XMAG končí, známe důvod..

XMAG končí, známe důvod..

25. 01. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (15)
O čem se již několik měsíců spekulovalo, se v lednu roku 2009 naplnilo. Časopis XMAG, který na českém mediálním trhu působil 13 let (dříve jako Trip2House), se definitivně rozhodnul ukončit své působení na scéně. Čtete vyjádření společnosti.
Zazadali jsme o prihlasku do spolku vlastniku a fanousku veteranu. Nechce se nam s tim starym autem bezne jezdit, je to uz trochu trapny. Ale vymenit cernou radovou espezetku za zelenou s napisem 'V', hezky ho garazovat, udrzovat a obcas s nim zajet na nejakej ten sraz, kam se na nej budou lidi chodit divat; vyjet si s nim v lete nekam k vode nebo ho obcas nekomu pujcit, to jo. Tahle uloha bude sluset XMAGu o moc vic.

Zestarli jsme trochu a ta cela slavna scena zijici z odkazu vytripovanych a extazoidnich 90. let taky, i kdyz top star DJum a clenum vsech tech legendarnich kapel uz neni dvacet, ani dvacet pet, ale tahne jim na ctyricet, padesat. A tak to vsechno malinko ztratilo grady a spad, jaky to melo. Nebo, to je aspon nas pohled. Pohled XMAGu, kterej tu v breznu pro Vas bude uctyhodnych trinact let. Je to dlouho a ta doba napovida, ze dneska je vsechno jinak nez v roce 1996, uprostred celosvetovyho (a na zacatku ceskyho) boomu dance music. A tak bychom neradi skoncili jako prestarle rock/pop magaziny, ktere vychazeji ze setrvacnosti a porad toci temata a interprety dokola. Zacarovanej kruh nas zacal stvat, i kdyz si obyvatelstvo zada predevsim Coxe, Van Dyka, Tiesta a dalsi na titulku. Uz byli trikrat, ctyrikrat, petkrat mozna i sestkrat.

Uloha XMAGu vzdy byla tak trochu prokopavat nove cesty. Ostatne Trip2House vznikl jako reakce na fakt, ze tu nebylo zadne medium o tanecni hudbe a zaroven jako zpusob, jak ji pomoci, aby se vseobecne respektovanou. I stalo se... A co dal? Pak uz byly jen hvezdy, vice jak milion prodanych CD u XMAGu (schovejte si je, jednou se budou na eBay drazit za hodne:), tisice party a vsichni ti, ktere jsme zviditelnili se stali soucasti deniku, televizi, serveru, vlastne i domacnosti. A tak jsme zacali citit, ze nase uloha je uz skoro splnena a nema smysl moc nastavovat kasi.

Co to v praxi znamena? S casopisem XMAG se uz moc setkavat nebudete, spis mozna vubec ci jen pri zvlastnich prilezitostech. Oficialne se dlouholety periodicky cyklus XMAGu uzavrel knihou XMAG 100, poslednim cislem, ktere jste si mohli koupit v trafikach. Web XMAG.CZ v průběhu roku naplníme zdigitalizovaným obsahem z posledních třinácti let, aby byl trvale k dispozici. A pokud dojde na papír, tak se budeme soustředit především jen na (vzpomínkové) knihy.

Co bude s predplatnym? S koncem vydavani CD a DVD a kupovani XMAGu na stanku (posledni cislo jsme rozdavali zdarma) nema smysl si XMAG predplacet. Nevycerpane predplatne se bude vracet. O tuto cinnost se stara firma All Production (www.predplatne.cz), ktera predplatne XMAGu servisovala nekolik let.

Co se stalo s jadrem XMAG teamu? Ales Bleha, zakladatel XMAGu se zacal plne soustredit na svou ulohu promotera a na budovani jeste vetsiho kultu jiz kultovnich jmen (Luke Slater, Afrika Islam, Scan X, Westbam atd.). Od unora startuje v Abatonu jeho serie vecirku Full Moon party a za prijemnych 99 Kc bychom se tam vsichni mohli potkat.

Tomas Zilvar, vydavatel XMAGu, se jako knihomol rozhodl ucinit evoluci sveho remesla a chce za svuj zivot zdigitalizovat maximum popsaneho papiru. Ma na to zajimavy vizionarsky projekt a dobry vitr v plachtach. Vice se dozvite v polovine roku ze vsech velkych medii. A zaroven je obcas pri ruce...

Pavlovi Cejkovi, sefredaktorovi XMAGu, k hipsterskýmu projektu VICE, ktery v sobe sdruzuje casopis, internetovou televizi VBS.TV, web, party a kreativni studio. Je v tom namoceny MTV, reziser Spike Jonze (autor pry nejlepsiho klipu vsech dob Praise You od Fatboy Slima), pres dvacet pobocek na svete s nejnadejnesimi a nekvalitnejsimi redaktory a fotografy, dost dobra muzika, a v soucasnosti nejprovokativnejsi, nejlepsi, nejvtipnejsi a maximalne realne vyliceny dokumentarni, textovy a obrazovy material pro mlady lidi, ktery existuje, a ktery ovlivnuje spousty dalsich magazinu, televizi a hlavne miliony lidi na svete.
15 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

08. 09. 2017 | 22:58:27
+1 | -0

...velka skoda...

Zdravim vsetkych priazdnivcov casopisu tripmag a xmag.Ja som bol a aj ked je to uz historia,stale som velkym fanuskom a priazdnivcom tohoto casopisu.Sam som to odoberal a tesil sa z kazdeho cisla ktore mi prislo.Netusil som,ze to zaniklo a ze to je minulost a je mi to moc ale moc luto.Konecne som sa pri mojom zivotnom style nalogoval na spravnu stranku,kde sa dozvedam toto :-(...sakraaaaaa,ved to malo uroven,vyboj,tip na akcie,farby atd.a bolo to nieco nase co nas spajalo...bol to najlepsi casopis v trafike kde bolo aj prekvapenie v podobe cd...Ano dnes si da clovek youtube a tam ma vsetko,ale to nie je ono...Clovek musi mat v sebe ine priority ako iba peniaze a slavu a ak sa to da udrzat na hranici prevadzky,tak verim,ze momentalne je iba docasna pauza vydavatelstva.Byt sucastou vydavatelstva a byt v skvelom teame,tak som stastny a hrdy,ze som v niecom kultovom...nemozem stale uverit,ze je to minulost,ale zaroven verim v buducnost.Zdravim vsetkych fanuskov casopisu.RIVA BA

01. 03. 2016 | 09:42:21
+0 | -0
Zdravim chcel by som sa spytat kde by som kupil casopisy x mag a trip max stare cisla.dakujem .budem sa tesit.

16. 12. 2010 | 23:14:44
+0 | -0

tak sem to našel

tak jsem to našel suburbass-live czechtek 02,hodně libové tekno, a takové podmanivé hudby byli mraky v xmagu....zajimavé jak může hudba vyvolat vzpomínky

15. 12. 2010 | 22:29:16
+3 | -0

stará dobrá hudba

Kdysi dávno ,na střední škole jsem si kupoval tripmag ,poté xmag,tehdy internet byl jen ve škole anebo v domácnostech bohatých rodin,tak jsem každý měsíc s napětím čekal,než se konečně dostanu s čerstvě koupeným časákem domů,pustím cd s kvalitní hudbou na plný pecky a pocuchám sousedům nervy hlasitou hudbou.

ve škole jsme se rvali o cd xmagu, které si někdo donesl v discmanu, ale doba je tatam.Nějak jsem si po dlouhé době ani nevšiml zda ve stánku trafiky, kde jsem onen skvost za těžce našetřené peníze kupoval,Při úklidu osobních věcí,jsem narazil mezi hromadou různých dodřených CD,na pečlivě zabalené v originálním obalu snad všechny alba.

v ten moment se mi vybavil obrázek vitríny kde alba byla naskládána ,jako poháry slavných sportovců.

Tak jsem postupně pouštěl jedno cd podruhém a pokaždé si vzpomněl na nějakou etapu\příhodu,co mám úzce spjatou s daným CD.

jo to je nostalgie

Na tenhle článek jsem natrefil při hledání jednoho alba z roku 2003 czechtek freetekno nebo tak nějak se to jmenuje sem to někde ztratil a někdo to budete mít tak se prosím ozvěte.A jak se redakce zmínila za alba se bude platit zlatem ..ale jen ty starého vydání

09. 11. 2010 | 11:27:32
+0 | -0

Díky ale přesto

Posrali ste si to sami, ja ho kupoval když sem na to nemel penize a posledni roky sem stratil duvod...proč to sami víte....stratili ste cíl a tak je jasné a pochopitelné, že pak šlo jenom o prachy. A jak tu nekdo níže napsal, ten cíl mely být nové tváře všichni ti nejlpší producenti a djs kteří se nemůžou vynořit mezi tema sračkama co všichni sdílejí prostřednictvím beatportů a idjejů.cz....jenže vám to nedošlo. Byli ste svetlo, ale svetlo nepochopilo kam svítit. Už ste staří dá se to pochopit jak řekl Jára Cimrman: " příde novej, mladší, a ten se s váma parat nebude to bude sekáč." Tak Vám dekuji zi ty krásne čísla od trip2house, pres tripMag, a pár dobrých stránek v Xmagu.
vapno2
27. 01. 2009 | 13:20:36
+1 | -0
Dik všem z xmagu co pro nás všechno za ta leta připravili
pavel kubu
27. 01. 2009 | 11:24:12
+0 | -0
Na co Blehova ruka sahne, to se v prach obrati. Takoveto prohlaseni je opravdu hodne Blesku. Navic to opravdu posledni roky byla nuda a vyhozeny penize. Ale je to cele retezova reakce. Kdyz casopis cpe lidem stale to same dokola a pise se jen o kamosich nebo holcinach, co spej s promoterama, tak je jasne, ze to lidi prestane zajimat. A kdyz se poradaj party o nicem, jako je Full Moon, tak opravdu radeji zustanu doma a budu delat neco uzitecnejsiho, nez cpat Blehovi a spol. penize do kapes - vzdyt od r. 1999 o nic jineho nez o penize nejde. A to je skoda a duvod, proc je scena v prdeli.
jinymi slovy:
27. 01. 2009 | 10:39:53
+0 | -0
prach, ktery dluzime kam se podivame, uz nikdy nikdo neuvidi
cajda
26. 01. 2009 | 22:19:56
+0 | -0
noumove, raveline i mixmag taky porad funguji a nevymlouvaji se na vek, bylo tam vzdy vic ke cteni o muzice nez v xmagu, tam to posledni dobou spis bylo plne modelek v nike, adidasu atd....fuj co to je, jste prece casopis o muzice a kurva dobry muziky vychazi kazdy den nespocet!
PTR
26. 01. 2009 | 21:15:15
+0 | -0
Ales Bleha, zakladatel XMAGu se zacal plne soustredit na svou ulohu promotera a na budovani jeste vetsiho kultu jiz kultovnich jmen (Luke Slater, Afrika Islam, Scan X, Westbam atd.). ???????



Budování kultu? Tyhle jména jsou v dnešní době už K.O. a pokud nevydají novou pořádnou desku, tak i zůstanou
Michal P-tsuset
26. 01. 2009 | 21:00:21
+0 | -0
docela mě to mrzí...je fakt že už sem ho v poslední době taky přestal kupovat, takže sem asi taky přispěl ke krizi, ale asi taky dík za vše, dost sem se tam dozvěděl, psali to opravdu lidi co o tom něco věděli :o)
spaceboss
26. 01. 2009 | 17:19:05
+0 | -0
Proč v blbou dobu? S krizí to myslím nemá nic společnýho. Jinak o tom, že XMAG víceméně končí mluvil Aleš Bleha už v rozhovoru někdy v létě 2008, takže to není žádná novinka.




26. 01. 2009 | 17:15:55
+0 | -0

..........

Diky za vse, respect
Jaaan
26. 01. 2009 | 16:40:18
+0 | -0
to je titulek jak z AHA! nebo BLESKovky, jinak škoda no, doba takovejm věcem není zrovna 2x nakloněná
Martin
26. 01. 2009 | 15:21:53
+0 | -0

to se dalo čekat...

Taky mi to přišlo dneska na mail. Jen to přišlo v blbou dobu, ach ta krize:-) Pro mě Xmag skončil už dávno:-( A to jsem byl dlouholetej předplatitel až do roku 08
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika