Thievery Corporation: Máme radši kluby

Thievery Corporation: Máme radši kluby

16. 05. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (3)
Dne 5.6.2010 dorazí americká dvojice Thievery Corporation do Česka , kde vystoupí v pražském KC Vltavská. Při této příležitosti vám přinášíme zajímavý rozhovor s Ericem Hiltonem.
Už 5.června navštívíte během svého turné Prahu. Loňská návštěva ČR na Colours of Ostrava bohužel nevyšla, co očekáváte od té letošní?
Lidé nám říkali, že je naše hudba v Praze celkem dobře známá a očekáváme, že budeme hrát pro velký dav. Naše poslední vystoupení u Vás bylo nezapomenutelné a myslím si, že čeští fanoušci jsou jedni z nejvášnivějších.

Váš letošní koncert se uskuteční v klubu Lucerna, což je uplně odlišné prostředí od open air festivalu v Ostravě. Vyhovují vám více klubové koncerty pro pár stovek lidí, nebo velké koncerty pod širým nebem pro desítky tisíc?

Ve skutečnosti dávám přednost klubovým koncertům, kde hrajeme výhradně svým fanouškům. Atmosféra je mnohem více elektrizující a je skvělé vidět, že lidé poznávají písně a jejich texty. Festivaly jsou taky skvělé a máme rádi ty velké davy, ale nic nepřebije důvěrnost hraní pro vlastní fanoušky.

thievery

Vystoupí s vámi i hosti, kteří se podíleli na nahrávání vašeho posledního připravovaného alba?

Budeme mít různé hosty: Zee ( 33 Degrees ), Lou Lou (Sweet Tides and Le Femme Parallel), Notch (Blasting Through the City) a mnoho dalších. Máme tolik písní s různými zpěváky, že by bylo nemožné všechny je přivést.V Srbsku s sebou budeme mít 6 různých zpěváků, dva perkusionisty, basistu, hráče na kytaru a sitar, hornisty a sami sebe. Je to velká šou.

Jakým způsobem nahráváte desky s tolika hosty z různých konců světa? Dokážu si představit, jak jste se sešli s Chuckem Brownem, ale co např. Seu Jorge nebo Femi Kuti? Potkáte se vůbec osobně, nebo nahrávání probíhá přes email?
Všechno nahrávání na naši poslední desku jsme dělali v našem studiu ve Washingtonu, DC. Femi byl na turné a stavil se. Seu Jorge si udělal speciální výlet do DC. Anoushka Shankar byla na turné a studiem proběhla. Chuck bydlí v DC, takže to s ním bylo velice jednoduché. Je vážně skvělé mít je ve studiu na povel. Osobní interakce je velice důležitá. Například Femi Kuti se smál jako blázen, když mě slyšel zpívat píseň Vampires s mým falešným nigerským přízvukem! To bylo vtipné.

V jaké fázi příprav je vaše nové album?
Jsme zhruba v polovině nahrávání našeho dalšího alba. Mělo by vyjít z jara příští rok.

Na svých nahrávkách čerpáte z hudby z celého světa. Existuje ještě oblast worldmusic, kterou jste prozatím neprozkoumali a máte to v plánu? Na co nového se můžeme těšit na vašem novém albu?

Nějací Řekové nás požádali, abychom použili buzuki. Třeba to vyzkoušíme. Celkem si dokážu představit keltskou píseň od Thievery Corporation, ale člověk nikdy neví. Jsme velice otevření novým zvukům a jsem si jistý, že v budoucnosti přijdou nějaká překvapení. Naše album zní velice kvalitně a je celkem obsáhlé v užití nástrojů. Jakoby spacey rock s velmi dobrými beaty. Obojí tomu dodává velmi psychedelickou atmosféru.

Máte 887,595 posluchačů na last.fm, 66.750 fanoušků na facebooku, přes 100 000 fanoušků na myspace. jakou roli pro vás hraje internetová komunita fanoušků?

Internet je úžasný způsob, ja upozornit lidi na vystoupení a nové nahrávky. Těžko si dokážu představit život před internetem.

Vaše kapela se často angažuje v tematice životního prostředí a politiky. Plánujete se opět zúčastnit koncertu podobnému Operation Ceasefire, kde jste se v roce 2005 vystoupili na protest proti válce v Iráku?

Přáli bychom si, aby byli lidé ve spojených státech více odhodlaní pokusit se zastavit a dokázat zastavit okupace v Iráku a Afghánistánu, ale Obamův šarm mnoho lidí okouzlil. Popřípadě budou Spojené státy těmito válkami zlomeny a vojska se budou muset stáhnout, protože už nebudou další peníze na kulky a bomby.

Za vlády prezidenta Bushe jste dost výrazně protestovali proti jeho politice, co s odstupem času říkáte na úřadování Baracka Obamy?

Předchozí odpověď pravděpodobně shrnula moje pocity. Jediná dobrá věc na Obamovi je to, že je z poloviny Afroameričan. Symbolika je pro naši zemi důležitá a je to velký moment pro mnoho Afroameričanů, ale jeho politika se o moc neliší od té Bushovy. Nejsem ohromen. Volil jsem Cynthiu McKinney.

Jakou muziku právě posloucháte?
Poslouchám spoustu starého soulu, jazzu, brazilské a jamajské muziky. Nejsem si jistý, jestli počítače hudbu opravdu tolik vylepšily. Jsem pořád zaseknutý na vzácných, starých a špičkových deskách.

Díky za rozhovor a na viděnou v Praze!

Autor rozhovoru: Martin Pospíšil www.reporty.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: THIEVERY CORPORATION

Sobota 5. 6. 2010
Vstup: 660/790 Kč
Vystupují:
Thievery Corporation, Ancient Astronauts, Mythematica
Další informace
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Michal
26. 05. 2010 | 13:23:13
+0 | -0

to bude zase koncert roku

Jejich koncert v Roxy byl dodneska muj nejlepsi co jsem zazil, kdo je jeste nevidel, opravdu nedocenitelnej live. Energie skladeb o malinko posunuta do tance, silnejsi beaty a bonga, jedna velka party!!!!
mrt.pos.rep.cz
17. 05. 2010 | 08:22:02
+0 | -0
rozhovor byl dělán dávno před tím než se koncert přesunul do KD Vltavská - proto je tam otázka na Lucernu :)

chyba v úvodce je věc jiná :)

díky
vejkap
17. 05. 2010 | 06:24:00
+0 | -0
né malá lucerna (lmb), ale kd vltavská (belmono;) snad ne ? bo co ?
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika