Obsah  aktuálního Bbaráku

Obsah aktuálního Bbaráku

18. 12. 2005  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
BBaRáK má nový kabát z grafiky a nových rubrik, přesto v něm samo zůstává to co z něj dělalo osobitý časák – tedy rozsáhlé rozhovory a podrobné profily kapel. Více v článku.
Affro: Blíží se Vánoce, svátky nervů a dárků a proto jsme se i my rozhodli našim čtenářům něco nadělit. Kdyby vyšlo „jen“ další číslo, nebylo by to žádné překvápko, protože na to už si za posledních pět let zvykli. Chtělo to něco speciálního – změnili jsme tedy naše logo, které nás provázelo od čísla 2, dost zásadně jsme změnili grafiku, změnili jsme stupnici hodnocení u recenzí na přehlednější 1 – 5 s půlbodovým odstupňováním, přidali jsme 16 stran (správně, takže teď BBaRáK znamená měsíčník o 80-ti stranách), na kterých jsme přidali několik nových rubrik „pro rozptýlení“ (tipy na snowboarding v Rakousku, vinyl toys od street art umělců, srovnání pražských klubů, módní sloupek Style index, …) a zároveň rozšířili některé rubriky současné (6 stran aktuálního graffiti, DJská rubrika Wax představuje sérií „dotazníkových“ otázek vždy jednoho domácího jezdce – tentokráte DJ Tuco a přibyli i „top ten“ tří osobností měsíčně, rozšířili se novinky, v domácí sekci pak přibyla rubrika Ve studiu s jíž načínají Indy & Wich)a splnili jsme i evergreen čtenářských přání a vrátili do časáku plakát.

BBaRáK má nový kabát z grafiky a nových rubrik, přesto v něm samo zůstává to co z něj dělalo osobitý časák – tedy rozsáhlé rozhovory a podrobné profily jak nejaktuálnějších kapel, jenž zrovna vydávají své nové desky (případně se na to teprve chystají), tak ohlédnutí za těmi, jejichž lesk už možná bledne, ale jejichž vliv na věci dnešní zůstane patrný navždy.

Pokud ne očekáváním roku ’06, pak jedním z nejžhavějších kandidátů na takové označení je jisto jistě první sólo deska In My Mind od Pharrella Williamse z The Neptunes. U nás se dozvíte nejen co již má Pharrell za sebou, ale i náš názor na to, proč musíme na desku, která měla původně vycházet v těchto dnech, čekat až do února. Abychom nesledovali jen stopy jednotlivých kapel, ale i zásadních jevů, které hip hop provází, načínáme krátkou úvodní kapitolou „hovězí“ kroniku beefů, které jako by poslední dobou nabírali na intenzitě. Na úvod se koukneme na to proč vlastně něco takového v hiphopu jako jediném hudebním žánru existuje a stále funguje. Půjde samo především o ameriku, ale zajímavé věci se dějí i v sousedním polsku, kde WWO - za poslední léta asi nejvýraznější rapová parta - vydává v jediný den dvě nová „sólo“ alba, obě však pod hlavičkou WWO. Zvláštní? Více se dozvíte v našem rozhovoru. Co dále? Před tím než v lednovém čísle shrneme události roku 2005, je tu pro vás anketa, v níž můžete hlasovat o svou desku třetího tisíciletí – jak z celého světa tak z domácí CZ-SK hroudy. Zajímavé desky, jejichž autoři by si zasloužili prostor v rozhovoru podle nás za poslední dobu vycházeli od Londýna po Chicago. V novém čísle si tedy počtete co mají k povědění ostrovní lyrik Jehst, dvojité J – producent J-Rawls a MC J.Sands společně známí jako Lone Catalysts, Doujah Raze, jenž se předvedl jak na Kempu tak nedávno jako předskokan Heltah Skeltah, dále Chicagský podzemník a člen party Typical Cats – Qwel a nakonec i hiphopoví tradicionalisti z města grunge rocku – Seattlu – Boom Bap Project.

Krom těchto „specialit“ ale kvalita čeká i ve stálých položkách našeho menu. Na hiphopové mapě si další špendlík zapíchneme na Slovenský Martin. V anglické části De La Europa vyzpovídáme DJe, producenta, rádio personu a majitele labelu v jedné osobě jménem Ghost. Něžnou krásu a drsné rýmy v sobě ve Female MC spojuje Kanadská naděje v sukních – Eternia. Ve „vzpomínkové“ rubrice Back In Black tentokrát přijde ke slovu lehce přehlížený velikán Sly Stone a mezi labely se mrknem na Epitaph aneb jak se z království punk rocku stala vybraná hiphopová společnost. V DJském koutku Wax čeká opravdová lahůdka – DJ Revolution aka Human Metronome – DJ z pořadu The Wake Up Show, DJ který naskrečoval “Work The Angles“ od Dilated Peoples a DJ, jehož jako hlavní inspiraci uvádí více než málo skrečujících DJ’s. S graffiti rozhovorem konečně vycestujeme z Prahy a možnost představit nám svůj pohled na věc dostává Sie. V Breakdance sekci pro změnu čekají velmi nadějní Beat Brothers Squad. Nečekaně změníme i v Rhytm & Blues, protože si prvně představíme nějakého zpěváka – tentokrát Anthony Hamiltona. V Jah Live dojde na Seeed, dancehallovou partu z Německa, jejíž sláva a význam sahá přes celou Evropu až na Jamajku. V reportech z koncertů jsme se tentokrát vypravili na sever Moravy na Metan Fest a dvakrát zůstali v Praze, aby nám tu neutekli Guru a Heltah Skeltah. Ve Sneaker addict se tentokrát koukneme na „krále lupičů“ – A Bathing Ape z Japonska – na první pohled vypadá jejich přístup jak z tržnice, kde se daj za rozumný prachy sehnat super kecky PLIMA… Jenže už na ten druhý Bape nosí třeba Pharrell a stojí všechno, jen ne rozumný prachy. V recenzích najdete tentokrát vedle alb (Atmosphere, SuperCrooo, AMO, …) a singlů (Pharrell, The Fugees, Kool Savas & Azad, …) i filmy a dema.

Zkrátka a dobře, BBaRák #46 znamená 80 stránek a plakát plný toho, co hiphopový časák obsahovat musí, plus něco navíc. Kontroluj ve svém oblíbeném shopu nebo trafice.


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika