Little Dragon na EuroConnections

Little Dragon na EuroConnections

19. 11. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Prosincové EuroConnections v Paláci Akropolis uvítají švédský kvartet Little Dragon s nímž zazpívá i Dan Bárta.
Poslední letošní koncert ze série EuroConnections přinese 17. prosince důkaz o výjimečnosti hudby ze severu. Švédský kvartet Little Dragon představí v Paláci Akropolis svůj inteligentní elektronický pop čerpající z jazzových a soulových tradic. V jeho čele stojí zpěvačka Yukimi Nagano, která zazářila na albech skupiny Koop. Společně s Little Dragon jako exkluzívní host vystoupí domácí pěvecká legenda Dan Bárta

Little Dragon - Dráček se soulem v těle
Švédsko momentálně exportuje do světa spoustu pozoruhodné hudby a göteborgský kvartet Little Dragon je jeho dalším excelentním vývozním artiklem. V čele skupiny stojí japonsko-švédská dračice Yukimi Nagano, která se proslavila jako vokalistka v hitech švédské jazzové dvojice Koop, s nimiž hojně koncertovala. Úzce spolupracovala také se známým švédským písničkářem José Gonzalezem. Little Dragon svojí hudbou názorně ukazují, proč je severský pop na výsluní - svůj inteligentní elektronický pop napájí z tradice černé hudby od jazzu až po současné r'b'b a můžou stavět na skvělých hráčských schopnostech. U mikrofonu navíc stojí excelentní Yukimi - jedna z nejlepších evropských jazzových zpěvaček, která umí soulově hladit i vpustit do hudby elektrizující energii.

Little Dragon na sebe poprvé výrazně upozornili před dvěma lety eponymním debutem, který si našel cestu do několika žebříčků nejlepších desek roku 2007. Pro svoji schopnost míchat soulové vlivy s popem si kvartet vysloužil srovnání s Princem a další novináři v souvislosti s nimi psali o nástupu nové triphopové generace. Křehká balada Twice zazněla v jednom díle populárního amerického seriálu Chirurgové/Grey’s Anatomy a otevřela kapele cestu do velkého hudebního světa. Letos Little Dragon na úspěchy debutu navázali druhým albem Machine Dreams, které je tanečnější a prozradí ovlivnění chladným electro krajanů The Knife.

Do Prahy dorazí Little Dragon z listopadového turné po Severní Americe. Letos už také zvládli uhranout Čínu nebo předskakovat TV On The Radio na jejich severském turné. V Paláci Akropolis se představí jedna z nejzajímavějších skupin operujících na hranicích jazzu a popu, suverénně spojující úctu k tradicím dřevního jazzu s elektronikou. Speciálním hostem jejich koncertu bude Dan Bárta. Výjimečný vokalista a několikanásobný držitel ceny Anděl si s Little Dragon zazpívá několik skladeb a doplní tak večer, který slibuje fantastický hudební zážitek uprostřed předvánočního shonu.

Biografie Little Dragon:
Zákládající trio Little Dragon - zpěvačka Yukimi, kytarista Fredrik Källgren Wallin a bubeník Erik Bodin se na konci devadesátých let potkalo na střední škole v Göteborgu a společně vytvořili skupinu Ava. Na čtveřici je o pár let později doplnil klávesista Hakan Wirenstrand, který se s Fredrikem a Erikem potkal v jedné reggae skupině. Jméno Little Dragon dostali podle přezdívky Yukimi, která má výbušnou povahu. Hlas excentrické zpěvačky narozené ve Švédsku japonsko-americkým rodičům je poznávacím znakem kapely, ostatně hvězda Yukimi září už od začátku dekády na nahrávkách nu-jazzových projektů jako jsou Swell Session, Stateless či Hird. Největší úspěch ale přišel poté, co jako šestnáctiletá nazpívala s dvojicí Koop dvě skladby na jejich impozantní album Walz For Koop. Obzvláště swingový hit Summer Sun je nezapomenutelný. Yukimi vždy ale chtěla dělat především svoji vlastní hudbu a to se jí povedlo až s Little Dragon. První singl Test / 4ever vydali v roce 2006 jen na vinylu a poté, co se stal singlem týdne v obchodě Rough Trade obdrželi nabídku z londýnského nezávislého vydavatelství Peacefrog Records. Ocitli se tak ve společnosti Nouvelle Vague, Marissy Nadler nebo právě José Gonzáleze, s nímž Yukiko a Fredrik nějaký čas koncertovali. Svůj sound pilovala kapela v domě, kterému se přezdívalo Tulení farma a výsledkem bylo vynikající eponymní album plné líných soulových grooves. Druhé album Machine Dreams vydané letos nabízí částečný odklon od jazzových a soulových kořenů a skupinu posunulo více do krajin současné taneční hudby.

Little Dragon:
Yukimi Nagano - zpěv
Erik Bodin - bicí
Fredrik Källgren Wallin – basa
Håkan Wirenstrand - klávesy

Další informace a audio ukázky:
www.little-dragon.se
www.myspace.com/yourlittledragon

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: LITTLE DRAGON FEAT. YUKIMI NAGANO + DAN BÁRTA

Čtvrtek 17. 12. 2009
Vstup: 340 / 390 Kč
Vystupují:
live: Little Dragon (Swe), Dan Bárta
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika