Mr. Scruff na Radiu Wave

Mr. Scruff na Radiu Wave

28. 04. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Tak to vypadá, že i sedmihodinový set, kterým se chystá Mr. Scruff obdařit čtvrteční Beatcase night v Roxy, je pro něj málo. Jinak si nedovedeme vysvětlit, že přijal nabídku odehrát ochutnávkový dj set ve vysílání Radia Wave, kterému bude předcházet půlhodinový rozhovor.
A to navíc slovy „I am happy to play some music“ :). Na Radiu Wave si tak můžete ve středu 29.4. (tedy den před jeho vystoupením v Roxy od cca 14:00 poslechnout live rozhovor s Mr. Scruffem, který okoření i svým dj setem přímo do vysílání. Na Wavu též proběhne soutěž o volné vstupy na tuto akci, více na stránkách rádia. O Beatcase night podrobněji pak stačí zabrousit na www.roxy.cz

Mr. Scruff


Za gramofony je Mr. Scruff všestranný – podle svých slov hrává soul, funk, hiphop, jazz, reggae, latinu, africkou hudbu, ska, disco, house, breakbeat, filmovou hudbu a zdaleka nejen to. Jeho široký záběr více než koresponduje s pestrým výběrem inspiračních a samplových zdrojů jeho hravých skladeb, které znáte z labelu Ninja Tune. Pojďme se podívat, kde se v panu Scruffovi vzala láska k hudbě a jak se postupně vypracoval v dokonalého party deejaye.

Na počátku 80. let jej ještě všichni znali jen jako Andy Carthyho a právě tehdy se mu do ruky dostal jeho první mixtape. V první chvíli mu ještě nedošlo, že mezery mezi písničkami na tomto mixu chybí záměrně, potom však prohlédnul a začal si na kazeťáku dělat své malé mixtapy pomocí tlačítek record a pause.

Od té doby začal vychytávat novou hudbu na místních rozhlasových stanicích, a protože tenkrát ještě nevycházelo tolik hudby jako dnes, bylo jaksi přirozené, že se deejays zajímali o více hudebních žánrů. A tak i Andy tehdy poslouchal jak elektro, tak hiphop, soul i reggae. A jak si začal desky i kupovat, zkoušel si je také míchat dohromady, i když stále neměl nic jiného než primitivní domácí hi-fi systém. Jeho první podomácku ukuchtěný mixtape mu jedna pirátská stanice v Manchesteru odvysílala roku 1988. Toho roku si Andy našel první práci, aby mohl ještě přitlačit v nákupu vinylů. Už měl celkem zmáknuté styly jako elektro, hiphop, house a soul a začal se více věnovat i dalším žánrům. Přelomovým rokem se pro něj stal rok 1994, kdy poprvé hrál na party v Manchesteru, vydal první dvanáctipalec a také přišel s pseudonymem Mr. Scruff.

V roce 1998 získal smlouvu s vydavatelstvím Ninja Tune a několikrát objel Evropu po boku zavedených hvězd z této stáje (Roots Manuva, Herbaliser, Mixmaster Morris). Po vydání svého nejslavnějšího alba Keep it Unreal s hitovkami jako Fish nebo Get a Move On, které svého času sklidily obrovský ohlas i na pražském Radiu 1, odstartoval Mr. Scruff i klubovou noc stejného jména. „Úspěch mé vlastní klubovky mi vnuknul myšlenku rozjet se s Keep it Unreal i mimo Manchester,“ říká sám Andy. „Proto mi občas nestačí zahrát si jen na dvě hodiny, radši se postarám o celou noc sám. V průběhu celé noci mohou proplout desítkami žánrů – blues, funk, disco, jazz, deep house, ska, elektro, latina, drum and bass atd. Pro mě je důležité jen to, aby hudba měla nějakou duši!“

A jak je na tom Mr. Scruff s technikou mixování? „Ačkoliv umím hrát celkem zdatně, nikdy nesmím zapomenout na to, že deejay musí hlavně hrát výborné desky ve správném pořadí. Každá deska musí doplňovat tu předchozí a uvádět tu následující. Rovnání beatů je samozřejmě ta nejobvyklejší metoda, jak dvě desky propojit, můžete ale jít také přes témata v textech nebo přes kombinaci tónů.“

Na legendární značce Ninja Tune Andymu vyšlo už několik alb, vždy doplněných jeho charakteristickými malůvkami. Poslední v řadě stojí nedávná deska Ninja Tuna, kterou kritika i posluchači chválí, kudy chodí. Pokud si i vy myslíte, že už je na čase, abychom Mr. Scruffa uvítali i v naší zemi, dočkáte se 30. dubna, kdy vystoupí v pražském klubu Roxy.

Dodal: Petr Tajčman, Roxy Promotion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BEATCASE NIGHT

Čtvrtek 30. 4. 2009
Vstup: 390 Kč
Vystupují:
Mr. Scruff( exclusive 7h. set!), 2nd stage: Tuco & Ghonzales
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika