie, nebo vtip? Obojí a ani jedno. Do toho se s charakteristicky splácanými barevnými oblečky na pódiu smyslně vlní Áda – havajská najáda a Zuzka, která na studia nechodí a stejně jí to pálí.

Kdyby někdo postrádal technicky obratnější tvorbu se skrytějším nádechem ironie, může být svědkem dalšího vystoupení páru Hugo & Zoe. Ondřej s gameboyem gold a Johana se svým sytým hlasem dohromady vytváří netypickou odnož 8-bitu, znepokojující a temnější, než obvyklé jednoduché veselosti, jaké známe například od Nullsleepa a spol. Naživo si navíc pokaždé přizvou nějaké své „černé koně“, ať už se jedná o další zpěvačku, klarinetistu nebo Dje ElectricFreta, u jehož labelu Chernobyl Musick vydávají.

Se svým setem vystoupí i eklektický DJ Ink Flo z Olomouce, kterého jste mohli na Flédě slyšet například na posledním Heavy Mentalu. Chodí na psytrance, hudebně kritizuje, před internetem se spíše schovává a co hraje? Jeho mixy, které se dají posbírat volně ke stažení, jsou tématicky i dívčí disko, i šedesáková psychedelie, i pomalé kytarovky. Naživo je to trochu výplachový, zábavný eintopf všech žánrů, co mají co dočinění s Edisonovým vynálezem.

A nakonec rezidenti aneb Co by bylo Itch My Ha Ha Ha bez Greatest Hits Collective? Asi jenom Itch My Ha Ha, nebo by spíš nebylo vůbec. Tahle parta žijící v Brně vám zase jednou dokáže, že umí vybírat ty správné taneční tracky, aby parket zůstal plný do doby, než budou chtít jít barmani domů.

www.felixkubin.com
www.myspace.com/fkubin

Dodal: Zuzana Friday Přikrylova. Level B Production
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika