Yeasayer seznámí Česko s futuristickým popem

Yeasayer seznámí Česko s futuristickým popem

22. 06. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Od vydání svého ceněného debutu All Hour Cymbals (We Are Free) objela kapela Yeasayer celý svět. Čeští příznivci současné popové avantgardy budou mít možnost shlédnout futuristickou show formace Yeasayer 16. srpna v pražském Lucerna Music Baru.
Zatímco jejich první deska vznikala v podmínkách naprosté izolace a soustředění, jejich nabitý koncertní kalendář je tentokrát donutil konfrontovat se se současnou hudební scénou a pokusit se i navzdory náročnému životnímu stylu na turné udržet svou pověst nejprogresivnější hudební formace na moderní scéně. Yeasayer se jako vždy straní setrvávání u toho, co již bylo řečeno, a inspirují se jak u zvukových experimentátorů, tak u svých kolegů v pop music. Výsledkem jejich snahy posunout se zase o krok napřed před současnými trendy je letošní album Odd Blood.

Zatímco album All Hour Cymbals bylo pokusem o vytvoření globálního eklektického stylu, nová deska Odd Blood se již vymyká veškerým současným civilizacím. Místo ozvěn a zahaleného zvuku přichází zpřeházená záplava efektů a mihotavých chomáčků zvuku, namísto harmonií se vokály na Odd Blood mísí s náhodnými chlístanci samplů. Většina organických prvků z minulého alba je nahrazena umělými, avšak naprosto jedinečnými zvuky a rytmy, které inspirují mysl i tělo. Yeasayer znějí, jako by si doma vytvářeli novou hudbu k Blade Runnerovi nebo jako by se nechali zavřít do jednoho z modernistických chrámů Oscara Neimeyera.

Album Odd Blood je rozděleno na dvě části. Již úvodní kus “The Children” se svým zkresleným a zpomaleným zpěvem a rytmem připomínajícím roztloukání kamení v nejtvrdších věznicích značí odvážný odklon od předchozí tvorby. Yeasayer si nově vybavili své studio a namísto spaní na vavřínech se hodlají věnovat experimentování s novými nástroji a efekty. Rytmický nářez pokračuje i v popovějších skladbách jako “Ambling Alp” či “Madder Red,” které prezentují neopakovatelný přístup Yeasayer ke sladkým hitovkám.

Druhá polovina nového alba je více experimentální a hravá. Kapela zde zachází s motivy paranoi, přesto posluchače neochudí o chytlavé refrény a sladké vokální pozlátko. Yeasayer jsou schopní sáhnout po disko-popu ve stylu Wham!, tklivým žalozpěvům, vyprávěcím písním i love songům. Na ploše natřískaných čtyřiceti minut se Yeasayer vyjadřují stručně, aniž by se zbavili hloubky a bohatosti obsahu. Přirovnání k Animal Collective nelze nevyslovit.

Více info na:
www.myspace.com/yeasayer


Dodal: Michal Rejzek, D smack U Promotion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: YEASAYER

Pondělí 16. 8. 2010
Vstup: od 350 Kč
Vystupují:
Yeasayer
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika