Zimní Studnice počtvrté

Zimní Studnice počtvrté

18. 02. 2011  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Zatímco v létě pomalu nevíte, na který festival se vydat, v zimě moc možností vyjma samostatných koncertů, nemáte. Nějaké tu ale přece jen jsou. Jednou z nich je zimní verze Studnice festu. Pojďme se podívat, jak to Pardubicích vypadalo.
Studnice Fest sice se svou dramaturgií nikterak neobjevuje Ameriku, přesto s osmi ročníky letními a teď už čtyřmi zimními na krku dobře ví, jak vytvořit pohodovou atmosféru, která si přímo žádá pivka do ruky a popěvku do úst. Line up tvořily kapely s tímto festivalem více či méně spřízněné, což rozhodně nebylo na škodu. Naopak dodávalo to festivalu punc rodinné záležitosti v tom nejlepším slova smyslu.

Cestou k e-Lku jsem s odkazem na první toho večera hrající kapelu Matthew's Workshop, mlel cosi o tom, že funky není můj styl. Abych po pár jejich skladbách zase jednou pochopil, že v hudbě nelze žádné tvrzení považovat za dogma. Směs funky a rock´n´rollu či spíše rap´n´rollu v podání těhle týpků z Pardubic zněla totiž výborně. Ono na tom kýčovitým tvrzení, že když se hudba dělá srdcem a přidá se k tomu i nějekej ten humor a um, stojí pak za to, něco bude. A taky že bylo. Kytarové a hlasové parádičky Josefa a Ondry byly přesně tím, co jsme chtěli slyšet a bylo šumák že nás tou dobou bylo sotva dvacet. Holt chodit včas se na akcích nenosí. A třeba taková Disco za včasný příchod stála, už kvůli těm vytaženým vokálům a tanečkům, které nelze popsat neb je nutno je vidět.

Tak trochu v kontrastu hráli následující Imodium. A kontrastní nebyl pouze takřka čtyřnásobný počet diváků, ale i hudba samotná. Bohužel ne svým stylem, ale kvalitou. Prvních pár řad si jejich broumovský rock´n´roll rock sice užívalo, těch pár zadních naopak soudně litovalo, že tento o mnoho početnější dav neměla kapela předcházející. Kluci z Imodium nehráli vyloženě špatně, ale při vší snaze byl tohle prostě jen průměr, zvuk jaký slyšíte u každé druhé kapely.

Chuť však spravili Airfare. Ti se těší velké oblibě nejen u kritiků a ví to o sobě. Ještě stále se objevují lidé, kteří nad informací, že tihle Airfare jsou Češi, přesněji Čecho-Američani, užasle a nevěřícně koukají. To o lecčems vypovídá. Jejich „anglický“ zvuk a hlas Thomase Lichtaga do sebe krásně zapadají a dávají tušit, že tahle kapela nám ještě ukáže. Ostatně jejich novinku, která vyjde na podzim produkuje slavný producent Bjorn Thorsrud, který měl co dočinění třeba se Smashing Pumpkins. Samo sebou nesměla chybět dnes už dobře známá hitovka Sorry Baby, kterou si můžete z části dát v našem videu.



Po Airfare jsme se opět vrátili do Pardubic a s domácí Duklou Vozovnou najeli do punkových kolejí. Cesta to byla příjemná, veselá a celá na nohou. Tou dobou byl již sál zcela zaplněn a vzduchem se nesla festivalová nálada, kvůli které se celá tahle akce vlastně konala. V kontrastu chladné a temné zimy to bylo téměř dokonalé. Možná k té dokonalosti scházela ještě jedna malá stage v druhé části eL-ka. Chill zona v podání domácích djs by rozpočet určitě nijak zvlášť nenafoukla a dodala by Studnici punc multižánrové záležitosti, co dokáže i v zimě a v klubu vytvořit tu pravou letní atmosféru.
Ale zpět k Dukle. Jejich punk není z těch přímočarých, ale naopak okořeněn špetkou lidovky a hlavně kopou harmoniky. Co si budem povídat, tohle funguje a je to navíc léty prověřeno. První řady se jaly skákat a spolu s nimi i vtipná dvojka hasičů, co se potácela sálem v náladě větší než velké.

Svižné tempo se pak sálu v ABC klubu nepustilo. Protřelí Skyline, kteří si skoro až obdivuhodně drží velkou přízeň fanoušků do toho šli jak je jejich zvykem naplno a nedali Pardubicím šanci. Posuďte sami v našem videu se skladbou Escape.



Po Skyline nastoupili ještě Tleskač a Záviš, kteří si určitě užili rozjetého publika, to už jsem ale vinou velmi omezené noční dopravy neměl možnost slyšet. Přesto věřím, že to byla jízda, jak se na Tleskač sluší a patří a Záviš pak byl tradiční a dobrou tečkou za příjemným odpolednem a večerem. Za tečkou se však začíná psát další odstavec, a tím bude letní Studnice Fest. Nezbývá než čekat a pak, pak si to užít.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ZIMNÍ STUDNICE

Sobota 12. 2. 2011
Vstup: 270/290
Vystupují:
Tleskač, Skyline, Airfare, Dukla vozovna, Imodium, Záviš, Matthews workshop
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika