Lindstromovy hrátky s Christabelle

Lindstromovy hrátky s Christabelle

28. 01. 2010  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Lindstrøm, norský producent a dj, se ve světě elektronické hudby pohybuje už dlouho. Jeho „Where You Go I Go“ sklidila úspěch, ale ty, které nebaví poslouchat 30-minutové lepkavé space-disco tracky zakořeněné ve zvuku 70. a 80. let, moc nepotěšilo. Teď si vzal Lindstrøm na pomoc Christabelle, Norku s mauricijskými kořeny, trochu uvolnil producentské otěže a vzešla z toho podivuhodně rozmanitá nahrávka s názvem „Real Life Is No Cool“.
Nějakým zvláštním způsobem se mi při výběru tracků, které si z nového alba stáhnu, podařilo vybrat to nejlepší, co tam je. Úvodní „Looking For What“, druhá „Lovesick“, pátá „Music In My Mind“ a poslední „High And Low“ tvoří kostru alba, na kterou jsou napojeny končetiny mající důležitý, ale ne vitální význam. Všechny čtyři skladby charakterizuje celistvý a nekomplikovaný beat Lindstrøma, který jakoby se na chvíli vzdal svého nostalgického vzhlížení se v osmdesátkách. Třešničkou na dortu je pak napůl zpívané a napůl odříkávané jamování Christabelle, které vyhovuje nabytá volnost – celé album bylo vlastně jednou velkou jam-session, kdy Lindstrøm mixoval a Christabelle zpívala. Její svůdné „odříkávání“ oceníte nejvíc na dunivém „Lovesick“, ale také třeba na „Looking For What“, kde první půlku řídí svým svůdným hlasem. „High And Low“ je down-tempo vyznání z rozkolísaného vztahu, které v momentech, kdy sklouzává k patosu, zachrání speciální kličky Lindstrømova kytarového jamování.



Cestu k výše zmiňovaným trackům si lze najít okamžitě – takový ten pocit kumulujícího se nadšení, který vás přepadne po prvním poslechu. Potřebujete ho víc a víc a proto si to pouštíte znova a znova. Jestli moje čtyři favority charakterizovalo jasné rozlišení Lindstrøm vs. Christabelle, u zbývajících šesti tracků už tomu tak není. Jemnější, zamotanější, ale také jakoby funkovější a vůbec víc disco. Hlavními reprezentanty jsou „Baby Can´t Stop“, kde najazzlý a trošku jacksonovsko orientovaný pocit doplňuje funková kytara a trubka, nebo „Keep It Up“, která mi jen tak mimochodem připomněla Discopříběh, ale také černoššký původ Christabelle. Vrcholem jejího pěveckého projevu je pak volná improvizace v „Let´s Practice“.

„Real Life Is No Cool“ určitě není superdeska, která by vše ostatní, co vyšlo v lednu, odsunula stranou a strhla na sebe pozornost. I tak je to ale osvěžující výlet, který stojí za to absolvovat.

Real Life Is No Cool (Smalltown Supersound, 20. 1. 2010)

Tracklist:
1. Looking For What
2. Lovesick
3. Music In My Mind
4. Let It Happen
5. Keep It Up
6. Baby Can´t Stop
7. Let´s Practice
8. So Much Fun
9. Never Say Never
10. High & Low
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika