Laibach slaví 30.výročí a ty můžeš být u toho!

Laibach slaví 30.výročí a ty můžeš být u toho!

08. 09. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Laibach - kontroverzní ikona slovinské hudební scény, která si podmanila oba břehy Atlantiku, přijede 9.12. do Prahy oslavit 30.výročí své existence! Ode dneška soutěžíme o čtyři vstupenky na jejich výroční koncert, neváhajte a zkuste své štěstí i vy. Odpověď na soutěžní otázku najdete v následujícím článku.
Pražská zastávka jejich bezmála dvacetikoncertního turné, které zahrnuje také např. Německo, Velkou Británii nebo Belgii, byla stanovena na 9.12. a dějištěm bude opět Divadlo Archa. Název turné, Laibach Revisited, odkazuje na vydání stejnojmenného nadcházejícího dvojalba, které nabídne na jednom nosiči remasterované první album Laibach (z roku 1985) doplněné o bonusové nahrávky a na druhém CD výběr skladeb z let 1980-1986 v nových aranžích.

Skupina Laibach vznikla v roce 1980 v hornickém městečku Trbovlje ve středním Slovinsku. Záhy po svém založení připravila projekt Vykřičené čtvrti, který byl ale pro kritiku tamního městského zastupitelstva, ještě před realizací zakázán. Jen o tři roky později pocítili Laibach tlak totalitní cenzury znovu, tentokrát ale mnohem drtivěji – na území tehdejší Jugoslávie jim byla umělecká činnost zakázána zcela.

První album z roku 1985 tak neslo jen logo kapely, žádný název. Kapele se ale povedl na tu dobu husarský kousek a ještě v témže roce debutovala v Hamburku albem Rekapitulacija 1980-1984 a o rok později v Anglii, když nezávislý label Cherry Red uvedl její nahrávku Nova Akropola. Skutečný průlom však vyvolala až deska Opus dei z jara 1987, kterou zaštítilo britské vydavatelství Mute a následující nahrávka Sympathy For The Devil z roku 1989, se kterou se Laibach rozjeli na rozsáhlé turné po Evropě a Spojených státech. Nálepka kontroverzní kapely, skvělé coververze hitů např. od Opus, Queen, Beatles nebo Rolling Stones, svébytná industriální hudba, zajímavá pódiová show, odvážné multimediální projekty...to vše způsobilo, že si svět Laibach záhy zamiloval a miluje je dodnes.

Do dnešního dne skupina vydala na 22 nahrávek (včetně koncertních záznamů) a tisíce fanoušků po celém světě i odborná kritika netrpělivě čekají na každý jejich nový počin. Není divu, žádnou jinou kapelu, která si troufne na industriální úpravu Bacha nebo Wagnera a kterým „nejsou svaté“ ani státní hymny světových velmocí, nenajdete.

Dodal: Katka Dědková
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: LAIBACH

Čtvrtek 9. 12. 2010
Vstup: předprodej 550,-
Vystupují:
Laibach
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika