Hurra Torpedo aneb kuchyňské symfonie

Hurra Torpedo aneb kuchyňské symfonie

20. 05. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Palác Akropolis zažije 10. června koncert, o kterém se bude nejspíše ještě hodně dlouho mluvit. V rámci série EuroConnections/Covers sem zavítá norské trio Hurra Torpedo, které místo běžných hudebních nástrojů používá staré ledničky, sporáky, pračky nebo mikrovlnky.
Ani ti, kdo jsou skálopevně přesvědčeni, že už v životě slyšeli a viděli všechno, by si neměli nechat ujít perverzní coververze Britney Spears nebo Pixies v podání Hurra Torpedo. Trio performerů v stylových modrých teplákovkách se do širšího povědomí dostalo před pěti lety, kdy miliony lidí na internetu shlédly jejich klip s kuchyňskou coververzí osmdesátkového hitu Total Eclipse Of The Heart. Deset let starý záznam z norské televize udělal z kapely přes noc nefalšovaný internetový fenomén, zmíněná skladba znovu vyšla na singlu a Hurra Torpedo se mohli triumfálně vrátit na pódia. V České republice se představí vůbec poprvé, společnost jim budou dělat domácí breakbeatoví provokatéři The Tchendos. Vystoupení Hurra Torpedo jsou zcela nepředvídatelná, jedno je ale jisté - po jejich koncertě se budete na své kuchyňské spotřebiče dívat úplně jinak než před ním.

Hudba se dá hrát úplně na cokoliv a norské trio Hurra Torpedo se posluchače snaží přesvědčit, že nejlepší arzenál hudebních nástrojů má každý doma ve své kuchyni nebo koupelně. S ledničkami, sporáky, pračkami, hrnci nebo mikrovlnkami nalezenými na smetišti nebo v bazarech, posouvají smrtelně vážnou industriální hudbu do teritoria komediálních performancí, v nichž si nikdo nemůže být jistý dne ani hodiny.

Trio vzniklo na začátku devadesátých let jako součást uměleckého kolektivu Duplex s cílem přehrávat na kuchyňské spotřebiče osmdesátkové popové hity. V roce 1995 si vysloužili pozvánku do norské televizní show Lille lørdag (Malá sobota), v níž divákům předvedli fantastickou předělávku Total Eclipse Of The Heart od zpěvačky Bonnie Tyler pro elektrickou kytaru, tři pračky a sporák. Po deseti letech by asi vystoupení zůstalo dávnou minulostí, kdyby ho kdosi nenahrál na internet. Tři fousáči v sepraných teplákových soupravách mučí s vážnou tváří na pódiu elektrické spotřebiče do rytmů osmdesátkového cajdáku, jehož slova zpěvák deklamuje s bizarním norským přízvukem - to je přesně materiál, z něhož se rodí internetové fenomény. Klip se začal po síti šířit jako lavina a brzy ho shlédl milion lidí.

Hurra Torpedo ke svému překvapení začali dostávat nabídky na vystoupení, skladbu promptně vydali na singlu, stali se součástí reklamní kampaně jedné automobilky a dokonce se mohli vypravit na americké turné, kde vznikl fiktivní dokument The Crushing Blow.

V roce 2006 natočili novou desku Kolossus Of Makedonia, na níž se jejich brutálního kuchyňského remixu dočkal i hit Toxic of Briney nebo klasika Pixies Where Is My Mind. Na albu je ale i několik jejich vlastních písní - hravých hříček, které dokazují, že mluvit o nich jako o obskurnosti na jedno použití není spravedlivé. Podobně jako vídeňští zeleninoví symfonici Vegetable Orchestra, jsou i Hurra Torpedo projektem, jež vtipně atakuje naše představy o hudbě a o tom, kde jsou její hranice. Osvobozující spontánní energie, s kterou ničí přímo na pódiu kuchyňské spotřebiče a s nimi i popové hity, je ironickou pomstou konzumní kultuře. Především je to ale královská zábava. Dá se očekávat, že o koncertě 10. června v Paláci Akropolis se bude ještě dlouho po jeho skončení mluvit.

Českými parťáky Hurra Torpedo budou breakbeatoví provokatéři The Tchendos, kteří také dělají hudbu s velmi svérázným smyslem pro humor. Jejich skladba The Tchendos Meet The Smurfs In The Coffee Shop se v polovině devadesátých let stala jedním z prvních českých hitů rodící se klubové scény, cesta k dlouhohrající desce jim ale trvala dalších dvanáct let. Svůj regulérní debut Kill Death pak v roce 2008 připíchli na internet k volnému stažení. Do svých breakbeatových vtípků míchají samply z českých filmů nebo neobvyklé zvuky, nestraní se ale ani vážných témat – jejich skladba Nedovedu pochopit se stala hymnou stejnojmenného projektu proti pravicovému extrémismu.


Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 10. 6. 2010
Vystupují:
Hurra Torpedo Live (Nor), The Tchendos DJs
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika