2TAKT: Z kultu gramofonů jsme už vyrostli

2TAKT: Z kultu gramofonů jsme už vyrostli

23. 02. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Přinášíme Vám zajímavý rozhovor s dvojtaktovým tech-house tandemem djů Luckieho a Petr Eca. Kluci se na scéně pohybují už deset let a mají prsty v mnoha tanečních párty na východě. Mluvili jsme o jejich začátcích, o houseové scéně, o jejich projektu a také o CBS crew, která občas pěkně zahýbe východem Čech. Třeba právě nyní, kdy připravují poslední díl párty Handshake s Aphroditem.
Ahoj kluci, můžete se trochu představit - kdy a jak jste tedy začínali s hraním?
Luckie: Ahoj, jmenuju se Petr a pocházím z Východních Čech z města Česká Třebová. K taneční muzice jsem se dostal přes kyrarovky a hip hop. Od roku 99 jsem začal poslouchat rádio Life, kde každou středu uváděli tehdejší pořad Fresh djové Kamil s Tomem a pouštěli taneční hudbu. Hodně mě taky ovlivnili velikáni devadesátek jako Chemical Brother nebo Shamen. O rok později jsme založili Cosmic beats system a já začal hrát funky house. Dnes se prezentuji spíše jako tech houseový dj ovlivněn deepem, minimalem a breakem.

Petr Eco: Ahoj, tu historii máme v podstatě podobnou. Jmenuju se taky Petr, je ni 26 a jsem z téhož města. Vliv taneční hudby jsem začal vnímat, tak asi jako většina lidí z mé generace, přes dance-popové klasiky poloviny 90. Let. Ovšem taneční hudba jako taková se nás začala dotýkat až někdy v roce 98. Dokonce vzpomínám, že jsme si na diskotékách nechávali hrávat taneční pasáže od Prodigy nebo Underworld. Diskanti se pak vždycky ztráceli z placu a kroutili hlavama :-) To už dnes neuvidíte. V roce 2000 jsme nakoupili techniku, vybavili zkušebnu a začali hrát. Byla to stará stodola, kde ze stropů trčela sláma. Z toho místa i z tehdejší atmosféry ještě dýchal underground. Alepoň dnes to tak vnímám. V té době jsem hrál ještě techno. Na tech-house sem přesedlal někdy v roce 2005.

2 takt

Zmínili jste Cosmic beats system, řeknete mi něco bližšího o této východočeské crew?
L: CBS tvoří čtyři djové: Jannis, Vaczech, Luckie a Petr Eco. Dohromady jsme se dali v roce 2000, v té době ještě s 5. členem (dj Beattie), který hraní po roce vzdal. Uspořádali jsme tehdy první díl párty Handshake a zároveň dostali rezidenci v několika klubech na Ústeckoorlicku a později začali provozovat legendární OK klub ve Svitavách, kde např. proběhla první junglová akce v dalekém okolí. Později vznikali v naší produkci další akce, z nichž některé mají trvání až dodnes. Regional Djs jako lokální obdoba slovenské Bee Free, velký experiment Drumska Open Air, poslední 4 ročníky čarodějnické Meadow Open Air atd.

P: Vlastně jsme nevznikli jako sound system, spíš jako skupina hrajících promotérů. Jannis hraje breakbeat, Vaczech dnb a my tech-house. Člověk by řekl, že nemůžeme společně nic pořádat a zároveň spolu hrát, ale to je omyl. My jsme takhle dělali první roky všechny párty a ikdyž byla k mání jen jedna stage, hráli se na ní všechny taneční styly počínaje housem, přes techno až k junglu. Dnes když pořádáme akci, má většinou alespoň 2 pódia, takže tento koncept není zapotřebí.

Jste z České Třebové, jak vypadá dnešní východočeská taneční scéna?
P: Konkrétně v České Třebové se musím pochlubit alternativním klubem Modrý Trpaslík, kde je možnost dělat párty. Jinak východ se zdá být především o lámaných beatech a víceméně mě to potvrzují i pártylisty. Zdá se mi ale, že je tu přespříliš malých párty, zejména právě lámaných, které paradoxně scéně spíše škodí. Abych to vysvětlil, lidi půjdou raději 5x do měsíce na malé lokální akce s lokálními, či provařenými jmény, než aby dali 1x za měsíc větší vstupné za větší kvalitu a „novotu“. Někdo tomu říká underground, já to spíš vidím tak, že díky tomu promotéři své publikum hudebně nikam neposouvají. Je těžké, zda mám jako promotér volit jistotu provařeného jména nebo riskovat a pozvat nějakého novátora. Dnešní zkušenost mi říká, že v druhém případě spíše prodělám. A právě to je pak bludný kruh…

L: Ale nejsme na tom zase tak spatně. Znám větší města a scéna tam nefunguje vůbec žádná! Máme spousty lokálních talentů a djů. Rozhodně musím z našeho okolí uvést hip hopoveho Guy G, dubstepoveho Sida9000 nebo minimalového Subsista. Nemáme se určitě za co stydět. Každý víkend je tu určitě na výběr. Jít kalit a pařit je stále kam a to je dle mě nejdůlezitejší :-).

Hrajete oba tech-house. Co říkáte aktuální české, potažmo světové houseové scéně?
L: Abych se přiznal světovou housovou scenu opravdu míjím… Zajímá mě spíše undergroundová scéna, která není tak vidět, ale kvalitou přesahuje rozhodně tu viditelnou. Zajímám se o dané interprety a producenty a těch se držím. Doma si rozhodně Boba Sinclara nepustím:-).

P: V tomto víceméně souhlasím. Ona vůbec česká houseová scéna není v nejlepší kondici. Řekněme, že v Praze house celkem nějak funguje, ale zbytek republiky postrádá širší základnu publika. Stějně bych řekl, že je to s počtem djů, kteří house hrají. Holt, co dnes není populární, to se djům hrát nechce.

Proč a jak vlastně vznikl 2TAKT? A jak byste tenhle projekt charakterizovali?
L: Naše stále častější společná vystupování nám nedala spát a chtěli jsme je nějak konkrétně vymezit. Jedná se vlastně o neklasický b2b set doplněný občas o konga. Hrajeme jak funky, tak i atmosferický tech-house s prvky minimalu, elektra, ale i s nádechem deepu. Je to pestrý.

P: To „neklasický“ v podstatě znamená, že set nejčastěji rozjíždíme jako půlhodinové osobní vstupy, na které navazujeme výměnou po třech, poté po dvou, až na konec končíme střídáním po desce. V podstatě v průběhu našeho hraní spojujeme postupně dva individuální sety v jeden.

L: Nedělá nám to žádný problém, protože máme při výběru tracků dost podobný vkus. Nemáme ani problém s hraním ze třech či čtyřech CD playerů nebo gramofonů, ale většinou není na pódiu tolik techniky k dispozici.

P: Nutno dodat, že jsme oba hráli z gramofonů přes 9 let a nyní se soustředíme na hraní z CD playerů. Po těch letech s tím morálně, na rozdíl od mnoha jiných djů, nemáme problém. Řekl bych, že jsme už z toho „kultu gramofonů“ vyrostli. Technika a možnosti jsou, tak proč ne…

Jste rezidenty tech-houseové stage na párty Handshake, která proběhne teď 6. března v Ústí nad Orlicí. Handshake je na východě poměrně známou akcí, skutečně jde o poslední díl párty?
L: Ano, jedná se opravdu o poslední díl, jak se říká v nejlepším se má přestat, proto končíme teď a pravě s Aphroditem. Nemá cenu něco dělat z nostalgie a setrvalosti, určitě i ta nadšenost není taková jako na začátku:-) Rozhodně ale coby promotéři nekončíme, spíš se chceme zaměřit na klubové večírky a komornější akce.

P: Právě týden po Handshake startujeme v již zmíněném třebovském Trpaslíku novou klubovou noc Mary & Juan, zaměřenou na „lehčí beaty“ všech žánrů jako reggae, breakbeat nebo tech-house. Ale abych se vrátil k Handshake, určitě bych chtěl všechny pozvat! Bude to velký závěr celé série a zároveň součást desetiletého úsilí povzbuzovat taneční scénu v tomto koutu Východních Čech.

Co děláte kromě hraní? Jaké jsou vaše plány do budoucna, hrozí nějaká produkce?
L: Jako každý smrtelník normálně chodíme do práce a vyděláváme těžký love:-). Pracuju jako grafik a tiskař… Muzika nás rozhodně neživí.

P: Já se zaměřuju na marketing a grafiku. V nejbližší době od nás vlastní produkce nehrozí. Je to hodně stráveného času, spousta práce. V tomto ohledu obdivuju všechny producenty. Chceme být hlavně dobří v tom, co děláme posledních deset let, tedy v hraní jako djs. Kromě občasného vstupu Ludekka na conga plánujeme i živý zpěv. Doposud jsme ale nenašli člověka, který by byl schopen do tech housu něco složit, natož zpívat.

L: Možná můžeme prozradit, že v současné době se jedna odvážná našla a nyní naposlouchává tracky, které hrajeme, ale dokud s tím nepůjdeme mezi lidi, jako bych nic neřekl.

Pánové, díky za rozhovor!


Odkazy:

www.handmusic.cz
www.cbs.bloguje.cz
www.myspace.com/luckiedj

Dodal: Petr Eco, Cosmic Beats System
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

HANDSHAKE

Sobota 6. 3. 2010
Vstup: ticketstream.cz: 220 / 240 / na místě 270 Kč
Vystupují:
Aphrodite (Uk), Piixie, Jerry, Chris Sadler, Vaczech & MC Vaant, 2takt akas Luckie vs. Petr Eco, Jannis, Alah vs. Winyl, Peca, Murte
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika