Situace v Rock Café rok po zákazu živých vystoupení

Situace v Rock Café rok po zákazu živých vystoupení

14. 07. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dne 15.4. 2009 došlo k zákazu živých vystoupení v klubu Rock Café. Zhruba tři týdny poté tehdejší starosta Prahy 1 Petr Hejma přislíbil ustanovení komise a rychlou opravu sálu. S tím, že věří, že 9.9.2009 se sál opět otevře. Provozovatelům klubu pak, za zmařenou investici z roku 2006, kdy  tehdy zrekonstruovali celý klub Rock Café, přislíbil prodloužení smlouvy o 10 až 20 let.
Jaká je situace nyní? Nový starosta Filip Dvořák po svém nástupu sice přislíbil, že stavbu popožene a že samozřejmě počítá s prodloužením smlouvy pro klub. Nicméně snaha a zřejmě i zájem věci vyřešit se jaksi vytratily. Termín, se kterým se ještě nedávno počítalo jako s nejzazším, tedy červenec 2010, se dle ústní informace opět oddálil až na listopad 2010 a ten ještě není jistý. O prodloužení smlouvy se sice jedná, ale již 4 měsíce bez žádného výsledku.

Stavba se neustále vleče, kontrolní dny pokračují v duchu poukazování na to, co vše je a není předmětem stavby, a co vše tudíž ještě bude muset zaplatit samo Rock Café. Při dotazu na termíny se ozývá žoviální a ironický smích a padají neustále další a čím dále vzdálenější termíny. Samozřejmě jen ústně. Co se týče uzávěru divadelního sálu a dalších prostor, na nich už se stavba ani nedomlouvá a jen je oznamuje, a to i přesto, že platíme stále nájem za všechny prostory včetně těch, kde probíhají opravy, nebo je má zabrané stavba. Snížení nájmu po dobu rekonstrukce bylo původně také slibováno, minimálně za prostory, které nemůžeme využívat.

Dále nám bylo přislíbeno prodloužení nájemní smlouvy z důvodu zmařené investice do celého klubu v roce 2006-2007 vinou špatného odhlučnění sálu. Investorem odhlučnění byla Praha 1. Rock Café tehdy investovalo do celkové rekonstrukce klubu a do vybavení cca 10 mil Kč. Za tyto investice byla tehdy prodloužena klubu smlouva o 5 let, tedy do roku 2013. Bohužel už po cca dvou letech se zjistilo, že práce byly provedeny špatně a došlo k vybourání téměř všeho, co se zrekonstruovalo. Investovali jsme tedy cca 10 mil do prací, které se z důvodů špatně provedeného odhlučnění ze strany Prahy 1 po dvou letech vybouraly. Aby klub mohl zase fungovat, musíme tedy ne vlastním zaviněním investovat znovu. To rádi uděláme, ale chceme dodržení příslibu ze strany Prahy 1 ohledně prodloužení smlouvy. To však dodatkem, který bude řešit opravdu prodloužení smlouvy a ne víceméně způsob, jak nás z klubu nenápadně vyhodit ještě letos.

Všechny sliby se vytrácí. Po ročním jednání s Prahou 1 nám bylo před třemi měsíci novým vedením sděleno, že nepůjde pouze o dodatek s prodloužením termínu nájemní smlouvy, ale o zcela novou smlouvu. Do té je však najednou zcela nestandardně zahrnuto třeba i to, že Rock Café ručí i za klid na chodníku před klubem na Národní třídě. Znamená to tedy, že pokud bude hlučno na Národní třídě ( a to je každý druhý večer, i nyní, když máme zakázáno hrát – je zde přece Jazz Reduta, Café Louvre, klub Vagón, turisté apod) je to důvodem k okamžité výpovědi smlouvy!!!

Po dalších těžkých jednáních byl tento bod upraven tak, že Rock Café je v takovém případě za jednání cizích lidí zodpovědné (a to venku na ulici před klubem) a zaplatí za každý jednotlivý případ pokutu 5 000. Kč!!!

Zároveň zde ovšem přibyl další bod opět s důvodem okamžité výpovědi. V tomto případě je dokonce důvodem okamžité výpovědi situace, kdy se odhlučnění (rozuměj investice Prahy 1 za 20 mil, na kterou přispěl 50% Magistrát) opět nepovede. Pokud tedy stavební firma provede lajdácky svoji práci, Rock Café souhlasí s ukončením nájmu, a to s okamžitou platností. Jinak řečeno „Tedy, pokud NÁM (Praze 1,) to opět nevyjde, pak VY (Rock Café) souhlasíte, že ukončíte nájem ihned“.

Pro vysvětlení. Prostor je již dávno zkolaudován jako hudební klub. Nyní probíhá vlastně oprava odhlučnění, které zde bylo již jednou provedeno (V ceně cca 6 mil Kč). Vybraná firma zde provádí opravy odhlučnění ve výši okolo 20 mil. Je snad logické, že by měla mít řádné garance za dílo. Nová nájemní smlouva však obsahuje větu, že pokud stavební úřad nevydá kolaudační souhlas se stavebními úpravami, končí k tomuto datu i nájemní vztah s Rock Café. Znamená to tedy, že jakmile se podaří Praze 1 nějak prokázat, že se dílo nepodařilo, bude tento zajímavý prostor na Národní třídě ihned volný pro nového zájemce.

Pokud vám toto chování něco připomíná, je Vám tak jako nám něco přes čtyřicet.

Pavel Svoboda a Michael Pánek, jednatelé Rock Café


Dodal: Tereza, Rock Cafe
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika