Předávání Oscarů na HBO

Předávání Oscarů na HBO

04. 01. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Udělování cen Americké filmové a televizní akademie, pozlacených sošek Oscarů, patří k nejsledovanějším a nejprestižnějším filmovým událostem. Ročně je sledují miliony domácností po celém světě. U nás je možné přenos sledovat na kanálu HBO
Udělování cen Americké filmové a televizní akademie, pozlacených sošek Oscarů, patří k nejsledovanějším a nejprestižnějším filmovým událostem. Ročně je v USA sledují miliony domácností, stejně jako zástupy diváků po celém světě. V České republice a na Slovensku je ceremoniál již řadu let dostupný díky kanálu HBO, který několika-hodinovou show vysílá v přímém přenosu a také ve zkráceném záznamu.

Oscaři za rok 2005 budou předáváni od druhé hodiny ráno středoevropského času v noci z neděle 5. března na pondělí 6. března. Záznam na HBO poběží rovněž v pondělí 6. března od 20:00 hodin. Všichni filmoví fanoušci tak budou moci u televizorů stejně jako diváci v sále hollywoodského Kodak Theatre držet palce svým favoritům a napjatě očekávat výsledky.

Jaké filmy budou o ceny bojovat, to zatím není stoprocentně jasné: nominace na ceny se vyhlašují až 31. ledna. Jako nápověda ale mohou napomoci nominace na Zlaté glóby. Ceny, které se udělují jak filmovým celovečerním dílům, tak televizním, jsou vnímány jako předzvěst Oscarů, protože v drtivé většině se nejen nominace, ale i výsledky obou cen v těch nejdůležitějších kategoriích shodují. Jistou komplikací pro odhady je ovšem fakt, že Zlaté glóby se filmům a hercům udělují narozdíl od Oscarů odděleně pro dramata a žánr komediálních filmů/muzikálů. Vítěz, který získá Zlatý glóbus, tak může mít ve svém „žánrovém kolegovi“ při oscarovém klání výrazného konkurenta.

Jisté je, že nominacím neunikne drama Zkrocená hora uznávaného tchajwanského režiséra Anga Lee s tématem více než přátelského vztahu dvou mladých kovbojů – získalo nejvíce nominací na Zlaté glóby, včetně hereckých výkonů Heatha Ledgera a Jakea Gyllenhaala, a kritiky na ně souhlasně pějí ódy. U nás bude mít snímek premiéru v březnu. Želízka v ohni bude jistě mít českým divákům již známé boxerské drama Těžká váha (velká naděje za herecký výkon pro Russella Crowea), velice zajímavý thriller Davida Cronenberga s Viggo Mortensem v hlavní roli Dějiny násilí, mysteriózní drama Nepohodlný Fernanda Meirellese, režiséra ceněného brazilského snímku Město bohů, nebo snímek fiktizující první soudní případ sexuálního obtěžování v USA North Country (herecký výkon Charlize Theron). Z „lehčího“ žánru komedií a muzikálů by se ovšem do hlavní kategorie mohl protlačit i nový snímek Woodyho Allena Match Point a Judi Dechová bude jistě patřit k horkým favoritům za svůj živočišný výkon v komedii Stephena Frearse Show začíná.

Osmasedmdesátý ročník Oscarů se ponese ve znamení pocty bývalým vítězům. Proto se i reklama na ceremoniál ponese v tomto „retro-glamour“ duchu, jak je patrné i z oficiálních plakátů.


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika