Koncert Air: večírek pro hedonisty

Koncert Air: večírek pro hedonisty

13. 12. 2009  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (10)
Jestli na vlastní kůži toužíte zažít francouzský večírek s šampaňským, ústřicemi a exkluzivním Camembertem a prošvihli jste pražský koncert Air, nesmíte si nechat ujít jeden z jejich dalších evropských koncertů.
Źádné francouzské šáňo samozřejmě v sobotu večer v SaSaZu po podlaze neteklo, ani se neprohýbaly stoly pod ústřicema. Metaforicky by se ale určitě dalo říct, že to byla opulentní hostina par excellence – a přitom poskládaná z těch nejjednodušších pokrmů: všudypřítomné syntetizátory, jemné, ale nepřeslechnutelné bicí, a hlavně Nicolasova kytara, tedy kytary. Střídal je jak na běžícím pásu, ale zvládal si s nimi hrát dechberoucím způsobem. A právě to bylo pro mě největší překvapení sobotního večera: Air v instrumentální podobě. Daleko méně zpěvu a aranžmá, ale o to více hudebního kumštýřství. Ani jeden laptop.



Air svoji kariéru katapultovali v roce 1998 albem Moon Safari. Sladkobolné Sexy Boy nebo All I Need v podání Beth Hirsch se okamžitě dostaly k uším statisíců fanoušků po celém světě – a vzbudily oprávněné nadšení. Nadšení, které je i po více jak deseti letech cítit pokaždé, když zazní první tóny Kelly, Remember, Sexy Boy nebo La Femme D´Argent. Zdá se, že se na těch skladbách čas vůbec nepodepsal: znějí pořád stejně svěže a pořád mají sílu přimět lidi, aby je poslouchali se zavřenýma očima. Na sobotním koncertě to měli sice Air o poznání těžší než v menších klubech s vyhraněnějším publikem, ale i tak to byly právě tyto čtyři skvosty, které dokázaly nakonec rozpustit i ty nejzarytější hudební shoppery (tak jsem si pojmenoval jednu blíže nespecifikovanou část publika). A pokud to třeba Jean-Benoitovi malinko haprovalo při výškách v Sexy Boy, tak při závěrečné, původně sedmiminutové, La Femme, muselo zaplesat srdce i tomu největšímu škarohlídovi. Co začalo jako potůček, změnilo se během dobrých deseti minut v Mekong uprostřed letního monzunu – tedy takto formulováno s ohledem na jinak dost „jemný“ koncert. Jako tečka byla La Femme víc než vhodná a připadalo mi, že jsme všichni na takový nášup celý koncert čekali. Nejednou jsem se totiž přistihl, že bych uvítal trošku víc crescenda, nějaké završení jinak bezchybně zahraných skladeb. Člověk se vydrží nějakou chvilku kolíbat a podupávat, ale tu a tam zatouží po svižnějším tempu. Otázkou zůstává, jestli je na koncertě Air takové přání vůbec povoleno.



Pokud ano, pak jedním z nejvítanějších zásahů v tomto smyslu byla třeba skladba Be A Bee, se kterou se Air vytasili v druhé půlce koncertu, kdy už měli odehránu převážnou většinu skladeb z tak nějak „bilančního“ alba Love 2. Jako první totiž na koncertě zazněla Do The Joy, následovaná skladbami Love a So Light. Když se pak ale přešlo ke starším věcem, začal mít člověk trošku pocit, že kluci zapomněli zpívat, anebo se zpěvu záměrně vyhýbají. Vedle až „obývákové“ atmosféry to byla druhá vada na jinak skoro bezchybné tváři AIR - Lásky, Představivosti a Snů. I když možná jak pro koho: když u uvzdychané Cherry Blossom Girl vyzval Jean-Benoit přítomné muže k útoku na všechny osamělé ženy, co je mají po ruce, bylo to jako nošení dříví do lesa. Polovina párů kolem mě už do sebe byla beznadějně zapletená.

To, že jsou Jean-Benoit a Nicolas nefalšovaní snílci, kteří by se spíš hodili do období kordů a hozených rukavic, dokázali během své hudební kariéry nesčetněkrát. Táhnou dál tradici francouzských hudebníků jako byli Dimitri von Paris nebo legendární Serge Gainsbourg a hodí se tak spíš do vašich luxusních obýváků než na taneční parkety. Moc si na ně totiž netrsnete. To ale neznamená, že by jejich desky byly nudné – naopak. Třeba soundtrack, který nahráli pro film Sofie Copolly s názvem The Virgin Suicide byl pro mě paradoxně to nejkonzistnější, co z jejich dílny vyšlo. Jednolitě zádumčivé s lehce schizofrenním nádechem se ta deska dá poslouchat pořád dokola, bez jediného zapochybování.



Highschool Lover, osamělý zástupce The Virgin Suicide, se v sobotu do sladce nakřáplé atmosféry SaSaZu, podmalované těmi nejteplejšími barvami, hodil jako nic jiného. A zrovna tak to bylo i s nejreprezentativnějším favoritem alba 10 000 Hz of Legend, skladbou How Does It Make You Feel? Prokouřený hlas, tak nějak na pokraji sil, vypráví o osudovém setkání s něčím, co nepochází z planety Země a vy se ptáte, jestli mluví o nenaplněné lásce nebo MDMA. Takové malé paradoxy ostatně dělají z Air to, co jsou: kapelu, která pod lehce ulepeným povrchem skrývá přece jen sofistikovanou a ne úplně sladkou náplň. Jak chutná, když se k ní přes vrstvu marcipánu prokoušete, ukázal už zmiňovaný přídavek v podobě La Femme D´Argent.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: AIR

Sobota 12. 12. 2009
Vstup: Předprodej 990 až 1200 Kč, VIP za 1600 Kč
Vystupují:
AIR (FR)
Další informace
10 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
playground love
18. 12. 2009 | 05:51:13
+0 | -0

virgin suicides

ta highschool lover se jmenuje Playground Love.
lukes
16. 12. 2009 | 07:25:35
+0 | -0

to radek

no mne se treba akustika salu moc zamlouvala, fakt jeden z nejlepsich zvuku v praze...ohledne te prkennosti: ja jsem mel fakt nekdy pocit, ze to proste neodsejpa.ale proti gustu ...
Radek
15. 12. 2009 | 08:18:32
+0 | -0

Lahudka...

Kouzelna zalezitost pro narocnejsi posluchace...
Ale opravdu je takovy hrich tancit na hudbu ktera se mi libi?
Prkenejsi publikum jsem fakt nevidel.
Pro me - koncert roku. (i pres dost zoufalou akustiku salu)
soulbass
14. 12. 2009 | 03:16:51
+0 | -0
no myslím,že koncert byl v sobotu :p
oldclubber
07. 11. 2009 | 11:14:37
+0 | -0
YannD kej,takže pár je dva :) no stejně si myslím,že na skladbu lidí co jsem chodí je tohle trochu jiná káva.jinak Vám tedy přeji pěkný zážitek a do SSZ to nebude určitě za vstup,výměnou za trocha tý propagace.Ale tak to chodí.
Pochopil jsem tedy že nikdo z poslouchej na MA nebyl?To je škoda,protože i za ty peníze to opravdu stálo.A o reportáž se musí někde žádat?
darkina
06. 11. 2009 | 10:51:53
+0 | -0

taky urcite jdu!

Osobne sem o akreditaci na Massive Attack zadala, ale bohuzel. Kazdopadne na Air jdu, tak ci tak listek uz mam, ale fotit je by pro me byla neskutecna cest.
YannD
06. 11. 2009 | 12:43:27
+0 | -0

oldclubber

Já myslím, že pár se jich najde:-) Já s Ozzbym jsme už dva :D A k Massive - z naší strany samozřejmě zájem byl, a to jak o reportáž, tak i o fotoreport, nicméně Live Nation byli neúprosní a akreditacemi velmi šetřili :(
oldclubber
06. 11. 2009 | 11:42:29
+0 | -0
muj názor je ten,že tahle záležitost má specifičtější publikum,kterí budou ochotni dát za vstupenku tolik kolik chce pořadatel.ale obávám se,že zrovna na tomhle serveru bude příznivců jako šafránu.
ozzby:to říkal kdo?nebo je to jen přání?
mimochodem o koncertu Massive Attack ani čárka ani foto,to bych od poslouchej nečekal...ale budiž.Byly famozní.
Scrufa
20. 10. 2009 | 07:48:39
+0 | -0

oblíbené

Sing Sang Sung a Love bezesporu nice songy
ozzby
10. 09. 2009 | 08:34:55
+0 | -0

AIR (12.12.2009 - SaSaZu)

Tak snad uz to bude se zvukem i s barama lepsi .-)
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika