AOTP v Lucerna Music Baru

AOTP v Lucerna Music Baru

08. 11. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V Údolí Králů se otevřeli brány ještě dvou krypt a Armáda Faraonů tak dorazí 3.12. do Prahy v ještě silnější sestavě, než jsme původně doufali. Už takhle celkem hovadný lineup totiž rozšiřuje tvrďák Esoteric a od gramců hlídat další bijec z Bostonu - Beyonder.
„Kdo to?“ se může ptát jedině klaun v dresu, co začíná na Fu a končí na Bu, ale pro jistotu si zopakujeme, s kým budeme mít tu čest ve čtvrtek 3.12. v pražském Lucerna Music Baru na akci Ritual Boombox.

MC ESOTERIC

Když se řekne esoterika, tak se mi ihned vybaví věci jako magie, svíčky, pentagram a nebo kozatá tlusťoška ověnčená stříbrem, třímající v ruce křišťálovou kouli věštkyně. Esoterika se pro mě rovná tajemno.

Co se ale týká MC Esoterica, tady je to zcela jasné. Navzdory svému jménu není jeho osoba zahalena rouškou tajemství, naopak je přímočarý stejně jako muzika, kterou produkuje. Kdo nezná duo 7L & Esoteric, nedával na vysoké škole undergroundové pozor a měl by opakovat.

mc Esoteric

Bostonské duo, které vzniklo už v roce ‘92 nejdříve pod jménem God Komplex a od roku ‘97 funguje pod mnohem známější přezdívkou 7L & Esoteric, totiž patří vůbec k tomu nejlepšímu, co za posledních deset vyplivla krutá bostonská scéna a nejen to, patří mezi jedny z nejlepších podzemních bojovníků posledních let vůbec. Kdo by neměl doma jejich alba Speaking Real Words (‘99), The Soul Purpose (‘01), Dangerous Connection (‘02), DC2: Bars Of Death (‘04), Moment Of Rarities (‘05) a nebo A New Dope (‘06), ten jako by v underground rapu nikdy nebyl. Až na poslední album, které koketovalo s elektro zvukem, se totiž vždy jednalo o zaručeně prvotřídní boombap beaty, prošpikované mocným rapem.
Eso ale není jen teamovým hráčem, za poslední roky se představil také jako velmi schopný a především velmi potentní sólo umělec. Osobní krize, kterou procházel před čtyřmi lety, mu ve finále pomohla. Po hledání nového domova, vydavatelství a nekonečného shánění potřebných financí, si totiž založil svůj vlastní label Fly Casual Records, stal se absolutně nezávislým na něčem a někom a začal vydávat desky jako na běžícím pásmu. Egoclapper, Esoteric vs. Gary Numan, Pterodactyl Takes Tokyo, Serve Or Suffer a nebo nejnovější přírůstek v podobě koncepčního alba Saving Seamus Ryan… to všechno stačil vydat jen za poslední tři roky.

Navíc se etabloval z MC dravce na obojživelníka MC/producenta, který na žánrové hranice nekouká. Rýmy solí pořád jak smyslu zbavený, ale zároveň si vystřihne instrumentální desku, jako by se nechumelilo. Klasický hip hop je mu už malý, tak se nebojí vzít si na paškál třeba Gary Numana a jeho elektro 80.let či samplovat zvuky z japonských filmů typu Godzilla. Občas se mu splaší bpm, které potom letí jako s větrem o závod, ale těm, kdo se nebojí experimentovat, to rozhodně nevadí, ba naopak.

V neposlední řadě je potřeba zmínit, že je také členem několika spolků jako třeba Demigodz, East Coast Avengers a pro tuto chvíli pro nás všechny v České Republice asi nejdůležitější informace: je také zásadním členem bandy Army Of The Pharaohs.

BEYONDER

Bostonský těžkotonážník Beyonder si bez ostychu vypůjčil jméno od fiktivní postavy ze slavného fantastického světa firmy Marvel. I když není tak světoznámý jako třeba pan Pavučinka či Zelenáč Hulk, fanoušci komiksu nad jeho existencí nezapochybují ani chvilku.

S producentem, djem a příležitostným MC stejného jména je to podobné. Kdo zná, ten ví. Do rádií a televize se nikdy nehrnul, přesto desky, které produkoval, má na čestném místě své kolekce nejeden dj po celém světě. Rozhodně není žádným zelenáčem, už v roce ‘98 byl součástí spolku nazvaného Rebel Alliance, který sdružoval umělce stejného hudebního cítění. Od úplného začátku byl i neoficiálním členem 7L&Esoteric, kde fungoval jako prodloužená ruka dje a producenta 7L - na svědomí má třeba jeden z jejich prvních hitů “Be Alert“.

dj Beyonder

Když pak všechny pochybovače o jeho talentu nekompromisně spálil v kremační peci na singlu “Incinerator“ z debutové desky dalšího prasáka jménem Virtuoso, nenechaly na sebe další nabídky dlouho čekat. Seznam MC´s, kteří rapovali do jeho podkladů není zrovna krátký, mimo jiné na něm najdete třeba Main Flow, Mr.Lif, OuterSpace, Project Move či Big John. S parťákem 7L vypustil do světa desky Welcome To Shaftville a Vinyl Thug Music a také je součástí projektu Bladerunners. S myšlenkou, že by nahrál svoje sólo album koketoval už několikrát, bohužel k tomu nikdy nedošlo a dosud tak zůstalo jen u jednoho maxi singlu “Revolution Leaders / That’s Absurd / Boondox Saints“, na kterém hostoval Esoteric a Karma.

Jinými slovy: doteď byla akce Ritual Boombox s AOTP jasná volba, kdyby ale teď někdo nechtěl docenit více než diamantový standard jejího obohaceného lineupu s perleťovým proteinem, poskáče ho prasečí chřipka, zatímco si zbytek bude užívat zasvěcení do praktik strašlivého bezbožného rapového teroru Army Of The Pharaohs. Vytrhni mi mozek.

Dodal: Martin Boltík, Depo Crew
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ARMY OF THE PHARAOHS

Čtvrtek 3. 12. 2009
Vystupují:
MC Esoteric, Reef The Lost Cauze, Apathy, Celph Titled, OuterSpace, Beyonder, Tuco, Ba2s, Busteraz
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika