The Cinematics se se svým novým britpopem vracejí do Prahy

The Cinematics se se svým novým britpopem vracejí do Prahy

04. 10. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jen pár měsíců po tom, co v roli headlinerů dostali do kolen všechny návštěvníky festivalu United Islands of Prague, se čtveřice The Cinematics opět představí v Praze. Vracejí se tam, kde je jim podle vlastních slov nejlíp, do klubového prostoru: v sobotu 9. října vystoupí v smíchovské MeetFactory s připravovanou třetí deskou.
Českou kytarovou scénu budou zastupovat agilní Rara Avis, kteří si aktuálním albem The Portrait a zejména našláplými koncerty rychle získali obdiv publika i hudební kritiky.

Už na první pohled glasgowská čtveřice zaujme. Zatímco bubeník Ross ulítává na řešení matematických úloh a v MTV se vyjádřil, že by chtěl být gorilou nadanou nadpřirozenými schopnostmi, basista Adam miluje vše týkající se ninjů a béčkových akčňáků a kytarista Larry (nahradil původního člena Ramseyho) patří do rodiny nejschopnějších nájemných tvůrčích kytaristů na Ostrovech. A okouzlující zpěvák Scott? Tomu nadělila příroda do vínku nejenom charizmatický hlas, ale také obsesi módním retro oblečením. Jistě perfektní ukázka všestrannosti, jenže bez pořádné porce hudebního talentu by si jich v roce 2005 jen stěží všimlo americké vydavetelství TVT Records (Nine Inch Nails, The Connels, Guided By Voices) jako historicky vůbec prvního britského importu. Přestože deska byla natočena společně s klipy k v UK Chart bodujícím singlům Chase, Break, Keep Forgetting, přešli nakonec The Cinematics pod péči distribuce Orchard zodpovědné i za Vice Recordings a Barsuk.

Kytarový pop ošlehaný větry ze skotské vrchoviny prokazoval dostatečnou syrovost, ale také přesvědčivý hitový potenciál. Vícevrstevnaté písničky dávají zapomenout na většinu trendových souputníků, přičemž jako by se The Cinematics nechali inspirovat antickým mořeplavcem Odyseem. Sebevědomě proplouvají kolem kapel mámících čtenářky Brava a CosmoGIRL! (The Editors, White Lies), převyšují nasazením, nápady i nadhledem předskokany dinosaurů U2 (The Killers, Snow Patrol), slepě nekopírují americké pop-postpunk kapely (Ima Robot, She Wants Revenge) a velice svědomitě si budují ojedinělou pozici (The Stills nebo Interpol). Pro důkaz není nutno chodit daleko – A Strange Education (2007) svorně produkovali veličiny Simon Barnicott (Arctic Monkeys, Kasabian, Kaiser Chiefs) a Steven Hague (New Order, Pet Shop Boys).

Na druhém albu Love and Terror (2009) sice nepřeslechnete větší naléhavost Scottova projevu, ale také zaregistrujete pestřejší vyznění precizně dotažených melodií. Po jeho vydání kapela absolvovala úspěšné klubové turné, které jim vyneslo pozvánky na hned několik prestižních letních festivalů. U nás se představili právě na United Islands of Prague, kde v pozici headlinerů předvedli parádní výkon pro několik tisíc fanoušků. Na podzim kapela připravuje třetí dlouhohrající desku, na které slibuje dobrousit své kytarové riffy k dokonalosti.

Společně s The Cinematics vystoupí v MeetFactory česko-slovenská úderka Rara Avis, kteří za krátkou dobu vylétli na špičku domácí kytarové scény. Může za to letošní deska The Portrait (2010), kterou kapela vydala na jaře, ale také neúnavná energie jejich četných koncertů (mj. s The Subways, na festivalu Rock for People a další).

www.myspace.com/thecinematics




Dodal: Lucie Šplíchalová, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: THE CINEMATICS

Sobota 9. 10. 2010
Vystupují:
the cinematics, rara avis
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika