Mr. Scruff v sedmihodinovém setu v Roxy

Mr. Scruff v sedmihodinovém setu v Roxy

06. 04. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Je stále potěšující, že se najdou umělci, kteří nesměřují své přehnané požadavky výhradně k tomu, aby si spočítali hvězdičky u hotelu, kde budou přespávat.
Jedna taková překvapivá podmínka nám přišla právě od Mr. Scruffa pro jeho show v Roxy 30.4. v rámci Beatcase night, kterému byla klasická dvouhodinovka málo a vyžádal si pro pražské vystoupení hlavní stage po celou noc jen a jen pro sebe, což obnáší více jak sedmihodinový set! Ostatně sám si to tak pro jistotu ztvárnil i na plakát, který vzešel přímo z jeho pera ;o)

Navíc pokud vás uchvátily i další Andyho vtipné malůvky, které provázejí celý jeho hudební svět, tak máte možnost vyhrát volné vstupy ve velmi tvůrčí soutěži, kterou pro vás připravil na stránkách Ninja Tune. Vstupenky na Beatcase night seženete v předprodeji za 290czk + poplatky.

Mr. Scruff

Za gramofony je Mr. Scruff všestranný – podle svých slov hrává soul, funk, hiphop, jazz, reggae, latinu, africkou hudbu, ska, disco, house, breakbeat, filmovou hudbu a zdaleka nejen to. Jeho široký záběr více než koresponduje s pestrým výběrem inspiračních a samplových zdrojů jeho hravých skladeb, které znáte z labelu Ninja Tune. Pojďme se podívat, kde se v panu Scruffovi vzala láska k hudbě a jak se postupně vypracoval v dokonalého party deejaye.

mr scruff

Na počátku 80. let jej ještě všichni znali jen jako Andy Carthyho a právě tehdy se mu do ruky dostal jeho první mixtape. V první chvíli mu ještě nedošlo, že mezery mezi písničkami na tomto mixu chybí záměrně, potom však prohlédnul a začal si na kazeťáku dělat své malé mixtapy pomocí tlačítek record a pause.

Od té doby začal vychytávat novou hudbu na místních rozhlasových stanicích, a protože tenkrát ještě nevycházelo tolik hudby jako dnes, bylo jaksi přirozené, že se deejays zajímali o více hudebních žánrů. A tak i Andy tehdy poslouchal jak elektro, tak hiphop, soul i reggae. A jak si začal desky i kupovat, zkoušel si je také míchat dohromady, i když stále neměl nic jiného než primitivní domácí hi-fi systém. Jeho první podomácku ukuchtěný mixtape mu jedna pirátská stanice v Manchesteru odvysílala roku 1988. Toho roku si Andy našel první práci, aby mohl ještě přitlačit v nákupu vinylů. Už měl celkem zmáknuté styly jako elektro, hiphop, house a soul a začal se více věnovat i dalším žánrům. Přelomovým rokem se pro něj stal rok 1994, kdy poprvé hrál na party v Manchesteru, vydal první dvanáctipalec a také přišel s pseudonymem Mr. Scruff.

V roce 1998 získal smlouvu s vydavatelstvím Ninja Tune a několikrát objel Evropu po boku zavedených hvězd z této stáje (Roots Manuva, Herbaliser, Mixmaster Morris). Po vydání svého nejslavnějšího alba Keep it Unreal s hitovkami jako Fish nebo Get a Move On, které svého času sklidily obrovský ohlas i na pražském Radiu 1, odstartoval Mr. Scruff i klubovou noc stejného jména. „Úspěch mé vlastní klubovky mi vnuknul myšlenku rozjet se s Keep it Unreal i mimo Manchester,“ říká sám Andy. „Proto mi občas nestačí zahrát si jen na dvě hodiny, radši se postarám o celou noc sám. V průběhu celé noci mohou proplout desítkami žánrů – blues, funk, disco, jazz, deep house, ska, elektro, latina, drum and bass atd. Pro mě je důležité jen to, aby hudba měla nějakou duši!“

A jak je na tom Mr. Scruff s technikou mixování? „Ačkoliv umím hrát celkem zdatně, nikdy nesmím zapomenout na to, že deejay musí hlavně hrát výborné desky ve správném pořadí. Každá deska musí doplňovat tu předchozí a uvádět tu následující. Rovnání beatů je samozřejmě ta nejobvyklejší metoda, jak dvě desky propojit, můžete ale jít také přes témata v textech nebo přes kombinaci tónů.“

Na legendární značce Ninja Tune Andymu vyšlo už několik alb, vždy doplněných jeho charakteristickými malůvkami. Poslední v řadě stojí nedávná deska Ninja Tuna, kterou kritika i posluchači chválí, kudy chodí. Pokud si i vy myslíte, že už je na čase, abychom Mr. Scruffa uvítali i v naší zemi, dočkáte se 30. dubna, kdy vystoupí v pražském klubu Roxy.

www.mrscruff.com
www.myspace.com/mrscruffofficial

Dodal: Petr Tajčman, Roxy Promotion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BEATCASE NIGHT

Čtvrtek 30. 4. 2009
Vstup: 390 Kč
Vystupují:
Mr. Scruff( exclusive 7h. set!), 2nd stage: Tuco & Ghonzales
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika