FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Spiros Kaloumenos: Techno v Řecku je mrtvé

Spiros Kaloumenos: Techno v Řecku je mrtvé
26. 05. 2010   |   Autor: redakce   |   Komentáře (1)
Přinášíme rozhovor s headlinerem festivalu Summer Session 6, djem Spirosem Kaloumenosem. Spiros vyniká nejen svými dovednostmi za mixážním pultem, ale také ve studiové produkci, která ho momentálně staví na přední místa v oblasti techno labelů.
Ahoj Spirosi, pocházíš z Řecka o kterém se teď hodně mluví kvůli špatnému hospodaření vaší vlády. Odráží se tento problém také v řecké taneční scéně? A jak vůbec tato scéna vypadá v Řecku?
Samozřejmě globální finanční krize a řecké finanční problémy mají vliv na celkový život v Řecku a tedy i na taneční scénu. Neovlivňují jí, ale v samém základu. Techno je v Řecku stále tím čím bylo před krizí. V podstatě se dá říct že techno scénu v Řecku nemáme stejně jako jsme jí neměli před krizí. Nejsou u nás skoro žádné kluby kde by se techno hrálo a to už vůbec nemluvím o velkých techno akcích, které prostě nejsou vůbec. Nemám z toho vůbec radost, a myslím si že se to bude měnit jen těžko a když tak dlouho. Je to všechno o smýšlení majitelů klubů.

Hrál jsi už jednou v Čechách po bohu Davea Clarkea v listopadu 2008. Jak na tuto zatím Tvojí jedinou návštěvu Česka vzpomínáš?

Ano, byl to strašlivej mejdan! Pěkný místo, lidi byli super a já si to dost užil. A Dave? To je legenda.

Hodně cestuješ a potkáváš spoustu lidí. Máš rád cestování? Někteří Tví kolegové ho nesnáší.
Ano cestuju dost, potkávám různé lidi a poznávám také různé kultury. Létání pro mě ale také není ten nejlépe strávený čas a moc ho nemusím, zvláště když letím někam daleko a celá cesta trvá dlouho. Je to ale moje práce a tu já miluji. A pocit, když vstoupíš do klubu a jdeš hrát tak to pak na všechny ty strasti s cestováním zapomenu.



Není to vopruz, když cestuješ přes půlku Evropy abys zahrál hodinku a půl, maximálně dvě? Nebo se snažíš hrát déle pokud je cesta dlouhá?

To záleží na okolnostech, ale jak jsem již řekl, patří to k mé práci. Ano rád hraji déle než dvě hodiny, dává ti to možnost ukázat naplno jaká je tvoje hudba, ale nejčastěji hraji právě tu hodinku a půl nebo dvě. Všechno moje úsilí je dostat ze sebe to nejlepší v čase který mám, a dostat na tváře cluberů úsměv.

Spolupracuješ s producenty jako jsou The Advent, A.Paul, Axel Karakasis a nyní také se Spiriakosem&Steenem, kteří také zahrají na SS6. Jak se díváš na novou generaci techno producentů? Je těžké se dnes prosadit novým tvářím? Nějaká rada?
V současnosti tu máme spoustu nových techno producentů a je velmi těžké aby se prosadili na scéně. A jak si zmínil Spiriakose se Steenem, tak to jsou slibní techno producenti. Obecně si myslím, že nejsou žádné „tajné ingredience“ jak udělat něco speciálního nebo nového. Co mohu poradit je toto: zaměř se na hudbu, kterou miluješ, vydrž a buď trpělivý. Čekej to nejlepší a buď připraven na to nejhorší.

Proč jsi ukončil svůj label Analog Mode a proč si založil nový label Focus? Co s ním plánuješ a koho na něm uslyšíme?
Analog Mode neskončil, je jen v tuto chvíli pozastaven. V současné chvíli mě naplno zaměstnává Focus. Za ta léta, která jsem strávil skládáním svojí hudby, jsem se vyvinul a posunul k více temnějšímu a rovnějšímu technu, které se na Analog Mode nehodí a proto vznikl label nový, zaměřený na tento druh techna. Vydávat na něm budou ti, kteří se tomuto mému současnému zvuku podobají.



Jak se koncentruješ před hraním na vystoupení?

Medituji….né…dělám si srandu.. Jediné co potřebuji je být na place alespoň o hodinku dříve. Cítím energii místa, mluvím s lidmi a to mi pomáhá se nejlépe připravit a naladit.

Jak víš, máme u nás krásné holky. Mají nějaku šanci tě pozvat na drink? Co je vlastně tvůj oblíbenej nápoj?
Ano naposled jsem byl konsternován krásou českých holek. Jak jsem řekl, chodím obvykle na párty alespoň hodinu před začátkem mého vystoupení, takže je tam spoustu času na spoustu drinků. Obvykle piju Gin s citrónovou limonádou…takže teď víte všechno!

Kde bereš nápady na své tracky? A jaké vybavení ve studiu používáš?
Sbírám inspiraci všude kolem sebe. Po dlouhé procházce, při kafi pod sluncem, v noci v klubu nebo jen když prostě něco zaslechnu. Pak jdu hned do studia snažím se tento pocit zaznamenat. V poslední době používám více než jeden DAW, ale normálně skládám v Abletonu, FL studio a před pár měsíci jsem objevil Logic Studio.

Je pro tebe produkování a Djing práce na plný úvazek, nebo děláš ještě něco jiného?

Jedu v malém vlastním byznysu, ale moc tomu nedám, protože skládání a ding mě zabírá skoro všechen čas.

Kdo je vyšší? Ty nebo Axel Karakasis?
To zjistíš 9. července!

Otázky připravil Spiriakos a Nois
Přeložil Agosh


Set Spirose Kaloumenose pro Summer Session 6 stáhnete ZDE

SUMMER SESSION 6

SUMMER SESSION 6

Pátek 9. 7. 2010
Předprodej 200 Kč, na místě 250 Kč
Vystupují:
Main Stage: Greg Notill, Steen, Keeper, Golpe, Franke, Efendy, Pavel Krejdl, Twips, Destroyer, Kesz, Peca, Peter Pea, Mr. Pole a další Second Stage: Sens, MC Shary, Efendy, Jean Luc, Jay Beck, Michel Řanda, Groove Dan, Scarpo, Apollo, Flyplender, Dave Wala
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
komár | 27. 05. 2010 | 01:19:37
lol, "V podstatě se dá říct že techno scénu v Řecku nemáme stejně jako jsme jí neměli před krizí. Nejsou u nás skoro žádné kluby kde by se techno hrálo a to už vůbec nemluvím o velkých techno akcích, které prostě nejsou vůbec. Nemám z toho vůbec radost, a myslím si že se to bude měnit jen těžko a když tak dlouho. Je to všechno o smýšlení majitelů klubů."

protože řekové nejsou blbý a poslouchaj vyvoněnou hudbu od svých předních producentů jako Basement Freaks nebo Quasamodo atd....... a ne ty techno srajdy :)

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |