Oasis, Stereolab a další: pocta Neu!

Oasis, Stereolab a další: pocta Neu!

27. 05. 2009  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Němečtí „Neu!“ nikdy nedosáhli tak vysoko, jako jejich pokrevní bratři Kraftwerk a brzy po svém vzniku se rozpadli. To ale nemění nic na tom, že silně ovlivnili třeba Radiohead, Stereolab, Davida Bowieho nebo Briana Ena.
A právě několik výše jmenovaných kapel se podílelo na kompilaci „Tribute to Neu!“, která 25. května vyšla u labelu Feraltone. Od roku 2001, kdy se znovu začaly vydávat alba Neu!, to je první větší výraz uznání, který se Neu! dostal. Nejpřelomovější album s názvem Neu! ´75 působilo v 70. letech jako blesk z čistého nebe. Deska měla dvě úplně odlišné strany: na první se hráli „klasičtí“, tedy více ambientní Neu!, ale na té druhé proběhl daleko drsnější experiment pod vedením Klause Dingera, bubeníka kapely. Jedna ze skladeb z tohoto alba s názvem „Hero“ inspirovala punkové Sex Pistols a Bowie v odkazu na ni nahrál své album „Heroes“.

Noel Gallagher z Oasis k tomu dodává: „Neu! mě ovlivnili dlouho předtím, než jsem je poprvé slyšel. Vždyť Joy Division jsou prosáklí zvukem Neu!...“



A Bobby Gillespie z Primal Scream pokračuje: „Neu! je podle mě jeden z největších úspěchů nedávné historie – všichni žijeme ve stínu těchto dvou chlapíků [Klaus Dinger, Michael Rother]. Rychlost a ticho, jednoduchost a kakofonie, mírnost a agrese, šílenství a rozum...to jsou protiklady, kterým byl dán hlas a které se naučily pod vedením Michela a Klause koexistovat ...“

Brand Neu: Tribute to Neu! je asi nejjednodušší cesta, jak se oklikou dostat ke kořenům ambientu, elektroniky, ale i post-rocku a punku. Cestu vám umetou již zmiňovaní Oasis, Stereolab a Primal Scream, a mezi dalšími také LCD Soundsystem, Kasabian nebo Holy Fuck...dobrou chuť.

Brand Neu: Tribute To Neu!
Ciccone Youth (Sonic Youth): ‘Two Cool Rock Chicks Listening to Neu!’
Primal Scream: ‘Shoot Speed / Kill Light’
Pets With Pets: ‘We Only Found This Place’
Oasis: ‘Can Y´See It Now? (I Can See It Now!)’
Foals: ‘Titan Arum’
Cornelius: ‘Wataridori’
Holy Fuck: ‘Super Inuit (Studio)’
Kasabian: ‘Stuntman’
LCD Soundsystem: ‘Watch The Tapes’
School Of Seven Bells: ‘Device fuer M’
Fujiya & Miyagi: ‘Electro Karaoke’
Hook & The Twin: ‘They’ll Get Your Head’
La Duesseldorf: ‘Sketch 1_08’ (Klaus Dinger’s last recording)
Michael Rother: ‘Neutronics 98 (A Tribute To Conny Plank)´
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika