S. Rachmad: Otec holandského detroit techna

S. Rachmad: Otec holandského detroit techna

09. 09. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Steve Rachmad je holandský techno producent, dj a remixér. Svět elektronické hudby respektuje Rachmadovu tvorbu díky deepovému a groovy zvuku, kterému nechybí podmanivé melodie stejně jako funk či soul. Jeho kariéra nabrala strmý růst v roce 1996 a v současnosti patří ke špičce světové techno music. Méně už se o něm ví, že se muzice věnuje již celé čtvrtstoletí.
Životní příběh Steve Rachmada začíná v Amsterdamu. Je mu dvanáct let, když si kupuje první desky, aby je pak zkoušel mixovat, remixovat, stříhat a jinak upravovat pomocí páskového magnetofonu. Takto se už v polovině 80. let rodí jeho první díla. Některá z nich složil pro umělce jménem Tony Scott, který se v té době věnuje dance music a ranému hiphopu.

Přibližně ve stejné době objevuje Rachmad inspiraci v celé dance a electro scéně. Oslovují ho např. Time, The System, Arthur Baker. Ve svých 15 letech startuje kariéru DJe s disco setem v malém amsterdamském klubu. Láska k muzice ho žene ke koupi dalších a dalších mašinek, což časem nutně vyústí ve stavbu profesionálního studia.



Steve k tomu sám dodává: "To je přesně to, o čem jsem snil!" Dnes je jeho studio téměř čistě analogové a umožňuje mu stále hlouběji zkoumat možnosti teplého, živého a nestálého zvuku. A co je základním kamenem jeho studia? Nic jiného než legendární automatický bubeník Roland TR-808, kterého si kupuje již v roce 1985.

O rok později se Steve seznamuje s house music. Svou pozornost poutá především na rané a tolik nové zvuky znějící z Detroitu a Chicaga. Steve je v rauši z tvorby od Mr. Fingers či Derrick May. Neuplyne příliš mnoho času a podlehnuvší Steve bude vydávat právě pro Derricka Maye a Darrena Emersona…

Následující léta jsou lemována úspěšnými releasy na dnes už legendárních labelech jako 100% pure, Cocoon, Underwater, Fragile, M-Plant či Tresor. Steve Rachmad v duchu módy 90. let maskuje svou přítomnost ve stovkách remixů pod nejrůznějšími pseudonymy. Tak vznikají nové verze tracků od John Tejada, Armand van Helden, Armin van Buuren, Basement Jaxx a desítek dalších.

Mezi nejrespektovanější díla lze ovšem zařadit první Rachmadovo album, které spatřilo světlo světa v roce 1996 a nese název "Secret Life of Machines" a autorský podpis "Sterac". Právě toto album je mnohými znalci taneční scény řazeno mezi nadčasovou techno klasiku.

Steve se ovšem neupsal nadobro pouze technu, ač právě to tvoří základ jeho tvorby i DJských setů. Na svých turné po světě jej můžete zaslechnout hrát i electro či disco. Právě množství pseudonymů mu umožňuje měnit styly jako chameleon. Možná jste nevěděli, že Rachmad je skryt pod jmény jako Ignacio, Paralel 9 a samozřejmě Sterac či Sterac Electronics.



Není pochyb o tom, že jej baví remixování minimálně stejně jako vlastní tvorba. Svědčí o tom stálé vytížení pro umělce jako M.A.N.D.Y. vs. Booka Shade, DK7, Clashing Egos, Infinity (Juan Atkins vs Orlando Voorn) a tak dále. Steve se v poslední době kromě techna více zaměřuje také na electro, minimal a house. Mimořádně úspěšně si vedou jeho remixy například na labelu Music Man Records. Poznáte ho snadno: v jeho remixech vždy naleznete charakteristický zvuk analogů a soulové kořeny.

Během let ztratil Steve přehled o počtu svých vydaných tracků a remixů. Bezpochyby si ale vybudoval renomé producenta, který stále dokáže balancovat mezi kvalitou a kvantitou. Podobně jako ostatním na špici, ani jemu nedovoluje nabitý kalendář hraní trávit ve studiu tolik času, kolik by sám chtěl. Steve nicméně zůstává dál oddaný svému snu. A vy se k němu budete moci připojit! A pozor, Steve Rachmad přesně v den Apokalypsy slaví narozeniny a slibuje velké překvapení!!!!!!

Dodal: Dalin Vajčner, Apokalypsa, s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA THE BELLS

Pátek 19. 11. 2010
Vstup: 399,- do 30.6., od 1.7. 499,- / VIP 999,-
Vystupují:
Jeff Mills, Steve Rachmad, Cristian Varela, Viper XXL, The Advent live & Industrialyzer live, DJ Murphy, Spiriakos & Steen, Pascal Kleiman, VJ Kyle Lyons, Fernanda Martins, Misa Salacova
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika