Indies Scope slaví 20 let

Indies Scope slaví 20 let

02. 02. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V neděli 14.2.2010 uplyne přesně 20 let od otevření první provozovny Indies, tehdy ještě na ulici Milady Horákové v Brně. A právě tento den se bude konat v brněnském klubu Fléda oslava 20 LET od založení INDIES. Večírek, který pořádá Indies Scope, proběhne pod názvem \"Lp MAM 20 aneb dvacet let Indies\".
Protože je 14.2.  neděle, tak se brněnský klub Fléda otevře nezvykle brzy, již v 16:00, aby v rámci oslav od 17:00 začaly na hlavním podiu koncerty. Během večera představí Zdeněk Bína (ex -123min.) s Janem Urbancem svůj nový "acoustic project". Po něm bude následovat vynikající brněnská alternativní kapela Květy. Debutem Fonók vzbudila kapela DVA až nekritické nadšení. Na večírku představí nejen hity z tohoto úspěšného alba, ale i novinky z připravované druhé desky, jež má vyjít právě na podzim roku 2010.

Závěrečný koncert na hlavním podiu bude patřit kapele Al-Yaman, jež zde navíc pokřtí své nové album Insanyya. Hostem kapely na podiu a kmotrem alba bude Zdeněk Bína. Tento taneční koncert ale není to poslední, co budete moci na večírku slyšet. Kromě after party pak bude po celý večer na různých místech Flédy hrát akustické duo Beňa & Ptaszek.

Na oslavě se promítne i vinylový comeback, kde burza LP nebude jen vzpomínkou na časy vzniku Indies, ale bude také reflektovat stále vzrůstající oblibu tohoto formátu přehrávání hudby. Na after party pak můžete tančit pod vinylovou taktovkou breakbeatové DJ Miss B.
Každý návštěvník s platnou vstupenkou navíc dostane vstupní přípitek na uvítanou a jedno CD zdarma z archívu INDIES dle svého výběru. (Seznam CD, které budou na místě na výběr, zatím není znám, ale čím dříve přijdete, tím větší budete mít výběr.)

Soutěžte s Indies zde

Jak šly roky u Indies Scope:

1990 - 14. února – otevřena první provozovna Indies – půjčovna a prodejna hudebních nosičů

1991 – první vydavatelský počin: Meat-House Chicago I.R.A. – Steak! (kat. č. MAM001)

1995 – dochází k rozdělení na Indies Records (nadále se věnuje jen vydavatelské činnosti) a Indies prodejnu. Poprvé vydáno více než deset titulů během jednoho roku (mj. Psí vojáci, Už jsme doma, Zuby nehty atd.).

1997 – Indies Records vydává jedno z nejzásadnějších alb své existence Bíle Inferno od Ivy Bittové & Vladimíra Václavka.

1999 – poprvé u Indies vydávají Zuzana Navarová (Skleněná vrba) a Hradišťan (O Slunovratu - zůstává dosud komerčně nejúspěšnější nahrávkou Indies Scope).

2000 - poprvé vydáno více než dvacet originálních titulů během jednoho roku (mj. Rale – Soumrak/Twilight, která získala Cenu Akademie populární hudby Anděl jako nejlepší nahrávka v žánru Etnická a alternativní hudba). Na portálu vltava.cz začíná prodej legálních mp3. (první v ČR).

2001 – vychází opět přes dvacet nahrávek (Cenu Anděl získali Zuzana Navarová & KOA – Barvy všecky (Folk), Iva Bittová – Čikory (Lidová hudba), Tara Fuki – Piosenki do snu (Alternativní hudba a Příslib roku).

2002 – v rámci Indies Records vznikají tři produkční podsekce (Možnosti, MG, Happy Trails), vychází třicet titulů a mezi nimi i například živá nahrávka The Breadcrumb Trail legendárních The Frames, jako první zahraniční interpret u Indies Records.

2003 – ve třech kategoriích ceny Anděl zvítězila nahrávka Radůzy - Při mě stůj (Zpěvačka roku, Objev roku, Folk&Country), dále získali cenu Jaromír Honzák – Present Past (Jazz & Blues) a Gulo čar – Baro drom (World music).

2004 – první účast (od té doby pravidelně každý rok) na mezinárodním hudebním veletrhu WOMEX. Do síně slávy vstupuje posmrtně Zuzana Navarová, cenu Anděl získali Traband - Hyjé! (World music) a Jablkoň - Hovada Boží/Animates Dei (Folk&Country).

2005 - vydáno přes čtyřicet titulů v souhrnu všech tří produkčních sekcí Indies Records, cenu Anděl získává Plocek & Šuranská – Písňobraní (World music) a Iva Bittová – Elida (Nejlepší obal). Naposledy jsou některé z titulů vydány i na nosičích MC (neboli „kazetách“).

2006 - Indies Možnosti se transformují na Indies Scope a pořádají první ročník svého festivalu ve městě Kuřim (první ročník pod názvem Colourscope). Cenu Anděl získávají čtyři nahrávky z produkce Indies Scope: Gipsy.cz – Romano Hip Hop (Objev roku), Květy - Kocourek a horečka (World Music), Žamboši – To se to hraje (Folk & Country) a Tomáš Kočko a Orchestr – Poplór (World Music).

2007 – dochází k definitivnímu rozdělení Indies Records a dále figurují vzniklé subjekty zcela samostatně. Tři hudební vydavatelství Indies Scope, Indies MG Records, Indies Happy Trails a dále také Indies distribuce. Cenu Anděl získávají dvě nahrávky z produkce Indies Scope Traband - Přítel člověka (Folk&Country) a Tara Fuki – Auris (World music). Indies Records se dostalo mezi 20 nejlepších labelů (16. místo z 540 labelů) v hodnocení World Music Charts European (dále již jen WMCE).

2008 – Indies Scope zakládají koncertní agenturu pod názvem Indies production a i nadále vydávají přes patnáct titulů ročně. Cenu Anděl získávají Terne čhave – More, Love (World music). Nahrávka Gipsy.cz – Reprezent obsadila 3. místo v říjnovém žebříčku evropské WMCE a celkově obsadila ve výročním žebříčku 21. místo z 913 nominovaných nahrávek.

2009 – Indies Scope se opět dostalo mezi 20 nejlepších labelů (a opět 16. místo) v hodnocení WMCE.

Dodal: Přemysl Štěpánek, Indies Records
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

LP MAM 20 ANEB DVACET LET INDIES

Neděle 14. 2. 2010
Vstup: 199,- / 299,-
Vystupují:
Al -Yaman, Beňa & Ptaszek, Dva, Květy, Zdeněk Bína & Jan Urbanec, Miss B
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika