EuroConnections: Večírek s šíleným Kloboučníkem

EuroConnections: Večírek s šíleným Kloboučníkem

19. 12. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Spojit housle s elektronickými beaty? To zní jako nápad hodný Kloboučníka z Alenčiných dobrodružství v říši divů a za zrcadlem. Bylo to právě jméno postavy z románů Lewise Carolla - francouzsky Chapelier Fou, které za své přijal hudebník Louis Warynski.
Klasicky vzdělaný houslista po letech dřiny na konzervatoři objevil elektronickou hudbu a rozhodl se starodávný instrument využít v novém kontextu. Svoji originální a kritikou oceňovanou fúzi klasiky a sofistikované klubové hudby přijede Chapelier Fou představit českému posluchači 26. ledna 2011 do pražského Paláce Akropolis. Společníka mu na večeru Euroconnections bude dělat český projekt Mythematica, nedávno oceněný Andělem v kategorii elektronické hudby.

Šílený kloboučník mezi klasikou a elektronikou

Louis Warynski z francouzského městečka Metz strávil svoje mládí poctivým cvičením na housle. Teprve na konzervatoři objevil, že vedle klasiky existuje i báječný svět klubové elektroniky nebo rocku. Proč jedno nebo druhé opouštět, když by mohl všechny svoje lásky spojit do jedné? Znělo to trochu jako nápad hodný šíleného kloboučníka z Alenčiných dobrodružství Lewise Carolla, a tak pro svůj projekt přijal jméno Chapelier Fou. Nebyl to ale vůbec nápad špatný, šestadvacetiletý houslový virtuóz a elektronický alchymista v jedné osobě je dnes považován za jeden z největších objevů francouzské hudby.

Hudební novináři ho srovnávají s Boards Of Canada, Four Tet nebo Owenem Palletem, ale odkazy na jiné muzikanty dostatečně neodhalují originalitu, s níž Chapelier Fou vstoupil do současné elektronické hudby. Jeho náladové skladby využívají sílu sofistikovaných beatů, do nichž Louis vplétá smyčky z klasické hudby či vlastních kompozic. Pozornost vzbudily hned debutové singly Darling, Darling, Darling... a Scandale!, které v roce 2009 bodovaly i ve francouzské hitparádě. Vyšly na značce Ici d'ailleurs, nebo-li proslulém labelu z Nantes, který se stará o nahrávky takových osobností jako jsou třeba Yann Tiersen (autor soundtracku k Amélii z Montmartru) nebo Matt Elliott (alias The Third Eye Foundation). Oba jsou velkými fanoušky Chapelier Fou, zatímco prvního jmenovaného houslita zremixoval, druhý zpívá na jeho debutovém albu 613, který vyšlo v roce 2010.

Nahrávka představuje Chapelier Fou jako klubového inovátora s rozsahem od vynalézavého downtempa až po uhrančivý ambient. Kromě houslí jsou zde ke slyšení i čelo nebo řecký drnkací nástroj buzuki. Deska pojmenovaná podle počtu smrtících kuliček, které obsahuje dělostřelecký granát, se setkala s příznivým přijetím u kritiky a velké ohlasy zaznamenala i za hranicemi Francie. Chapelier Fou vystupuje na živo sám a jak na pódiu divoce skáče mezi počítačem, klávesami a houslemi, připomíná šíleného vědce, který se snaží stvořit dokonalou hudbu.

Českým parťákem Chapelier Fou na večírku Euroconnections bude pražský projekt Mythematica. Jeho jediným protagonistou je pražský producent Daniel Špaček, který podobně jako francouzský host delikátně vplétá živé nástroje do elektronických beatů. Na jeho debutovém bezejmenném albu vydaném na značce Quazi Delict Records si zahrál třeba Zdeněk Bína z -123 min. Album sklidilo velmi pozitivní ohlasy a obdrželo cenu Anděl v žánrové kategorii elektronické a taneční hudby. Skvělé přijetí mělo i jeho předskakování Thievery Corporation na jejich červnovém koncertě v KC Vltavská.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Středa 26. 1. 2011
Vstup: 250/290
Vystupují:
chapelier fou (fr), mythematica (cz), Kubátko live, Quazi Delict, Stanzim + Alfonso
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika