Týden improvizace 2010 láká diváky do Neředína

Týden improvizace 2010 láká diváky do Neředína

03. 10. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Festival Týden improvizace byl založen jako multižánrová přehlídka mapující fenomén improvizace napříč různými druhy umění. Jeho první ročník se konal v říjnu roku 2006, přičemž tehdejší program byl zaměřen téměř výhradně na improvizaci divadelní. Následující ročníky však rozvíjí původní ideu dál a ambicí dramaturgie festivalu i do příštích let je rozšířit festivalovou nabídku o ukázky improvizace na poli výtvarného, hudebního či tanečního umění.
Týden improvizace pořádá Divadlo Konvikt o. s., jehož členy jsou výhradně studenti Katedry divadelních filmových a mediálních studií při Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Divadlo Konvikt o. s. připravuje celoroční program skládající se jak z vlastních divadelních produkcí (koprodukce inscenací Divadla na cucky), tak divadel hostujících, přednášek, workshopů, odborných besed, projekcí videozáznamů divadelních představení, scénických čtení, retrospektivních výstav apod. Divadlo Konvikt o. s. rovněž spolupracuje s o. s. Nová síť a je tak spolupořadatelem přehlídky Velká inventura, druhým rokem také uvedlo olomouckou část přehlídky Tanec Praha. Festival Týden improvizace je hned po Divadelní Floře druhou největší akcí pořádanou touto iniciativou a pravidelně se těší značnému zájmu diváků.

„Progresivní dramaturgie festivalu má nadále ambici rozšířit festivalovou nabídku i do dalších netradičních prostor ve městě, přiblížit tak současné umění blíž veřejnosti a iniciovat dialog. Záměr představit umění ,bez hranic‘ a touha zcela opustit centrum města je hlavní motivací pátého ročníku festivalu a zároveň krokem k jasně cílené dramaturgii a tváři přehlídky, která se již stala tradiční kulturní událostí v regionu,“ představuje koncepci přehlídky její ředitel Zdeněk Vévoda. Letošní Týden improvizace se tematicky zaměřuje na město a periferie. „Zatímco centrum krajské metropole je celoročně kulturně vytížené, její okrajové části zpravidla strádají. Přitom se na olomouckých periferiích pro umělecké aktivity nabízejí vhodné objekty jako kulturní domy, tovární haly, industriální budovy a jiné netradiční prostory či plenéry, poskytující inspirativní základy pro různorodou uměleckou činnost a produkce,“ tvrdí Vévoda a dodává: „Snahou Týdne improvizace je rozpohybovat kulturní centrum města. Chceme veřejnost upozorit, že Olomouc má i mimo své historické jádro návštěvníkům co nabídnout.“

V roce 2010 dramaturgická rada festivalu vybrala prostory jednoho z bývalých letištních hangárů v Olomouci – Neředíně, který v současnosti spravuje Letecké muzeum Olomouc. Zde se uskuteční hlavní program festivalu 5. a 6. října. „Mezi nejzajímavější hosty těchto festivalových dnů patří české taneční skupiny Vertedance, Nanohach a ME-SA či pražská alternativní skupina Handa Gote, jež vystoupí s hudebně-pohybovou performance propojující divadlo a nejmodernější technologie. Pestrá je také hudební nabídka, která kromě pražské posthiphopové legendy WWW a thrashfolkových Rara Avis představí mladou olomouckou rockovou čtyřku Laydown,“ komentuje programovou nabídku hlavní dramaturg festivalu Jan Žůrek. Chybět nebudou ani tradiční hosté Divadla Konvikt o. s. Rádio Ivo, Divadlo Vosto5 a souboje v improvizaci Improliga.

Úplnou novinkou v rámci Týdne improvizace bude Design market, který blíže představuje jeho organizátorka Kristína Polakovičová: „Predstavia sa mladý súčastný designéri, ktorí týmto spôsobom môžu prezentovať svoju umeleckú tvorbu na verejnosti. Celkovo vystavujúcich bude zhruba 20 umelcov, ktorí sa takto po prvýkrát spoločne stretnú pod jednou strechou.“

Hlavnímu programu bude ve dnech od 1. října předcházet soutěžní výtvarné symposium na téma „Až po okraj!“, které vyvrcholí 4. října vernisáží a vyhlášením vítězů. K doprovodným akcím festivalu dále patří komponovaný večer Pecha Kucha, scénické čtení Divadla na cucky v prostorách klubu Vertigo 4. a 7. října a třídenní workshop s váženým zahraničním hostem – berlínským divadelním režisérem, tanečníkem a lektorem Mauriciem Velosem. Workshop proběhne 7. - 10. října a je určen nejen hercům a tanečníkům, ale také všem, kteří si chtějí vyzkoušet nový způsob interakce s městem a jeho architekturou. Účastníci se sice sejdou v Divadle K3 na Konviktu, jejich performance však budou probíhat přímo v ulicích města.

Podrobný program s prozatimním časovým harmonogramem akcí naleznete na webových stránkách: http://www.divadlokonvikt.cz/ti/program.html.

Nedílnou součástí tohoto projektu je logistické řešení, které souvisí s přepravou festivalových návštěvníků na místo produkcí - hlavní organizátor Divadlo Konvikt, o.s. zajistí 5. a 6. října kyvadlovou autobusovou dopravu historickým autobusem z centra města až k neředínským hangárům. „Jízdné bude symbolické, navíc návštěvníci produkcí Divadla Konvikt dostanou v září ke vstupence jízdenku zdarma,“ dodává Vévoda.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

TÝDEN IMPROVIZACE 2010

Pátek 1. 10. 2010 až Neděle 10. 10. 2010
Vystupují:
Vertedance, Nanohach, ME-SA, Handa Gote, WWW, Rara Avis, Laydown a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika