Uhrančiví Lamb, špatný zvuk a vyprodaná Lucerna

Uhrančiví Lamb, špatný zvuk a vyprodaná Lucerna

05. 08. 2009  |  Autor: YannD  |  Komentáře (1)
Nadpis článku vypovídá v kostce téměř vše. Jenže koncert, jenž se udál 30.7. v Lucerna Music Baru byl natolik výjimečným, že je přímo nutné podívat se na něj trochu více zblízka.
Koncert Lamb byl jako tajné přání. Nevyslovené, schované někde hluboko v mysli s malou špetkou naděje, že se třeba jednou zase dají dohromady a vystoupí taky jednou u nás. To co znělo jako pohádka se stalo 30.7. realitou. Zatímco spokojení turisté, uvěznění ve svých fotoaparátech, pochodovali po Václaváku sem a tam, o kousek dále, v podzemí LMB se schylovalo k bouři emocí, které vyplavaly na povrch už při samém příchodu všech tří hlavních aktérů. Tomu ovšem předcházelo vystoupení U-Prag, kteří se svého úkolu zhostili s vervou, ale nervozitu ze sebe nesetřásli a nohy jim navíc podrážel i špatný zvuk. Byť ne zcela svou vinou tak působili jako pouhá výplň času do začátku samotných Lamb. A je to škoda, poněvadž album 44 thousand actors (in 16 flats) rozhodně nezní špatně. Otázkou je, zda to jde i jinak. Jistě existují výjimky, ale víte, co se o nich říká…

Během jejich setu se klub zaplnil a začal taktický boj o strategická místa. Kruhové pódium to však velmi usnadňuje a nestojí-li člověk za sloupem, má takřka vždy výborný výhled. S nárůstem počtu přítomných rostla i teplota, nedá se však LMB upřít fakt, že se snaží s tímto hnout směrem k lepším zítřkům:-D Po vstupu do klubu bylo klima téměř dokonalé a i po dobu samotného koncertu se drželo v míře únosné. Ovšem co se zde povedlo, se naopak polámalo u mistra zvukaře. Celý klub vibroval jako stará tatramatka a kazil tak dojem na jinak dokonalém koncertu. Sestával totiž z těch nejlepších ingrediencí – špetka nostalgie, která vás pošoupne do těch míst vaší hlavy, kde je sakra dobře, hráčské umění trojky, co je tolik uvolněná, že i skoro hodinové čekání na jejich start po skončení U-Prag jim šmahem odpustíte a majstrštyky typu Gorecki, Heaven či God Bless.

Začínalo se však s Darkness, tak temnou jak jen šaty Lou Rhodes mohly být. Vstoupila na scénu jako královna a svým jemným úsměvem si podmanila nejen ty co stáli přímo pod ní a přiznám se, že jsem jim kapku záviděl. Přestal jsem, když na scénu vstoupil i Jon Thorne se svým futuristicky vyhlížejícím kontrabasem s ostrým a dlouhým bodcem na konci. Při některých jeho kreacích si člověk stojící pod ním musel připadat jako terč. Jenže jediné co se do něj a i do nás ostatních strefovalo byly skladby všem tolik známé, přesto v live podobě ještě nepřehrané. To se mělo v případě některých změnit již o měsíc dříve na Pohodě. Vinou nešťastných událostí k tomu však nedošlo, a tak tento koncert získal doslova punc vymodlený.

Velmi kouzelné bylo pravidelné ohlédnutí Lou za Andym, kdy takto jednak komunikovali, ale také si prostě jen užívali svou vlastní sehranost a především to, že jsou opět spolu, byť jejich sólové projekty fungují rovněž na výbornou. Tahle poloha jim však sluší nejvíc a zřejmě jim to došlo. Vrátili se zpět ke kořenům, vystupují ve trojici a svým skladbám tak definitivně vdechují přívlastek kultovní. Ovšem k trojici je potřeba připočítat i jejich pomocníka-technika, který pečlivě dohlížel na rozmístění instrumentů, vod a ručníků, ochotně podával vše, co bylo třeba, zaskakoval za Andyho, když si párkrát střihnul bubnové sólo, při Heaven i s Lou, byl prostě vždy tam kde má být a koncert tak díky němu běžel hladce jako precizní švýcarské hodinky. A stejnou preciznost lze přičíst i Lou a jejímu zpěvu, byť díky špatnému zvuku nevynikl jak mohl. Nejlépe se to povedlo u první skladby přídavku, Lullaby. Té předcházelo Andyho utišení celého sálu a pak se téměř všem rozběhl mráz po zádech. Ač se jedná o křehkou a spíše tichou skladbu, její síla je ohromující. A skvěle na ni navázala i druhá část přídavku Bonfire. Po té se trojice odebrala do zákulisí, aby se mohla vrátit ještě k jednomu přídavku, k finální skladbě Cotton Wool z prvního alba, a stylově se s námi rozloučit v pokleknutí před davem, který nešílel jen díky show samotné, ale i díky faktu, že ať měl návrat Lamb na scénu jakékoli důvody, jeho smysl mu upřít nelze. Takto skvělé skladby a výjimečný hlas, si prostě zaslouží být pod světly reflektorů a především v uších a srdcích přítomných. A věřím tomu, že všichni co jejich pražskému koncertu přihlíželi, by se pod tohle tvrzení podepsali. V případě set listu ještě nemohu nezmínit klasiku Gabriel, které však největší ovace vyfoukl již zmíněný majstrštyk Gorecki, a dále zajímavost v podobě instrumentální Angelicy, kterou si střihnul se svými mašinkami Andy Barlow za doprovodu Jona Thorna. Lou na chvíli odběhla nechat oddechnout svým hlasivkám, kterým jistě prospěl i zákaz kouření v celém sále na výslovné přání kapely. Jak sympatický krok zejména pro nás nekuřáky. Nezbývá než doufat, že energie nabitá znovuobnoveným vystupováním vykrystalizuje i v nový počin a my se budeme moci setkat s Lamb ještě - a zde si libovolně dosaďte číslovku a doufejte.

Set list:
1. Darkness
2. Little Things
3. Heaven
4. All In Your Hands
5. Lusty
6. Gabriel
7. Trans Fatty
8. Angelica
9. What Sound
10. God Bless
11. Gorecki
12. One

13. Lullaby
14. Bonfire

15. Cotton Wool
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: LAMB

Čtvrtek 30. 7. 2009
Vstup: Předprodej 620 Kč, na místě 750 Kč
Vystupují:
Lamb (UK)
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

06. 08. 2009 | 11:59:13
+0 | -0

Ano!!

Super report..temer se vsim souhlasim...U prag me nebavili vubec a zvuk meli opravdu spatnej...LAMB nastesti zvuk mnohem lepsi i kdyz to nebylo to pravy co by si zaslouzili. U lullaby opravdu mrazilo nejvic,,dechberouci!!

Angelica super!! I pecky kde Lou vzala kytaru - Trans Fatty Acid mega! Pro mě životní zážitek a obávám se ale, že už je nikdy tady neuvidíme. Ale Lou by mohla přijet se svojí novou solo deskou))



ps: měla tam děti, oba dva syny ..,kdykoliv mohla, tak je šla pohladit nebo se na ně koukla... byla prostě BOOOOOOOH)
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika