Producent Basement Freaks v Chapeau Rouge

Producent Basement Freaks v Chapeau Rouge

29. 04. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Někteří jsou možná ještě vyřízení z Czechova galapředstavení v Crossu, jiní už netrpělivě vyhlížejí 29.5. a vystoupení Soul of Mana tamtéž. A protože funku není nikdy dost, mezi těmito skvělými akcemi se v Praze představí neméně zajímavý host. Původem řecký multiinstrumentalista, producent a DJ George Fotiadis aka Basement Freaks, který aktuálně žije v německém Kölnu, se mimo Bratislavy, Brna a Zlína představí 12.5.2010 také v pražském klubu Chapeau Rouge!
Stěžejními styly této noci budou Hip-Hop, Nu Funk a Funky Breaks, a tak Vás určitě nepřekvapí složení lajnapu. Jak už jste se mohli dočíst výše, headlinerem tohoto večera bude již zmiňovaný Basement Freaks. Za to, že tohoto funk mastera budeme moci v Čechách vidět a slyšet, může především DJ Aka, který nesmí chybět ani na pražské zastávce. Dále se představí hned trojice funky maniaků ze stáje Breakbeat.cz, neboli Brada, Saku a Voita, samozřejmě nesmí chybět ani Caramba z pořádájící Elements of Music.

Pokud se chcete nejprve přesvědčit, jaké lahůdky dokáže Basement Freaks ve svých setech zamíchat, poslechněte si některý z jeho setů:
Basement Freaks Dj Mixes by Basement Freaks

Můžete si být jistí, že Vás chytnou již od prvních tónů a nasměrují Vás přímo do Chapeau, odkud se Vám nebude chtít odejít. Takže pokud máte před mejdanem Drunk & Funk hodně času, neváhejte a mixy si poslechněte ještě dnes.

Za jménem Basement Freaks se neskrývá nikdo z USA ani Anglie, ale překvapivě rodák z řeckých Thessaloniki George Fotiadis. Kolem muziky se začal „poflakovat“ v roce 1993, tedy v čase vlny ostrovních kytarovek á la shoegaze nebo britpop. Což ho na pár let zaválo do indie kytarovky, kde střídavě hrál na kytaru a baskytaru. Během pár let si vybudoval domácí studio a na začátku nového milénia dal kapele vale a jal se experimentovat na poli elektronické hudby. Po pěti letech, kdy už dostatečně pronikl do tajů produkce tracků, uvedl do světa projekt Basement Freaks. Ke komponování používal hlavně sampler a obě své kytary. Nejlepší kousky z téhle doby shrnul na debutovém cd „Urban Jungle“, které vyšlo na řeckém indie labelu Music Kitchen records v roce 2006.

basement

Freestylovému albu poskládaného z ingrediencí trip-hopu, brejku a funku se dostalo příznivých kritik i od starých známých Stereo MCs nebo Kraak&Smaak. Během pár měsíců zabodoval i remixem „Funky Little So & So“ na EP australských Rephrase. O rok později se dočkal svého prvního sólo EP „Dure People“ a to díky US labelu South City Recordings. V té době se potkal s vokalistou Quasamodem a společně vyprodukovali povedenou věc „Move Sucka“ pro renomovaný label Good Groove, který byl hojně nakupován ve vinyl shopech. Tím se zároveň odstartovala jejich dlouhodobá spolupráce v živém projektu „Smokey Bandits“, kde míchají vlivy latina a balkánské hudby šmrnclé jazz funkem podpořené tlustými beaty. George se zde trochu vrací zpět do mladistvých let a při koncertech hraje na blues kytaru či přede funky rytmus na baskytaru.

V roce 2008 se naplno realizoval v projektu Basement Freaks a ípíčkem Street Assassins na Breakbeat Paradise odstartoval příval svých tracků do djských bagů jak ve vinylové tak digitální formě. Dalšími nahrávkami zásoboval labely Goodgroove, Wack, Sunsetsoul, Esl, V.I.M. Breaks, Jalapeno... Odrazilo se to i v jeho čím dál více plnějším djském kalendáři (také díky bookingové agentuře “Bureau 45”), který zaplnila města z celé Evropy. Aby si výjezdy ukrátil a vešel do většího povědomí přestěhoval se koncem roku do Německa, kde je přeci jen klubová scéna rozjetější než v Řecku. Zakotvil u Rýna v Kölnu, tam kromě produkování a djingu pracuje pro rádio Funkhaus Europe (kde jinde taky,). Jako dj upředňostuje více pečlivou a promyšlenou selekci než gramofonové triky (i když občas nějaký scratch prý taky vyškrábne), a jak sám říká Nu Funk více cítí jako funkovou muziku než turntablism.

Z loňských výlisků Basement Freaks určitě stojí za zmínku Artist EP na Goodgroove s funky matroši „That's Right/Start Your Feet Like This/We Gonna Rock It“ a taktéž funky-soul kolaborace s Quasamodem na dvanáctipalci „Ya Need A Funky Band“ (Sunsetsoul rec.). Koncem roku 2009 si George opět odskočil ke Smokey Bandits a spolu se 17(!) muzikanty konečně dotáhl finální podobu alba „Debut“ (vyšlo před pár týdny), které ctí stylovou pestrost popsanou o pár odstavců výše.

George má široký záběr...mezitím ještě stačil připravit popovější ep s příznačným názvem „Disco Life“ pro label Jalapeno rec. Mimochodem právě pro něj připravuje další BF album a za asistence vokalistů George Perina, Jasminy Stocker nebo MC Coppy vznikají funky taneční pecky. A aby toho nebylo málo rozjel vlastní label Bombastic Jam. Prvním výliskem je funky downtempo ep Beat Dilla (od Basement Freaks samo), které vzniklo minulé léto v Řecku za featuringu přátel a tamějších muzikantů. Jak vidno od George Fotiadise se dočkáme ještě hodně tracků a mixů. Jeho další počínání sledujte a poslouchejte na: http://www.myspace.com/basementfreaks

Dodal: Martin Jonáš
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BASEMENT FREAKS

Středa 12. 5. 2010
Vstup: 50 Kč
Vystupují:
Basement Freaks, Saku, Aka, Voita, Brada, Caramba
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika