Recenze mixpultu Ecler NUO 5

Recenze mixpultu Ecler NUO 5

03. 11. 2005  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
El Tachud byl postaven před koupi nového mixpultu a tak při té příležitosti pro nás napsal odbornou recenzi. Původní úkol zněl: mix do 20 000 Kč. Bohužel nic, co by splnilo jeho očekávání nenašel a tak se limit navýšil na 30.000 Kč. Pokud uvažujete nad podobnou koupí, recenzi si určitě přečtete.
Byl jsem postaven před situaci pořídit nový mixpult, protože ten starý již nevyhovoval našim potřebám. Domácí úkol zněl: mix do 20 000 Kč. Bohužel nic, co by splnilo očekávání jsem nenašel a tak byl limit přirozeně navýšen. Mé usilovné hledání, zkoumání a porovnávání se zastavilo na hranici 30 000 Kč.

Požadavky byly předem dány: min. 4 kanály, kvalitní zvuk, intuitivní ovládaní, symetrický master a pokud možno frekvenční korekce, aby „zavíraly“. FX by bylo příjemnou věcí navíc.
Výběr byl zúžen na dva favority – staré osvědčené železo Pioneer DJM-600 a zcela nový kousek od španělského Eclera. Po řádném testovacím kolečku jsme zvolili vítěze. Byl to Ecler.

Ecler NUO 5 je především o několik generací novější profesionální mix, splňující přísné požadavky, které může Dj klást na techniku. Tahle značka sice u nás není příliš známa díky určité hegemonii „pětikil a šestikil“ od Pioneera, ale věřte, že ve světě je uznávána a patří ke špičce. NUO 5 je nejvyšší model Ecleru a umí toho opravdu hodně!
Vzhled je velice příjemný a vše je rozděleno intuitivně a prakticky. Na první pohled člověka upoutají především velké a do ruky skvěle padnoucí korekce zvuku (gain, výšky, středy,basy). Jsou od sebe tak, aby se na mixák člověk vešel oběma rukama a nezamotal se. Je velmi příjemné, že oproti Pioneeru „zavírají“, takže při stažení frekvenčních korekcí je ticho. Kanálů má 5, ale 4 s VCF!!! „šavlemi“ (jednoduše: „šavle“ jen tak neprošoupete a nebude vám tím pádem chrastit zvuk při hýbaní s nimi). Pátý plnohodnotný kanál je ovládán klasickým „čudlíkem“. Záhy jsme zjistili obrovské výhody tohoto řešení, kdy potřebujete přes jednu „šavli“ pustit nějaký trvalý signál (např. druhý mixpult, mikrofon) a zároveň se vám daná „šavle“ neplete s ostatními.

Do každého kanálu můžete poslat jeden gramec popř. dvě LINE, pouze do pátého lze poslat mikrofon a LINE, ale lze využít i mikrofon napájený z mixu (FANTOM). Přepínače signálu jsou robustní, s praktickými LED indikátory příchozího signálu. Odposlech do sluchátek je zapnut oranžově svítícím spínačem, na rozdíl od modře svítícího, který zapíná FX. U každé šavle se ještě nachází přepínač přiřazení k crossfaderu doleva či doprava.

Crossfader je extremně „lehký“ a má také mnoho možností nastavení. Pro scratch úplná libůstka. Poslední zajímavý „čudl“ je přepínání náběhu „šavle“, a to ostře již odspoda, nebo jemně a větší zesílení přichází až v horní polovině.

Výstup na sluchátka je vyveden jak z předu, tak ze shora. A tedy bez obtíží, jak jsme vyzkoušeli při „ping pongu“, můžete mít zapojené do mixu dvoje sluchátka a nemusíte se o ně s kolegou neustále prát. Na pravé straně je potom umístěn panel s rozmanitým nastavením efektů, „volume“ pro hlavní a odposlechový zesilovač, balance, REC výstup a indikace výstupního signálu pro odposlouchávaný kanál a pro hlavní „volume“.

FX panel chce trochu zvyk a určitě to chce na něj jít s manuálem v ruce. Po troše zvyku se s ním, ale dají dělat zajímavé „psí kusy“, především díky velmi praktické „šavly“ ovládající úroveň síly efektu. V neposlední řadě je možno přes USB a PC jednotlivé efekty přeprogramovat.
Zadní panel je dobře zpracován. Umístěn je tam navíc druhý výstup REC pro nahrávání a SEND/RETURN pro externí efektor. Mno … tak to byl hrubý výčet toho, co to všechno umí a mohu se konečně vrhnout do závěrečného hodnocení.

NUO 5 je po technické stránce naprosto vynikající a profesionální nástroj s parametry, které mu může „šestikilo“ jen závidět. Ovládaní je kvalitní, jednoduché a přesné. Jediné v čem je Pioneer lepší, je jednoduchost použití FX a sampleru, avšak bez toho se dá snadno žít. Bohužel i na tomto stroji se podepsal skřítek nezbeda a je pár kosmetických vad, které mixu trochu kazí fazónu. Jsou to především červeně označené korekce, které jsou v přítmí špatně vidět, stačí je však jednoduše vyměnit za bílé. Dělení LINE vstupů na H-line a L-line je zcela zbytečné a nepraktické. Po snadném zásahu technika lze, ale vše změnit na H-line. FANTOM pro mikrofony, které se tu málo používají by měl být spíše vypnut a ne ho nechávat dodatečně vypnout, když je třeba. Poslední, co by bylo dobré, kdyby byl vrchní povrch mixu lakován nebo stříkán otěru odolnější barvou, než tomu je nyní.

To vše však předčí celková kvalita mixpultu a ve finále vlastně i přijatelná cena. Za tyto peníze kupujete opravdu hodně hodně profi železo. A říkám Vám, že hrát na něm je extra návyková věc! Prostě si ho zamilujete!!!

Recenzoval: El Tachud

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika