Poslední ZEN tuto sobotu

Poslední ZEN tuto sobotu

12. 01. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jedna z nejdéle fungujících a nejúspěšnějších klubovek v ČR bude tuto sobotu 16.1.2010 uzavírat svoji více jak desetiletou historii. Ano, řeč je o pravidelné měsíční párty ZEN v pražském klubu Roxy. Za těch deset let se na jejím podiu vystřídaly špičky světové taneční scény a samotná klubovka získala několik ocenění.
Nyní je na čase se s ní rozloučit, a to důstojně. Na poslední výlet do nirvány vás vezmou djs, kteří pro ZEN něco znamenali a také ZEN pro ně: první rezident Joel Einhorn, současný rezident Roman Rai, a častí support djs Bo.Dan a TAZZ. Pojďme se nyní podívat trošku do historie ZENu, jak to vlastně všechno začalo, co se všechno stalo a zeptat se na pár otázek zmiňovaných djs.

Úplně první párty ZEN proběhla již 17.7.1999 s djs Joel (dnes Joel Einhorn), Hector a Cyber, a nosila přívlastek „TRANCE FESTIVAL“. Mezi ostatními pravidelnými klubovkami v Roxy jako legendární Shake, Su-Shi či Bubbles byl ZEN hudebně více odlišný, a možná právě proto si rychle našel širokou skupinu příznivců. První rok ZEN experimentoval se zvukem, který v tuzemsku nebyl tolik rozšířený, a na mezi zahraničními hosty byly převážně i dnes neznámá jména. Pozdější rezident ZENu za jeho největší slávy byl Michael Burian, v té době jěště vystupující pod jménem Elektromajk, který si na ZENu poprvé zahrál 11.12.1999.

Další ZENy byly lehce ovlivněny žánrem psy/goa trance, který reprezentovali djs Incognito a Natasha Urman z ruského The Reactor Sound System, nebo djs ze seskupení Escape from Samsara. V roce 2000 začala expanze talentovaných producentů především z UK, kteří hráli lehčí trance, a na ZENu vystoupil například Mark Shimmon, Louis Paris, Cass, Slide, Sayber. Na prosincovém ZENu roku 2000 vystoupil poprvé Jimmy Van M, který tu zanechal na dlouhá léta své jméno... Jimmy měl již v té době rozjetou v USA booking agenturu pro djs jako Sasha, John Digweed, se kterými také hrával, a tak poprvé na ZEN přivezl jiný zvuk, který se netočil kolem 130 BPM, byl stejně dynamický ale pomalejší. Po jeho deskách už začal pomalu pokukovat také dj Rai (nyní Roman Rai), který v té době hrával v chill-outu deep house, což byl jeho primární žánr. Jimmy se na ZENu ukázal znovu o tři měsíce později a během roku 2001 na ZENu vystoupil také Anthony Pappa.

Největší událostí v tomto roce však bylo legendární dj Sasha na druhých narozeninách ZENu či na parníku ZEN, který pobral na dvě stovky VIP šťastlivců. V tomto roce dělal Sashovi na jeho turné předskokana mladý dj James Zabiela. Jeho výkon na ZENu všechny nadchnul natolik, ze se stal rezidentem nové pravidelné klubovky v Roxy s názvem Reason. V roce 2001 vyšlo první, a zárověň jediné oficiální mixované CD k ZENu, které namixoval dj Joel. V roce 2002 se mezi headlinery ZENu vystřídali djs Oliver Klein, John Graham, Ian Ossia. Právě poslední zmiňovaný dj se později podílel na prvním hudebním počinu Joela, a to skladbě „ Le Fee“.

james zabiela

Zvuk ZENu byl v té době hodně ovlivňován zahraničními hosty, protože v té době byly pro lokální djs jejich zdroje nedostupné. V roce 2002 postihly Prahu ničivé povodně, a ty se dotkly i klubu Roxy, který byl po strop zatopen. ZEN se tak jednou konal v nezvyklých prostorech Ruského pavilonu v Dejvicích. V roce 2003 na ZENu vystoupili djs jako Rowan Blades, Phil Thompson, Futureshock, a v té době byla neodmyslitelnou součástí ZENu videoanimace od projektu Phase, UV dekorace či na tu dobu ještě nevšední laser show. Na čtvrtých narozeninách ZENu vystupuje Nick Warren, který byl publikem ZENu dlouhá léta oblíbený. Během roku 2004 se za gramofony na ZENu objevují opět nová jména jako Omid 16B, Luke Brancaccio, Innate, Desyn Masiello, Sean Cusick, Sultan, a také dochází k zásadní změně mezi rezidenty. Rai se stává rezidentem ZENu společně s Joelem a Michael Burian dostává vlastní noc s názvem Visage.

Na pátých narozeninách ZENu vystoupil tenkráte ještě méně známý Herman Cattaneo. V tomto roce získává ZEN potřetí v řadě titul nejlepší klubovka roku v anketě Dance Awards. Rok 2005 se do historie ZENu zapsal jako konec nejen ZENu, ale i celé Roxy, kdy musel být klub kvuli neschodám s městem uzavřen. Naštěstí jen dočasně.... Avšak na posledním dubnovém ZENu před uzavřením klubu odehrál Nick Warren strhující, téměř osmi hodinový set, který v nejednom z nás zanechal silné emotivní vzpomínky. Roxy bylo znovuotevřeno na konci téhož roku, kde na prosincovém ZENu vystoupil slovenský producent Tomáš Haverlík, a opět se promíchala rezidentura, kde odešel Joel a vrátil se Michal Burian.

V roce 2006 se jako headlineři ZENu vystřídali Kasey Taylor, Parham a Dominic Plaza, 16Bit Lolitas, Luke Fair, Max Graham, Slacker, Omid 16B, který si ZEN užil tak, že se zdržel až na pondělní Free Mondays, kde si také nečekaně na vlastní žádost zahrál. V tomto roce se také začínají na lineupu ZENu objevovat djs TAZZ a Bo.Dan. V roce 2007 navštěvují ZEN jména jako Jody Wisternoff, Max Graham, Danny Howells, Dousk, Eelke Kleijn, Blake Jarrell, a na narozeniných vystoupil maďarský dj a producent Add2Basket. Rok 2008 jako by byl znamením, že někteří domácí progressive djs již dosahují potřebných kvalit a vyskytují se častěji ZENy v CZ edici. Ze zahraničních hostů se opět objevuje Steve Porter, Omid 16B, z nových jmen například Ricky Ryan, Jay Lumen nebo Claes Rosen.

Rok 2009 pokračuje v CZ edicích, kde kromě rezidentů vystupují například djs Da Moon nebo Wicc. Zásadní změna však přišla ve změně rezidenta. Michal Burian odchází z Roxy a Romana Raie jakožto reidenta doplňuje Martin Gredner. Největší událostí tohoto roku však bezpodmínečně bylo nezapomenutelné vystoupení Laurenta Garniera na březnovém ZENu. Hned v dubnu ZEN pokračoval ve vysoce nasazené laťce, když vystoupení přijal James Zabiela, který kromě hudebního zážitku předvedl i technické vymoženosti djské techniky v praxi. Od listopadu 2009 zůstává rezidentem ZENu pouze Roman Rai a mezi jeho hosty můzeme vidět třeba dj Trávu.

Tak a jsme na konci, poslední ZEN ever je za dveřmi. Ale není konec všemu. Vždy když něco končí, zároveň to dává vznik něčemu novému. Romana Raie budete v Roxy i nadále slýchávat často na jiných akcích, a djs co jste měli na ZENu rádi se jistě nekde brzy objeví. Pojďme ale nejdříve důstojně společně ukončit éru této klubovky, která přežila několik generací tancechtivých návštěvníků, ocenit tím lidi, kteří za tím vším stojí a zároveň je motivovat do dalších, ještě lepších nápadů, abychom se stále měli kam chodit bavit....

Dodal: Ondrej Golis, Roxy Promotion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

POSLEDNÍ ZEN EVER!!!

Sobota 16. 1. 2010
Vystupují:
Joel Einhorn, Roman Rai, Bo.dan, TAZZ
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika