Bassinfection: brněnská basová epidemie

Bassinfection: brněnská basová epidemie

15. 02. 2009  |  Autor: Teczka  |  Komentáře (4)
Pátek 13. přinesl zkázu lidství, zničení okolního světa, destrukci vlastních já směněnou za hudební porci sebeklamu. Favál praskal v bocích, lihovary si mnuly ruce a ušní bubínky nasávaly basu jako houby vláhu po období sucha. Bassinfection crew nám pro tentokrát naservírovala Yardcore crew, Eda Rushe, Side9000 a Concrete Safari.
Stojím na baru a rozhlížím se. Hledám známé tváře. Marně. Dnb scéna mi za poslední měsíce někam unikla. Možná ani tak unikat nemusela, nechala jsem ji žít vlastním životem a nyní šla zjistit, kam dospěla. Uzavřela jsem se a podlehla dojmu, že drum and bass odchází, mizí, umírá. Ale on jen chodí jinudy a stále nachází nové následovníky. Pořád se tvoří komunity, které pod techstepovou temnotou odhalují svoje sny, touhy, radosti.

Ať už kvůli neprobádaným vodám a bezostyšné adoraci Eda Rushe či z čisté nostalgie, na Favále se kolem půlnoci hýbe jedna neoddělitelná masa člověčenství. Smývá se mi rozdíl mezi oním a mnou, tančím na vlákně mezi reproduktorem a boltcem. Tančím s rukama roztaženým, aby každý tón mohl rozvibrovat mé tělo. Toho času však nejsem ovečkou pastýře Eda Rushe, nýbrž loutkou Yardcore crew na malé stagei. Toto britské uskupení má za sebou léta hraní, jejich styl a hranice jsou rozmazány, neschopny uchycení v jednom bodě. Provádějí nás od houpacích devadesátek až ke striktním poklonám při 142bpm. S čísly kolem 200 dostává parket davový záchvat mrtvice. Je to jen zkouška sirén, se Sidem se všechno vrací a věci zase získávají obrysy a nohy pevnou půdu. Side9000 – ironický „Pixie českého dubstepu“ ví kam sáhnou a čím přivolat rozverné publikum. Naláká i zarputilé fans drum and bassu na hopsačky typu Can´t stop running a jiné zaručené rádodajky. Nicméně, jak se čas nachyluje, je temnější a potutelně wobluje. Miretzova Road To Hell je záležitostí naprosto odzbrojující. Jeho selekce je přesně mířená kanonáda. Jen proboha, proč mu neodstřihnou alkoholovou hadičku z krevního řečniště. Chvílemi se bojím, že mimo vyvrhnutí vlastní produkce nám předvede i obsah střev. Nedočkám se, track s názvem ticho mě ale pobaví jako dlouho nic. Spolupráce s Peťom Tazokom je pak úžasná fúze na československém hřišti. Příznivci mluveného slova je po vůli a chuti tohle propojení psychopoetického rapu a repetitivního basového podbarvení. Víc takových věcí.
Když je po všem, za střídačky vycházejí pánové z Concrete Safari. Hip-hop, reggae, podmanění, příjemno. Veselo – a tak trochu prázdno.



Odvážím se na druhou stranu řeky. Styx je plná toulajících se postav – opravdu nechci vědět, jak se má onen sedící mladý pár, který urputně sháněl LSD. Za davem tuším bar a vchod do velkého sálu. Ostré lokty nic naplat, futra budou muset stačit. Úderný techstep, vybroušená technika, stoprocentní nasazení. Ed Rush je i po těch letech schopný naslouchat a vyslyšet. Je to dj-kouzelník, je to živá vzpomínka na moji první dnb kazetu, osmileté gymnázium, první lásku. Je to pán i sluha, soudce i kat, pan rytmus, pan takt. Je tvrdší než týden starý chleba, přesto jemný jako sýr Želetava. Je to obstarožní mládenec, z kterého tryská síla a vůle diktátora. Tenhle diktát je cesta svobody.

Nemládneme, nevládneme. Sbírám poslední síly. Na scénu totiž opět vylézají Yardcore crew – dj Rrritalin. Jestliže dal ochutnat svého umu na malé stagei, teď teprve ukazuje, co je zač. Lze vůbec popisovat breakcore nezasvěcenci? A panně sexuální praktiky Rudolfa Rosenbergera?
Trhá mě, řeže, slepuje a rozbíjí. Pořád dokola. Není to hudba, není to tanec. Je to preparace, separace, tříštění. Rození a umírání. Ostří hrotů zajíždějící pod kůži. Je to tma, světlo, den, noc. Závislost. Nemoc. Infekce. Basová infekce. Díky za každé nové nakažení!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BASSINFECTION

Pátek 13. 2. 2009
Vstup: do 22h. 150 Kč 170 Kč
Vystupují:
Ed Rush, Yardcore Crew, PhilipTBC, Side9000, Concrete Safari...
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
julezz
21. 02. 2009 | 02:51:23
+0 | -0
super report, mrzi me, ze jsem tam nebyla :))
Teczka
17. 02. 2009 | 18:45:31
+0 | -0
díky.
bld
17. 02. 2009 | 15:27:21
+0 | -0
j t j
T-Bone
16. 02. 2009 | 16:37:37
+0 | -0
Holka, máš neskutečný talent pro epické ztvárnění hudby a štěstí. Jen tak dál
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika