Radiohead jako nejekologičtější kapela světa

Radiohead jako nejekologičtější kapela světa

16. 08. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Britská kapela Radiohead, která vůbec poprvé vystoupí v České republice 23. srpna na pražském Výstavišti v Holešovicích, patří k nejvýznamnějším a nejobdivovanějším kapelám současné světové rockové hudby.
O tom svědčí milióny prodaných desek i ocenění Grammy a přízeň kritiků. Vedle neotřelého přístupu k distribuci svých nahrávek (viz poslední „In Rainbows“ za libovolný poplatek na internetu), se odlišují od jiných kapel i svým ekologickým smýšlením a aktivním vystupováním v otázce globálních změn klimatu. Radiohead jsou určitě první hudební skupinou v historii, která nechala posoudit vliv svých koncertů na životní prostředí samostatnou vědeckou studií (viz níže). „Ve světě globálního oteplování a klimatických změn přijali Radiohead uvědomělý přístup ke koncertování a snižování jeho vlivu na emise CO2. Kapela se snaží aktivně zmenšit stopu, kterou jejich turné zanechávají na životním prostředí. To zahrnuje například recyklování baterií a odpadu v zákulisí, nepoužívání jednorázových plastových lahví na vodu, omezení letecké dopravy pro transport vybavení a využívání pouze LED světel,“ uvádí kapela ve svých technických podmínkách. Jak ale zdůrazňují, tento přístup se ale nijak neodráží na kvalitě a síle jejich vystoupení - velká, často dvouhodinová, podívaná.

„Z toho vyplývá i řada opatření pro pražský koncert, kterým je věnovaná jedna část rideru a na jejichž dodržení dohlíží zvláštní člen týmu skupiny,“ doplňuje Borek Jiřík, pořadatel pražského vystoupení. Radiohead například vyžadují bionaftu jako palivo pro generátory elektrické energie, přivezou si vlastní světelný LED systém (který využívají dokonce i na festivalech, ostatní vybavení dodává místní pořadatel), nápoje mají být prodávány divákům v obalech, které se dají smáčknout a biologicky odbourat, popř. jsou recyklovány. Nejsou dovoleny plechovky či sklo. Na pražském koncertu proto budou nápoje čepovány do omyvatelných zálohovaných (50 Kč) kelímků. Z výše zmiňované studie navíc vyplynulo, že při jejich koncertech největší škodu na životním prostředí způsobují diváci svojí dopravou. Proto kapela ve spolupráci s místními pořadateli podporuje alternativní způsoby dopravy a snaží se koncertovat v centrech měst. „To byl i impuls pro spolupráci s iniciativou Auto*Mat na cyklojízdě a zajištění hlídaného parkoviště na kola,“ doplňuje Borek Jiřík.
Radiohead jsou hlavní tváří mezinárodní kampaně Big Ask pořádanou Friends of the Earth. V Česku ji pod názvem Velká výzva vede Hnutí DUHA. Iniciativa prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně – krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: RADIOHEAD

Neděle 23. 8. 2009
Vystupují:
Radiohead live
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
cube
24. 08. 2009 | 22:29:38
+0 | -0

nice one....

;)
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika