Nine Inch Nails rozduní v červnu O2 Arenu

Nine Inch Nails rozduní v červnu O2 Arenu

20. 04. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Je velice obtížné charakterizovat tvorbu tohoto kvinteta, v jehož čele stojí charismatický podivín Trent Reznor, protože za téměř dvacet let své existence pootevřeli dvířka nejednoho hudebního žánru. Nyní se kapela Nine Inch Nails vrací na velký koncert do Prahy.
Kapela“ vznikla v roce 1988 v Clevelandu - je těžké je nazývat kapelou, protože jediným oficiálním členem je zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista Trent Reznor, který je zároveň zodpovědný za hudební směr NIN.

Reznor na rozdíl od jiných industriálních umělců píše melodické, klasicky strukturované skladby, jejichž hlavním stavebním kamenem jsou texty. Zároveň předkládá hudební veřejnosti žánry jako electro a industrial v podobě, která je přijatelná pro každého. V době, kdy Ministry koketovali s heavymetalem a Nirvana byla na vrcholu, NIN si vybudovali početnou fanouškovskou základnu, která si oblibu našla v alternativním rocku.

Netrvalo dlouho a Trent se stal opravdovou osobností a sex symbolem 90-tých let. Michael Trent Reznor se narodil v malém městě Mercer, stát Pennsylvania. V pěti letech začal s hrou na klavír – studoval klasickou hudbu, později přidal tenorsaxofon a ve školní kapele hrál na tubu. Hrál v několika muzikálech a byl znám jako velký fanoušek skupiny Kiss. Nějaký čas se věnoval studiu hudby a počítačů, ovšem po roce studia ukončil, aby se mohl plně věnovat hudbě. Spolu s kamarádem Chrissem Frejnou se záhy přestěhoval do Clevelandu, kde objevoval různé hudební žánry jako new wave apod., největší zalíbení však našel v industriálu a agresivním používání elektronických nástrojů.

nine inch nail

Ve svých devatenácti letech se připojil ke kapele The Innocent, se kterými vydal album „Livin InThe Streets“ (na obal přispěl svoji kresbou). Zanedlouho je však opustil a postupně začal koncertovat s lokálními kapelami, zároveň pracoval v prodejně s klávesovými nástroji a jako domovník v nahrávacím studiu Right Track. Posléze se Trent stal studiovým inženýrem – samoukem, který v pauzách mezi nahráváním pracoval na vlastním materiálu.

V roce 1987 si Reznor zahrál ve filmu „Light Of Day“, kde vedle Michaela J. Foxe ztvárnil klávesistu v barové kapele. Jako Nine Inch Nails začal Trent nahrávat v roce 1988, ovlivněn tvorbou Ministry a Skinny Puppy, samozřejmě, že veškeré nástroje si nahrál sám. Následující rok spatřila světlo světa nahrávka s názvem „Pretty Hate Machine“, Trent záhy dává dohromady doprovodnou kapelu (Chris Vrenna usedl za bicí a kytary si vzal na starosti Richard Patrick , dále bylo povoláno několik klávesistů) a vyráží se Skinny Puppy na turné. Nějakou dobu NIN „otevírali“ pro spíše kytarové kapely, mezi nimi například legendární The Jesus and The Mary Chain, každopádně fanoušků přibývalo napříč hudebními žánry – singl „Down In It“ si velice dobře vedl jak v tanečních tak i v rockových žebříčcích, zakrátko vyšel další, spíše rockověji orientovaný singl „Head Like A Hole“. V roce 1991 přišel do kapely klávesista James Woolley a NIN jsou pozváni na putovní mega akci Lollapalooza.

Z fenomenální desky „Pretty Hate Machine“ se stalo první album vydané u nezávislé společnosti s milionovým prodejem a se dvěma lety strávenými v hitparádových žebříčcích. Na základě úspěchu debutové desky se nahrávací společnost TVT snažila na Trenta naléhat, aby začal co nejdříve práce na desce nové a navíc se snažila ovlivnit, jakým hudebním směrem by se album mělo ubírat. Reznor se snažil zrušit smlouvu, výsledkem však byl soudní spor. Novou nahrávací smlouvu podepisuje Trent v roce 1992 s nahrávací společností Interscope a spolu se svým managerem (John Malm) zakládají v New Orleans vlastní label s názvem Nothing Records, na kterém v říjnu téhož roku vychází EP „Broken“. Nahrávka přinesla osm o poznání kytarovějších skladeb, mimo jiné i předělávku skladby „(You’re So) Psychical“ od Adama Anta. Přestože byla nahrávka označena jako nestravitelná a těžko poslouchatelná, dobře si vedla v hitparádách a skladba „Wish“ byla oceněna cenou Grammy za nejlepší metalovou skladbu roku. Reznor opět potvrdil svoji pověst provokatéra a skladbu „Happiness in Slavery“ opatřil kontroverzním videoklipem, obsahujícím prvky S/M, který ztvárnil americký herec a spisovatel Bob Flanagan, známý svou zálibou právě k S/M. K celé nahrávce„Broken“ existuje videoverze, která je neméně kontroverzní a díky svému obsahu nebyla nikdy ofi ciálně vydána.

V prosinci vychází remixové EP „Fixed“. Píše se rok 1993 a Reznor se stěhuje do Los Angeles, kde si pronajímá dům, ve kterém byla Charlesem Mansonem a jeho druhy zavražděna herečka Sharon Tate. Zakládá zde nové studio Le Pig a připravuje novou dlouhohrající desku. Ve studiu se potkali Tommy Lee s Davem Navarrem a dalšími zajímavými osobnostmi, producentského žezla se chopil jeden z nejpovolanějších, Flood (mimo jiné U2, Smashing Pumpkins, Depeche Mode), do zvukové režie pak usedl mistr Alan Moulder. Skladba „March Of The Pigs“ ohlásila vydání nového alba „The Downward Spiral“ , které se řadí k nejponuřejším platinovým počinům vůbec. Kapelu opouští
Richard Patrick, který se věnuje svému vlastnímu projektu Filter a Trent Reznor obnovuje kapelu ve složení : Vrenna (bicí), Wooley (klávesy), Robin Finck (kytary) a Danny Lohner (basa).

Ihned po vydání vyrážejí NIN v tomto složení na turné „Self Destruct“, kterým totálně dobyli Ameriku a stali se mimo jiné senzací výročního festivalu Woodstock. Následně si získávají i Evropu (12.června vystoupili v pražské Lucerně). Jejich koncerty se stávají pověst nými, běžně jsou zakončovány destrukcí nástrojů i aparatury. V květnu vyšel singl „Closer“, který byl podpořen vynikajícím klipem, bohužel vzhledem ke kontroverznosti obsahu byly některé pasáže vystřihnuty. Během turné stihl Trent produkovat nahrávku Marilyna Mansona, dohlížel na podobu soundracku k filmu Olivera Stonea, The Natural Born Killers, na který přispěl i třemi skladbami – „Something I Can Never Have“,„A Warm Place“ a „Burn“. Přispěl také na druhé album „Under The Pink“ zpěvačky Tori Amos, na soundtrack k filmu „Crow“ NIN předělali skladbu „Dead Souls“ odJoyDivision. S novým klávesákem Charliem Clouserem vyrážejí v roce 1995 odehrát pár festivalů a sérii koncertů s Davidem Bowiem, následně se Reznor vrací do studia zremixovat skladby z poslední desky, vzniká tak počin „Further Down The Spiral“.

Za peníze vydělané posledním albem zařizuje Reznor nahrávací studio v New Orleans, v budově, která dříve sloužila jako pohřební síň. V roce 1997 odchází z kapely dlouholetý Trentův kamarád Vrenna a je nahrazen Jeromem Dillonem. V témže roce se Reznor podílí na produkování dalšího soundtracku – nabídka přišla tentokrát od Davida Lynche pro jeho film Lost Highway.

NIN na něj přispěli skvělou skladbou „The Perfect Drug“. Nine Inch Nails se po delší době vrátili v roce 1999 s dvojlabovým opusem „The Fragile“, který kapela nahrála ve studiu v New Orleans spolu s producentem Alanem Moulderem. Nahrávka ihned po vydání bodovala na předních příčkách různých žebříčků, ale po čase se zájem o ni vytratil, vše můžeme přičítat změně hudebního klimatu za posledních pět let.

Kvintet vyráží v listopadu na koncertní turné rozdělené na dvě části – evropské a americké, každopádně ne tak rozsáhlé jako to minulé. Remixové album „Things Falling Apart“ vychází o rok později, Trent se poté na nějakou dobu odmlčel. Čas strávil ve studiu přípravami na další desku „And All That Could Have Been“, která vyšla začátkem roku 2002. Je to první oficiální živá nahrávka v historii NIN a zachycuje atmosféru posledního turné k desce „The Fragile“. Po vydání se cesty jednotlivých členů rozcházejí. Trent Reznor se věnuje sporu se svým managerem a spolumajitelem labelu Nothing, kterého podezírá ze zpronevěry peněz a následně na něj podává žalobu. V roce 2004 opouští Trent New Orleans a nejasnosti se objevují i kolem zmiňovaného labelu Nothing. Rok 2005 je opět ve znamení příprav nového alba, které je již netrpělivě očekáváno. Dva měsíce před jeho vydáním vyráží kapela na turné.

Z původní sestavy zůstal pouze bubeník Jerome Dillon, basy se chopil Jeordie White (Marilyn Manson, A Perfect Circle), kytary Aaron North a sestavu uzavřel klávesista Alessandro Cortini. Deska „With Teeth“ vyšla v květnu a opět se na ní podílel Alan
Moulder, který kapele dodává charakteristický zvuk. Vydání ohlásil singl „The Hand That Feeds“, následovaný skladbou „Only“, kterou klipem opatřil režisér David Fincher.

V září téhož roku vystoupili NIN na benefi čním koncertu, věnovaném obětím hurikánu Katrina, na podzim pak kapela vyráží na regulérní turné. Americkou část s nimi absolvuje kapela Queens Of The Stone Age, jejíž bubeník Dave Grohl se podílel i na desce „With Teeth“. Začátek turné však postihla smůla a bubeník Jerome Dillon musel být vzhledem ke zdravotním problémům hospitalizován a jako náhradník byl povolán Josh Freese (A Perfect Circle). Poté je nahrazen Alexem Carapetisem, který však kapelu zakrátko opustí, aby se k ní znovu, ale již natrvalo, připojil Freese. Rok a půl trvající turné je zachyceno na DVD „Beside You In Time“.

Píše se rok 2007 a Nine Inch Nails právě vydali nové album s názvem „Year Zero“, které obsahuje 16 skladeb a podílel se na něm opět Alan Moulder. Jako první singl zvolili skladbu „Survivalism“ a následně vyrazili na rozsáhlé koncertní turné, které v srpnu
2007 navštívilo i Českou republiku, kam se kapela vrátila po třinácti letech.

Poté se Trent rozhodl experimentovat s distribucí svého novinkového titulu „The Inevitable Rise and Liberation of Niggy Tardust“, který nechal k dispozici ke stažení na svých webových stránkách. V roce 2008 sám vydal instrumentální nahrávku „Ghosts I-IV“, kterou opět distribuoval přes svůj web. Tento krok znamenal konec spolupráce s labelem Interscope a začátek nové éry vlastní společnosti Null Corporation. Nová nahrávka s názvem „The Slip“ vyšla v témže roce, kapela v obměněné sestavě se v zápětí vypravila desku podpořit na koncertní turné, které letos dorazí i do České republiky, kde se Nine Inch Nails představí 24. 6. 2009.

Dodal: Petr Novák, Live Nation
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: NINE INCH NAILS

Středa 24. 6. 2009
Vstup: 690 až 1090 Kč
Vystupují:
Nine Inch Nails
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika