Radio 1 slaví dnes dvacet let

Radio 1 slaví dnes dvacet let

18. 10. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Radio 1 připravilo na dnešní den vzpomínkové vysílání o Radiu Stalin, které začalo vysílat přesně před 20 lety - 19.10.1990. Legenda jménem Radio Stalin vznikla během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné.
Během úterního vysílání zazní záznamy z vysílání Radia Stalin: jingly, reklamy, rozhovor s prezidentem Václavem Havlem či apel na posluchače. Bude také možné slyšet rozhovory se zakladateli Radia Stalin - Ondřejem Štindlem, Vladimírem Vintrem, Pavlem Hronkem, Jiřím Neumannem, Stanislavem Zimou nebo Petrem Bidlem.

V rámci vzpomínkového vysílání proběhne několik soutěží o výroční trička Radia Stalin a další upomínkové předměty.

Vzpomínku na Radio Stalin završí večerní oslava 20 let Radia Stalin v rámci festivalu 4 + 4 dny v pohybu v bývalé budově ÚLUV na Národní ulici. Pirátské narozeniny budou pojaty jako androšský večírek s retro DJs Radia 1.

stalin

Historie Radia 1

Radio 1 vzniklo na jaře roku 1991, ale skutečný začátek vysílání přišel na podzim roku 1990 během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné. Vysílání tehdy ještě pirátské rozhlasové stanice Stalin (19.-25.10.1990) vzbudilo mimořádný ohlas, bylo ovšem po několika dnech úředně zastaveno. Petici za znovuobnovení vysílání a proti monopolu státního rozhlasu a televize podepsalo na 30 000 lidí. Na začátku roku 1991 bylo zařízení vráceno (15.2.1991 vzniklo Radio Ultra, které se po udělení licence 25.3.1991 změnilo na Radio 1) a Radio 1 se tak stalo první soukromou nezávislou rozhlasovou stanicí v této republice.

Od začátku své existence se Radio 1 liší od ostatních komerčních stanic svou alternativní hudební dramaturgií, která není svázaná hitparádovými pravidly. Hlavní charakteristikou Radia 1 je maximální otevřenost, a to jak k různorodým hudebním žánrům, tak i v přístupu k posluchačům. V průběhu let se vysílání přizpůsobovalo nastupujícím světovým hudebním trendům, ale pokaždé pouze na základě kvality a nikoli komerčních vlivů. Během uplynulých dvaceti let prošlo Radio 1 nesčetnými změnami, vystřídalo se v něm mnoho zajímavých osobností, ale jeho poslání zůstalo stejné: být otevřené všem formám kvalitní hudby a kultury vůbec.

Radio 1 je možné poslouchat na frekvenci 91,9 FM nebo po internetu na www.radio1.cz


Dodal: Klára Vlková, Radio 1
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika