Massive Attack v Tesla Aréně

Massive Attack v Tesla Aréně

22. 06. 2010  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (10)
Když jsem po první půlhodině koncertu bristolské triphopové legendy Massive Attack uvažoval, jak nazvu svůj report, napadala mě spousta věcí. Třeba Massive Defect. Naštěstí se ale pondělní koncert v Tesla Aréně zvedl v druhé půlce z kolenou a přídavkem pak vylepšil umístění ve zdánlivě prohraném závodu s časem.
Přitom bylo všechno vypiplané do posledního detailu. Martina Topley Bird jako předskokanka ukázala, že si vystačí se svým hlasem a kytarou úplně sama. LED stěna za pódiem házela hlášky v češtině a poradila si i s českým bulvárem, když v Inertia Creeps kontrastovala informační smetí s údaji o délce soudní vazby v jednotlivých zemích (UK-42 dní, USA – bez limitu). Světelné efekty se do hlavní role dostávaly přesně tehdy, když měly, no a staré, notoricky známé pecky typu Risingson, Teardrop, Mezzanine nebo Angel, fungují zaručeně vždycky. Obzvlášť, když na jejich provedení dohlídne 10 muzikantů v čele s Daddym G a del Najou aka 3D, podpořenými masivním hudebním arzenálem.

Massive Attack

Takže by to mělo všechno vycházet na jedničku s hvězdičkou. Navíc volba většího prostoru, kam se vlezl každý, kdo se zrovna na Massive chtěl vypravit, byla ideální. Prostor před stageí byl sice nacpaný, ale jen o pár metrů dál už měl člověk dost prostoru na to, aby se mohl svobodně pohupovat. Jenže problém byl v tom, že někdy se člověku nechtělo už ani kývat a trvalo chvíli, než staré dobré triphopové pilíře vstříkly život do žil, nebo jak se to říká. Mezery mezi triphopovými shoty vyplnily jednoduché a mdle působící náhražky, které by mohly někoho sebrat před deseti lety. V době, kdy je klasický koncept elektronické hudby za zenitem, by se měli Massive Attack za takovou kopii kopie stydět.

Projekce na obrovské LED stěně proto působila trošku jako spása, protože si člověk aspoň mohl číst a hudbu vnímat spíš jako tapetu. Informace servírované na stříbrném triphopovém podnose sice někdy působily jako klišé, ale byly dobrým rozptýlením ve chvíli, kdy člověk nevěděl, co dělat. Zároveň jsem se ale musel trošku stydět za všechny, kteří sice nadšeně jásali nad nápisem „Beyond Petroleum, ale potom nasedli do svých plechových vozítek a povídali si o tom, jak to byl báječný koncert. Samozřejmě jsem se styděl i sám za sebe, protože konec konců za ty miliony litrů černé sračky, která vytéká do moře, můžeme svým způsobem všichni. A tak dále a tak dále.

Massive Attack

Jak už jsem avizoval v úvodu, druhá půlka a hlavně neodfláknutý přídavek celý koncert zachránil. Kvalitní byl zvuk, aranžmá, výkon všech deseti muzikantů na pódiu, ale mluvit o „psychedelické“ atmosféře a temné a ponuré náladě triphopové legendy je podle mě dost přestřelené. Průměrný koncert kapely, která usnula na vavřínech dvacet let starých.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: MASSIVE ATTACK

Pondělí 21. 6. 2010
Vstup: 790 - 970 Kč, VIP 1.390 Kč
Vystupují:
Massive Attack
Další informace
10 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
autor
29. 06. 2010 | 13:58:13
+0 | -0
takhle nejak jsem to cele myslel (hl. predposledni a posledni odstavec



http://pitchfork.com/reviews/albums/13864-heligoland/
autor
29. 06. 2010 | 09:10:01
+0 | -0
jestli myslis tu pulhodinu na report, tak to byla fakt vyjimka a sralo me, ze to bylo zrovna u MA. bohuzel se nedalo nic delat. jinak samozrejme diky za zpetnou vazbu s tim psanim...to potrebuje kazdy, kdo pise, protoze jinak nema sanci to nejak vylepsit. ja proste moc premyslim a potom to tak vypada i v reportech.
oldclubber
28. 06. 2010 | 19:21:21
+0 | -0
no jestli se v tvém příspěvku uvedeš první větou hned tímto způsobem,tak promiň ale to je tvůj výstup a tvoje vizitka.ale to je tvůj problém a u široké veřejnosti to vzbudí jen pousmání.ještě k tomu co jsi zažil..jak píšu níže,ted jsem nebyl,ale v lucerně to byl opravdový "nářez" typu starý fláky v podiových aranžích atd.a mělo to neskutečně valivý "koule".ale co člověk to názor.to je k tomuto.styl tvého psaní je lehce nepřehledný,ale to je můj názor.
autor
28. 06. 2010 | 08:38:56
+0 | -0

poporade

na report jsem mel asi pul hodiny cisteho casu, takze uznavam, ze jsem musel postupovat spis heslovite, ale za message reportu si stojim. to oldclubber: co jsem cekal? cekal jsem trosku invence...holt kdyz jsi na scene dvacet roku tak nemuzes cekat, ze ti to bude porad dokola vychazet. nerikam, ze je triphop mrtvy, ale me ta mira "potemnelosti" a "psychedelicnosti", jak se nekde psalo, v zadnem pripade neuspokojila. a navic si myslim, ze tou mega show se to melo cele posunout nekam dal...a nevyslo to. vidim, ze jsem v tom pohledu docela sam, coz neznamena, ze ten nazor budu brat zpatky. prumerny koncert - kdyz se podivas na reporty, tak kazdy honi to klise o legende: kdo byl schopny neco napsat o jednotlivych skladbach? teda krome notoricky znamych pecek, ktere jsou uz ale davno ve zlatem fondu hudebni historie...co jsem cetl, tak poradne nikdo...na druhou stranu priznavam, ze s tim nazorem jsem dost osamoceny, coz neni dobre znameni:-) asi jsem fakt stary
oldclubber
26. 06. 2010 | 21:14:13
+0 | -0

lukeso

no souhlas s limubai...ted jsem nebyl(loni jo),ale cos čekal?ono to taky možná je věkem.jestli je ti se vší úctou 20+ tak trošku nevíš o co go,protože tahle legenda je legendou 90tých let..a jinak opravdu se tohle nedá číst.Promiň.

25. 06. 2010 | 23:54:48
+0 | -0

:)

perfektní akce MA!!!
xlimubaix
24. 06. 2010 | 09:54:35
+0 | -0
hmm tak nevim co si mam o tom myslet, byl jsem loni a nej zážitek za x let....autor asi čekal že ty pomalé hutné písně z alb budou na živo mít BPM jak na Techno akci.
Hank
23. 06. 2010 | 20:51:13
+0 | -0
Mno souhlas, že ze začátku to nějak zvláštně drhlo, než se stroj MA rozjel, ale tenhle je report je opravdu hodně divný a taky nekvalitně napsaný. Škoda takového textu na výborný koncert.
dobrovský
23. 06. 2010 | 17:19:14
+0 | -0

?

taky jsem report dočítal se zdvihlým obočím. O koncertě jsem slyšel samou chválu...
leclerc
23. 06. 2010 | 10:21:14
+0 | -0

re port

to je ale divnej report... nebo byl ten koncert taky tak divnej?



ovšem tohle je nejvíc:

Zároveň jsem se ale musel trošku stydět za všechny, kteří sice nadšeně jásali nad nápisem „Beyond Petroleum, ale potom nasedli do svých plechových vozítek a povídali si o tom, jak to byl báječný koncert. Samozřejmě jsem se styděl i sám za sebe, protože konec konců za ty miliony litrů černé sračky, která vytéká do moře, můžeme svým způsobem všichni.
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika