Slovenská kapela Longital vydává  album Teraz

Slovenská kapela Longital vydává album Teraz

02. 11. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Longital, přední kapela slovenské alternativní scény, vydává 1. listopadu nové album nazvané „Teraz“. Duo (Shina Lo - zpěv, baskytara, Daniel Salontay - zpěv a hra smyčcem na kytary, elektronika + Xi Di Nim) označované jako „Sigur Ros střední a východní Evropy“, které se prosadilo i v Z Evropě a USA, na něm pokračuje ve stylu, který popisují jako „kvantový folk z paralelního vesmíru – písničkářství pro 21. století“.
Album, již osmé řadové, vydané opět na vlastním labelu Slnko Records, obsahuje devět skladeb, které se pohybují na rozhraní elektroniky a tradice. „Platňa je o tom postaviť sa na toto miesto tu a teraz, zaujať svoje miesto, žiť radostne aj so všetkými skúškami a prekážkami, ktoré sú pred nás kladené,“ vysvětlují název oba tvůrci. „Sila Longital je v tom, že ukazujeme ľuďom, aké je dôležité vybrať si cestu srdca. Všetka naša hudba je liečivá, či už si to niekto priamo uvedomuje alebo nie a posúva ďalej,“ lákají k poslechu posluchače. O tom se budou moci přesvědčit návštěvníci jejich koncertů – například právě křtu nového alba 8. prosince v pražském Rock Café.

Longital vznikli v roce 2004 v Bratislavě (před tím oba členové hráli v kapele Dlhé diely). Brzy svojí hudbou zaujaly jak diváky, tak i odbornou veřejnost. „Viděl jsem je v Budapešti. Úžasné duo... Mám jejich dvě vynikající CD“, o nich řekl například Gerald Seligman, ředitel veletrhu world music Womex 2009. Rock and Reel Magazine jejich styl okomentoval takto: „...zaujímají místo někde mezi Björk a Eurythmics. Jejich nezaměnitelná hudba se rodí ze spojení elektroniky a lidského tepla…“ Kromě mnoha samostatných koncertů nedávno předskakovali i The Frames a Swell Season, se kterými se znají již dlouho, ale hráli i s Moloko, The Levellers či Medeski-Martin-Wood. Longital jsou autory hudby k několika filmům (například „Hodinu nevíš“ Dana Svátka) a divadelním představením (například divadlo Continuo). Alba vydávají na vlastní značce Slnko Records. „Je to ako prečo nejeme stále v reštauráciách. Pretože doma je to stále lepšie, máme presný prehľad, kto varí, čo do toho dal... Máme pocit, že sa vieme postarať o svoje nahrávky lepšie ako ktokoľvek iný, že si vieme všetky vstupy a výstupy ustrážiť, zarobíme si viac peňazí a nemusíme sa nakoniec s nikým dohadovať a ušetríme čas,“ vysvětlují důvody Longital.

Více informací o kapele i novém albu na www.longital.com nebo www.slnkorecords.sk.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika