Bez víz do Kanady: Junior Boys v Praze

Bez víz do Kanady: Junior Boys v Praze

06. 08. 2009  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (1)
Junior Boys jsou zajímavá partička – kluci, co hrajou tak trochu holčičácký synth-pop, ale vypadají jako dřevorubec, motorkář a modýlek z Vogue. V Čechách se řemeslům moc nedaří, v Kanadě ale evidentně platí, že řemeslo má zlaté dno – obzvlášť když ho dělají Junior Boys.
Láká mě začít psát report o úterním koncertu Junior Boys od zadu: troper udazop do Asekul. Protože, odborně řečeno, koncert v Roxy vykazoval celý úterní večer jednoznačně vzestupnou tendenci.


ilustrační foto
O výkop se postarali domácí Sporto. Tedy spojené státy Sporto, kteří nedávno vydali album „More“, odzpívané v češtině. A čeština, to není žádná běhna, jak by se mohlo našim mediálním pasákům někdy zdát. Kvalitní české texty jsou podpultovka jak vyšitá – to, co se povedlo třeba Načevě nebo Márdimu se těžko dá napodobit. V prvním případě se dnes už kultovní Topolovy texty dočkaly neméně kultovního zhudebnění, v případě Márdiho našel český jazyk básníka surrealistu. Podtrženo sečteno, Sporto se v Roxy hudebně předvedli v tom nejlepším světle. Napsat ale politicky a společensky angažovaný příběh, který v relativně klidných Čechách zaujme a nakopne, Sporto podle mě ještě nedokázali.

Junior Boys naopak nechtějí poutat tím, o čem zpívají – jasně vsadili na off-beatovou synth kartu. Nesnaží se tvořit výjimečnou muziku, vyčnívat z davu. Jejich hudba, takový hudbus populus, i když někdy trpící nedostatkem výrazných motivů, vás chytne hned na první poslech. Stejně jako vysoko posazený hlas Jeremy Greenspana, který měl v Roxy image totálního anti-elektropopaře. V kárované košili dopnuté na poslední knoflík, s hustým vousem a zelenými kalhotami vypadal jako by si zrovna odskočil z kanadského lesa. To, co Jeremy zanedbal v oblasti image, dohnal za něj Matt Didemus, který stál za mixákem, kouřil svoje cíga a srkal z flašky Budvar. Dokonalou tečkou za „seru-na-image“ postojem JB byl pak křivák bubeníka, zpod kterého vyčuhoval nápis Motörhead.

Bylo něco málo přes hodinu po výkopu, když se nesourodá trojka na podiu dala do práce. Hodinovou jízdu zahájila skladba Hazel z posledního alba Begone Dull Care. Pocházelo odsud pět z celkových 11 skladeb večera a bylo to na koncertě poznat: celé album je daleko optimističtější než předposlední So This Is Good Bye, které má v sobě špetku zasněné melancholie a liší se tak od radostnější a vůbec víc pop a mainstreamového Begone Dull Care.

Když jsem vysvětloval známému na co to vlastně jdu, nejprve jsem moc nevěděl, jak hudbu JB popsat. Nakonec jsem to řešil srovnáním s elektroničtějšími Röyksopp, notně divočejšími a neurotičtějšími Of Montreal a nakonec jsem to ještě doplnil několika příklady od LCD Soundsystem. „Röyksoppácky“ zněla například i druhá v pořadí, Parallel Lines, při které už jen málokdo stál v klidu. Jeremymu škubalo při pohledu na spokojené publikum koutkem, sem tam popadl kytaru, naklonil se nad klávesami nebo pronesl nějakou hlášku (samozřejmě lituje vízového průseru), ale hlavně všechny odrovnal svým absolutně profesionálním zpěvem. To byla opravdová lahůdka – i když možná, jak potom vyplynulo z rozhovoru s kolegyní na baru, half-playbacková.

Nakopnutý a svižnější začátek vystřídaly klidnější The Equalizer a Count Souvenirs. Celý kruh se pak uzavřel posledními dvěma kusy: Bits & Pieces a udýchaným elektro skvostem In The Morning, který si za to, že se nebojí rýpnout i do hlubších beatových poloh, odnesl v úterý moji osobní zlatou medaili. Mimo výběr, a možná i platinově, jsem si pak opuncoval jediný, ale zato téměř desetiminutový přídavek: Under The Sun. Člověk by si ho možná na albu Last Exit ani pořádně nevšiml – v pořadí devátý track s jedním motivem a minimem zpěvu. Naživo, masivně vylepšený Jeremyho kytarou, zrychlený a vůbec daleko agresivnější než na desce, dostal Junior Boys ze synth-popové škatulky. Dokázal, že kdyby se náhodou kluci rozhodli nahrát něco méně přístupnějšího, ale o to kvalitnějšího, půjde jim to stejně dobře jako jejich nenáročné klouzání po off-beatové hladině.

Set-list:
Hazel
Parallel Lines
The Equalizer
Double Shadow
Work
Count Souvenirs
Birthday
Bits & Pieces
The Animator
In The Morning

Under The Sun
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SPERM FESTIVAL UVÁDÍ - JUNIOR BOYS

Úterý 4. 8. 2009
Vstup: 250/300 Kč
Vystupují:
live: Junior Boys (Domino rec., Can), Sporto DJs: Midi lidi - dj set
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
YannD
07. 08. 2009 | 09:51:32
+0 | -0
Příjemné čtení - na jeden nádech, tak to mám nejraději:-)
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika