Festival neobvyklé hudby a filmu slaví výročí

Festival neobvyklé hudby a filmu slaví výročí

02. 11. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ve dnech 18. až 21. listopadu proběhne pátý ročník jedné z nejvýraznějších akcí na brněnské kulturní scéně posledních let - festival neobvyklé hudby a filmu New New! 2009. Nabídne na ploše 4 dnů koncerty, projekce, výstavy a workshopy.
Kulaté narozeniny oslaví festival mimo dárků v podobě exkluzivního obsazení také rozšířením do dalších prostor mimo domácí klub Fléda - konkrétně do prostor galerie Domu pánů z Kunštátu.

New New! letos slaví pět let a jako největší podzimní indoor festival v České republice rozdává dárky všem zúčastněným.

Oscilation

Hudební část festivalu bude probíhat 2 víkendové dny 20. a 21. listopadu. Jednou z hvězd pátečního večera bude určitě kapela The Oscillation (DC recordings) hrající psychadelický semi-elektronický krautrock ala „Silver Apples, Add N to (X) a Suicide na jednom pódiu“. Nové album A Certain Distance představí jeden z předních amerických producentů na poli abstraktní elektronické hudby a také významný skladatel hudby filmové - Lusine (Ghostly Int.). V pátek po půlnoci vystoupí dvojice francouzských obdivovatelů Johna Carpentera a spolumajitelů labelu Kill the DJ - Remote, která ve svých live setech předvádí stylový mashup temného dekadentního elektra a zvuku soundtracků sci-fi filmů 70. - 80. let. Multiinstrumentalista, skladatel a výrazná osobnost berlínského undergroundu Guido Möbius (Autopilot, Karaoke Kalk) na Flédě předvede elektrizující set na kytaru, hlas, loopery, efekty a sofware Star6 v kombinaci s Iphone. Slovenské duo Ink Midget & Pjoni (Atrakt Art) není nikdo jiný než členové kapely Tucan, jež vystoupila na prvním ročníku festivalu v roce 2005. Tvorba dvou mladých producentů se posunula směrem k experimentální elektronice a pro pravidelné návštěvníky festivalu bude jistě zajímavé posoudit jejich umělecký vývoj. Talentovaný zástupce brněnské experimentální scény Gustav Tutre vyžívající se v dlouhých ambientních drones, vydává kromě domácího net labelu Chernobyl Musick na polském Few Quiet People. Temný ambientní noise s použitím digitálních i akustických nástrojů předvede projekt 1/X (Kraa.sk) v němž spojuje síly zkušený producent Daniel Thoth (Poo, Balkladung) s Csabou Csupraiem.

Jesu

Sobota 21. 11. přivítá postmetal/shoegaze kapelu Jesu v čele s kytaristou a zpěvákem Justinem Broadrickem (ex Godfllesh, Napalm Death). Poznávací značka Jesu v podobě rozostřených kytarových stěn, vrstvených industriálních ploch a zasněného Broadrickova zpěvu udělala z kapely jednu z nejkultovnějších akvizicí labelu Hydra Head Ind. Z úplně opačné strany hudebního spektra bude vystoupení kontroverzí britské umělkyně a djky Vicki Bennett alias People Like Us, pracující již od roku 1991 bez ohledu na copyright se zvuky i obrazy ze všech možných zdrojů, z nichž vytváří své surrealistické koláže. Dnes již etablovaná umělkyně, jenž má prominentní přístup do zvukových archivů BBC, vystupovala také v galerii Tate Modern, Sydney Opera House či na festivalu Sónar. Zážitkem pro oči i uši budou také kolínští avantgardní umělci Thomas Mahmoud (ex Von Spar) a Gerald Mandl (Mediengruppe Telekommander) neboli Tannhäuser Sterben & das Tod a jejich nervní elektronicko postpunkový mix. Dvojice představí hudební i filmový materiál z čerstvě vydaného DVD. Slovensko-českému noisovému duu Jack Jack stačí k vytvoření hutných ploch i rytmických struktur pouze dva mixpulty bez dalších zvukových zdrojů - tentokrát však na podiu spojí síly s významným rakouským klávesistou Philippem Quehenbergerem (Editions Mego/Laton), který se na festivalu objeví již podruhé. Po roce se v Brně připomenou také plzeňští Table, jejichž syrové syntetické písně si nachází stále více příznivců i mimo jejich kmenový DIY kolektiv A.M.180. Po několika letech v Brně vystoupí také projekt Urbanfailure - konstrukce i dekonstrukce základních rytmů, noise, lo-fi trash - „zvuk jako názor“ v podání Michala Lichécho ze slovenského kolektivu Urbsounds. Jiřího Suchánka z kapely Mateřídouška není třeba českému publiku představovat, stále hledajícího umělce/vědce, jenž si nejraději své nástroje vyrábí sám, tentokrát festival představí v novém solovém audiovizuálním projektu Plasma Spielplatz.

vj kolouch

Jako každý rok, i letos bude každé hudební vystoupení doprovázeno originálním obrazem. Obsazení „vizuálního lineupu“ je letos výrazně mezinárodní - můžeme se těšit na umělce: Julian Hand, Joanna Jurczak, Gnd, Toolkid, Initi, TV Produkt a Pitch the Glitch.

Dvěma hudebním dnům však bude předcházet neméně zajímavý program. K New New! neodmyslitelně patří filmová část již tradičně pod kuratelou volného sdružení Fiume, konkrétně kurátora Filipa Cenka. Jeho výběr se letos se zaměřil převážně na mladé portugalské umělce, jejichž výstava v podobě video instalace zasmyčkovaných filmů tvoří i fyzický přesah New New! - proběhne v galerii Domu pánů z Kunštátu. Vernisáž této výstavy zahájí celý festival 18. 11., výstava pak potrvá až do 13. prosince.

Benjamin Crotty

Čtvrtek 19. 11. bude den věnovaný umělecké kolaboraci ve všech možných podobách - do několika místností klubu Fléda plných workshopů či showcase zvukových umělců se rozprostře projekt Play It Yourself, který nakonec po celodenním vzdělávání vyvrcholí tzv. Electrojamem - v největším a plně ozvučeném sále Flédy nabídne komukoliv zabývajícímu se elektronickou/experimentální hudbou možnost přijít, zapojit se svým nástrojem k mixpultu a zahrát si s dalšími účastníky.

Vstupné
(18.-19. listopadu vstup zdarma)
20. - 21. listopadu:
250 Kč / 10 Euro  - denní vstupné 
350 Kč / 15 Euro  - permanentka

Zlevněné vstupné (studenti):
180 Kč / 8 Euro  - denní vstupné (nutná registrace předem, info na www.newnew.cz)  
280 Kč / 12 Euro - permanentka (nutno zakoupit předem – pouze na Flédě nebo 20/11 v místě konání)

Dodal: Ivo Pezlar, Level B production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NEW NEW! 2009

Středa 18. 11. 2009 až Středa 18. 11. 2009
Vystupují:
Jesu (Velká Británie), The Oscillation (Velká Británie), Lusine (USA), People Like Us (Velká Británie), Remote (Francie), Gustav (Rakousko), Tannhäuser Sterben & das Tod (Německo), Guido Möbius (Německo), Jack Jack & Philipp Quehenberger (Rakousko/Slovensko/Česká republika), Urbanfailure (Slovensko), 1/X (Slovensko), Plasma Spielplatz (Česká republika), Gustav Tutre (Česká republika), Ink Midget & Pjoni (Slovensko), Table (Česká republika)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika