Nezapomenutelná jízda s Garnierem v Roxy

Nezapomenutelná jízda s Garnierem v Roxy

24. 03. 2009  |  Autor: Sonja  |  Komentáře (4)
Snad každý ví, kdo byl hostem sobotního Zenu v pražské Roxy. Nadupaný klub zažil díky Laurentu Garnierovi opět jednu z akcí, na kterou se bude ještě dlouho vzpomínat. Podrobnější ohlédnutí najdete v následující reportáži.
Bylo krátce po desáté hodině večer, kdy se otevřely brány klubu. V Roxy bylo ještě poloprázdno, protože hlavní host večera tou dobou teprve dohrával svůj živák o pár kilometrů dál v žižkovské Akropoli. Absence front a tlačenic mi ale vůbec nevadila a využila jsem jí k nasátí klidné klubové atmosféry společně s velmi příjemně vyznívajícím setem Romana Raie. Popravdě si nevybavuji, zda jsem Romana už někdy měla možnost slyšet, s jistotou ale můžu říct, že jsem rozhodně nečekala natolik bohatou směs moderního soundu. Romanův tříhodinový set byl plný „novodobých“ zvuků, stále obměňovaných elektronických smyček a hlavně měl grády - tím u mě roli předskokana známe francouzské hvězdy splnil více než na výbornou. O tom nepochybovalo ostatně ani nabývající publikum, které během jeho setu pomalu ale jistě zaplňovalo čím dál více místa na parketě. Po vizuální stránce klubu dominovaly vizuální kreace VJe Martina, které byly společně s kombinací dalších tří pláten velmi líbivou pastvou pro oči.

V ten moment už ale hodinová ručička ukazovala půlnoc a klub byl už slušně zaplněný, atmosféra každou minutou znatelně houstla a ve vzduchu bylo cítit netrpělivé očekávání páně Garniera. Malý tmavovlasý mužík se nenápadně mihl na hlavní stagi s mírným čtvrthodinovým zpožděním. Jeho pohled byl vcelku netečný vůči publiku dole a i k nám, postávajícím téměř vedle něho na hlavním pódiu. Takhle jsem si věru uvítání s českým publikem nepředstavovala.



Že by byl Laurent studený čumák, který si u nás odehraje „to své“ a pojede o dům dál? Nechtěla jsem věřit tomu, že by mě tenhle šikovný „Frantík“ takhle zklamal a s napětím jsem očekávala, co bude dál. Právě ve chvíli, kdy začaly odbíjet první rozporuplné beaty Garnierova setu, jsem si teprve uvědomila, s kým se v prostorách klubu vlastně nacházím – publikum bylo na první pohled velmi různorodé, ať už věkově či „stylově“. Potkala jsem zde tzv. „celorepublikový“ miš maš, který přijel očividně jenom kvůli Laurentovi a nechtěl si nechat ujít ani jedinou minutu jeho kouzlení za mixážním pultem.

Party pod taktovkou pana Garniera se začínala i navzdory menším technickým problémům slibně rozjíždět, a i když se klubová noc Zen hlásí k odnožím stylů progressive & house, každému bylo během prvních několika desítek minut jasné, že žádné stylové zařazení panu Garnierovi neříká „pane“. Jeho stylová různorodost neznala hranic a rozprostírala se v té nejširší škále v jaké snad mohla. Právě proto je velmi těžké a zcestné jeho set přímo specifikovat, natož ho pak zařadit do nějaké „pomyslné škatulky“. Šlo přece o Garniera jako takového a nejenom o nějaký hudební styl. Minuty ubíhaly a okolo hlavní hvězdy se začaly pomalu objevovat a sházet jeho věrní přátelé včetně členů jeho kapely. Napětí a nervozita začaly opadávat společně s tóny těch nejúžasnějších melodických linek a vytříbených mixů - to vše připraveno ala ´mistr Garnier´ hned na několik způsobů dle vlastního autorského receptu, jež nedokáže nikdo jiný napodobit krom tvůrce samotného.

Karta se znenadání obrátila a bylo velmi těžké odolat tak čiré a naprosto upřímné otevřenosti hlavního hosta, který s kouzelným úsměvem na rtech a zároveň srovnávajíc track, tak přátelsky komunikoval s publikem. Takové zapálení a entuziasmus jsem snad ještě u žádného jiného dje neviděla. V tu chvíli, jakoby se zastavil čas, a i když již dávno minula závěrečná minuta mistrova hraní, on hraje dál a dál …



Jeho přesný a zároveň tak rychlý mix by mu mohl leckterý „prvoligový“ český dj závidět. Jak je možné srovnat track během několika vteřin, mezitím hledat další vhodnou skladbu a zároveň nadšeně skákat a mluvit k publiku? Martin Gredner mezitím už postává vedle mistra, netrpělivě čeká až na něj přijde řada a sleduje jeho zběsilou jízdu, která se znenadání promění v šílený drum´n´bassový nářez…

Svůj set prý ukončil až téměř o dvě hodiny později, ale to už jsem byla pryč. Když jsem okolo půl šesté odcházela, klub byl stále narvaný do posledního místečka a vsadila bych se, že by se nechal unášet touhle neskonalou jízdou i o další dvě hodiny déle. Co k tomu dodat? Vychutnat si The Man With Red Face, Gnanmankoudij či Crispy Bacon v autorově podání bylo nezapomenutelným zážitkem pro každého, kdo se sobotního Zenu zúčastnil. Laurente, díky. A přijeď zase!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ZEN WITH LAURENT GARNIER

Sobota 21. 3. 2009
Vstup: 350/450 Kč
Vystupují:
Laurent Garnier exclusive 3h.set, Roman Rai, Martin Gredner, Airto, Lillou
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Ornie
26. 03. 2009 | 00:12:54
+0 | -0
Pro mě to bylo prakticky dokonalý vystoupení. Tečka.
Pitris
25. 03. 2009 | 17:56:33
+0 | -0
ještě týden a jdeme na to :)
Honzik
25. 03. 2009 | 13:22:13
+0 | -0
Už ted se na LG nemůžu dočkat do Manheimu a neco mi říká, že jeho set bude zase k ránu nekutečnej nářez...:-)
YannD
25. 03. 2009 | 12:44:53
+0 | -0

Sonja

Krásně ses s tím poprala. Jen co je pravda:-)
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika