Elektroničtí pionýři Autechre v březnu na Flédě

Elektroničtí pionýři Autechre v březnu na Flédě

09. 02. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Jedni z pionýrů předního nezávislého labelu Warp Autechre přijedou 31. března po 12 letech na jediný koncert v České republice a představí své čerstvé album Oversteps. Stane se tak díky pozvání klubové noci Itch my hahaha, která již z labelu Warp hostila nováčky Pivot a v lednu tohoto roku také Chrise Clarka. Autechre spolu s Aphexem Twinem patří k nejdůležitějším jménům labelu Warp.
Od té doby, co si Aphex Twin vydává hudbu na vlastním labelu Rephlex, jsou Autechre pro vydavatelství Warp - které právě slaví 20 let existence - jedněmi z nejdůležitějších umělců. Tato dvojice z Rochdaleu, tvořená Robem Brownem a Seanem Boothem, vznikla již v roce 1987 při míchání hip-hopových mixtapes. Po vydání debutu roku 1993 poslali demo vydavatelství Warp, které je hned zařadilo na svou kompilaci Artificial Intelligence – a Warpu zůstali věrní až dodnes. Později za pomocí starých analogových syntezátorů, sekvencerů a drum machines pomalu vtiskli žánru elektronické hudby vlastní stopu, která se pohybuje mezi IDM, technem ale nebojí se ani ambientních ploch.

Po Incunabule, prvním albem vydaným u Warpu a druhým Amber, které sami AE přirovnávají ke ztracenému horizontu moře, bylo přelomové zejména nepojmenované LP5 z roku 1998, na kterém vytříbili charakteristické rysy svého zvuku a zároveň přinesli mnoho inovativních a rozmanitých prvků, kombinujících analogové a digitální vybavení (které nejradši využívají přesně naopak) a přiklonili se více k abstrakci na úkor jejich počátečních vlivů techna. Spolu s tvrdším EP7 je považováno za jedno z nejvlivnějších nahrávek IDM a click´n´cuts.

autechre

Poté se odklonili dále od EDM směrem ke složitějším strukturám. Po desce Confield bylo výrazně tanečnější EP Grantz Graf, k jehož titulní skladbě byl vytvořen známý videoklip od Alexe Rutteforda (který se podílel na Vetřelci 3). Zatím poslední album s dvaceti kratšími tracky Quaristice vydali loni u příležitosti dvacátých narozenin Warp Records a spolu s předchozím Untitled již není tak přelomové, Autechre se od nich na tomto albu drží spíše stranou a víc čerpají sami ze sebe.

Dohromady mají na konctě 13 Epček a 9 dlouhohrajících alb. Spolupracovali například s Fenneszem, Mika Vainiem (Pan Sonic) či Zoviet France, občas vysílají vlastní rádiové pořady ze svého webu a spolupracovali na festivalu All Tomorrow´s Parties, kterému byli roku 2003 kurátory. Autechre se vyžívají v trojrozměrnosti zvuku, stejně jako v propojení syntetického s organickým. Jejich hudba předtím i potom vytváří vlastní vesmír, který má naprosto odlišné fyzikální zákony, v jejichž středobodu je studie zvuku. Jejich nové album Oversteps obsahuje čtrnáct skladeb a vyjde kromě formy CD i jako deluxe dvojitý vinyl, nebo bude k dispozici digitálně ve vysoké kvalitě.
http://www.myspace.com/myslb

Úzce zpřízněný s Autechre a s Warpem vůbec je ostřílený DJ Rob Hall. Potkal je v roce 1992 v londýnském legendárním klubu Heaven, kde začínal a od té doby jsou vzájemnými přáteli a podporovateli. Byl zakládající člen volného kolektivu Geskom, soustředěného na taneční elektroniku, hip hop a acid techno, kam kromě něj a Autechre patřili i Andy Maddocks nebo Bola z jejich Skam Records a ke kterému se odvolávají například Radiohead, LFO nebo Coil. Jako promotér a DJ si zahrál na akcích s Aphexem Twinem, Plaid či Matthew Herbertem; hrál například na festivalu Sónar, All Tomorrow Parties, výroční party labelu Warp a taky otevíral koncert Björk na Islandu. Čekejte od něj plynulé přechody techna, industrialu, elektroniky, EBM nebo rave, rafinovaně nakombinované pro co největší potěšení tanečníků i posluchačů. http://www.rob-hall.co.uk/

Multidisciplinární umělec Russell Haswell je známý především pro svou „extrémní počítačovou hudbu“, pracuje ale i s vizuály, videem či sochou. Ke zvuku přistupuje s tvůrčím, leč odborným zaujetím – s kolegou Florianem Hackerem pracují od roku 2003 s použitím grafického vstupu Iannise Xenakise či světelných efektů. Dále spolupracoval například s Aphexem Twinem, Mikou Vainio (Pan Sonic) nebo Masami Akitou aka Merzbow. Jeho debut Live Salvage 1997 – 2000 byl vyzdvižen Ars Electronica, kromě dalších několika alb vydal loni nově Wild Tracks na labelu Editions Mego. Jeho tvorba se přelévá z bílého šumu přes konkrétní zvuky k japonským noisem inspirovaným brutalitám. „Na světě je mnoho noisových umělců, kteří vědí, jak si pohrávat s extremitami zvuku, ale chce to někoho tak talentovaného, jako je Haswell, aby se z toho stala transcendentní záležitost.“ (Boomkat) http://haswellhecker.blogspot.com/

Role supportu se zhostí také tajemný projekt Didjit. Afterparty bude v režii rezidentů klubovky - G.H.C. djs http://www.myspace.com/greatesthitscollective


Dodal: Zuzana Friday Prikrylova, Level B Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ITCH MY HAHAHA

Středa 31. 3. 2010
Vystupují:
live: Autechre
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
°
10. 02. 2010 | 09:48:36
+0 | -0
LXS!
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika