FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Trutnov se uskuteční opět na tradičním místě

Trutnov se uskuteční opět na tradičním místě
20. 02. 2011   |   Autor: redakce   |   Komentáře (35)
(Promotion) Letošní Open Air Festival „Trutnov 1987 – 2011“ se uskuteční i tentokrát v Trutnově „Na Bojišti“ v měsíci zrní ve dnech 18. - 21. 8. 2011. Novinkou bude, že začne již ve středu večer a bude trvat do nedělní noci. Dny posvátného místa Bojiště jsou však sečteny.
„V měsíci sněhu a hladu od našich wigwamů vybubnováváme, že tradiční a legendární setkání pod horami, Trutnov Open Air Festival, se i letos opět uskuteční, a to v měsíci zrní, zralých plodů a dozrávající trávy 18. - 21. 8. 2011,“ oznamují organizátoři. Proběhne na tradičním místě posvátné půdy „Na Bojišti“. Novinkou je, že setkání bude trvat pět dnů! „Ve středu se odbude letošní křest v undergroundovém stanu a ve čtvrtek již budou hrát některé hlavní kapely, a festival tak bude trvat pět dnů. Chceme tím naplnit žádosti a přání kapel i návštěvníků, našich spolubojovníků,“ říká k tomu Voloďa Jůzl z pořadatelského kmene. O které kapely se jedná, organizátoři brzy zveřejní. „Do začátku měsíce vran bude vše vybubnováno a oznámeno,“ doplňuje Martin Věchet, zakladatel festivalu.

Začátek o den dříve – v undergroundovém stanu. Symbolicky a s odkazem ke kořenům.
Festival letos začne již o den dříve, ve středu 17.8. večer neoficiálním začátkem v undergroundovém stanu. „První tóny z undergroundového stanu mají symbolizovat odkaz k počátkům a kořenům, z nichž setkávání vzešlo,“ vysvětluje Martin Věchet, který společně s Františkem Čuňasem Stárkem v roce 1987 festival ve Volanově u Trutnova založil. Počátky legendárního a dnes kultovního festivalu však sahají až do roku 1984, kdy byl ve Starých Bukách položen jeho základní kámen. Tehdy se ve venkovském hostinci měl uskutečnit malý festival za účasti několika kapel. Ten však, stejně jako o tři roky později akci ve Volanově, rozehnala komunistická StB a kromě zatčených hudebníků a organizátorů skončila většina tehdejších účastníků na usedlosti Václava Havla, kam je náčelník pozval. „V době, kdy mnozí setrvávali ustrašeni v bezpečí svých domácích příbytků, si v podstatě neznámé lidi k sobě náčelník „odvezl“ na Hrádeček, kde jim poskytl víc než azyl. Probíhala tam neformální zábava, zatímco my skučeli v policejních celách jak smrdutí kojoti,“ vzpomíná Martin Věchet. I v roce 1987 byl Václav Havel s undergroundovým „Trutnovem“ spojen. „Když policie setkání rozehnala a lidi pozatýkala, aparatura se odvezla na Hrádeček a uschovala ve stodole Václava Havla. Z dnešního pohledu banalita, ale tehdy by to málokdo udělal. Vše bylo tak konspirativní, že jsem se o tom dozvěděl až po třinácti letech,“ říká s úsměvem Martin Věchet a dodává: „Jedině prezident Václav Havel je oprávněn nosit náčelnickou čelenku festivalového kmene!“ I proto byl ve výročním roce 2007 český ex-prezident prohlášen náčelníkem festivalu a slavnostně dekorován náčelnickou indiánskou čelenkou.

trutnov
Podívejte se na fotky z Trutnova 2010

Dny posvátného místa Bojiště jsou sečteny.

Dny tradičního setkávání na posvátné půdě „Bojiště“ jsou však sečteny. Je již obecně známo, že místní radnice pozemky v těsné blízkosti přírodního areálu určila k zastavění. Více než kdy jindy se nyní zřetelně začne projevovat blížící se konec tradičního setkávání Na Bojišti.

„Letos začátkem měsíce zelenající se trávy posvátné území protne první etapa pokládání kanalizace. Stejně tak jako kdysi železnice křižovala posvátná území původních obyvatel severoamerických plání, i Bojiště má nyní protnout kanalizace. A to je začátek konce. S kanalizací přijdou investoři. I když bledé tváře z trutnovského Bílého domu říkají, že festival není ohrožen a vše si vymýšlíme, je to jen zastírání skutečného stavu,“ říká k tomu zakladatel festivalu Martin Věchet.

Stavební rypadla nad loukami Bojiště čekají na zakousnutí

„Smlouvu na areál máme uzavřenou na letošní rok s možným výhledem na její prodloužení o dva, možná tři další roky. Je ale zcela zřejmé, že pro festival v Trutnově již není místo. Kdoví, co by se stalo, kdybychom zdejším radním začali loajálně poklepávat po ramenou a požehnávali jejich stavební a betonářské aktivity. S takovými záměry bledých tváří se ale nesmíří žádný bojovník, když se nejen nad půdou posvátného území jeho kmene vznášejí stavební rypadla jak hladoví orli,“ říká k tomu Martin Věchet. Samotný přírodní areál Bojiště sice prozatím nájezd developerů přežije, ale okolní louky a přiléhající území, kde lidé stanují a na kterém stojí dvě scény, je změnou územního plánu místními radními vyčleněno k zastavění. „Je úplně jedno, jestli se tomu říká průmyslová zóna nebo lokalita pro občanské využití, podstatné je, že se z luk staly stavební parcely, což zásadně změní celý prostor festivalu. Nebudeme mít kde postavit pódia a ubytovat spolubojovníky,“ říká k tomu Martin Věchet. Podle starosty města a jeho zástupců údajně ale festival ohrožen není. „Považujeme to za alibistická tvrzení,“ dodává Voloďa Jůzl, spoluorganizátor festivalu.

trutnov
Podívejte se na fotky z Trutnova 2009

Vyhlédnutý náhradní prostor rozprodáván

Pořadatelé uvažovali o přemístění festivalu do jiného náhradního prostoru. Nalezli si k tomu bývalé vojenské cvičiště, jehož vlastníkem je Město Trutnov a které se nachází v lokalitě, kde festival před čtyřiadvaceti lety vzniknul. Do té doby minimálně dotčené území ve Volanově však začala místní radnice postupně rozprodávat. „O pozemky jsme měli zájem a ačkoliv nám trutnovský starosta Adamec ještě před dvěma roky tvrdil, že prodej nepřipadá v úvahu, začala radnice v tichosti a bez výrazné publicity jednotlivé pozemky rozprodávat k podnikatelským účelům. Jedná se většinou o ty pro nás nejzajímavější,“ říká k tomu Martin Věchet. „Radnici jsme dokonce předali žádost o pronájem s vypracovaným projektem včetně příjezdových cest. Nyní je vše jinak,“ dodává Vladimír Jůzl, organizátor festivalu a doplňuje: „Podali jsme proto také žádost o prodej ke kulturním a ekologickým účelům jako protinávrh k doporučenému prodeji k podnikatelským účelům. Je to jedna z posledních možností, jak tradiční a nejstarší setkávání svého druhu v ČR udržet v Trutnově.“

Radní tvrdí, že festival je nedůstojný

I to ilustruje macešský postoj zdejších radních k festivalu. V souvislosti s náčelníkem Václavem Havlem, který obdržel Kulturní cenu města Trutnova za rok 2009 a chtěl ji převzít na festivalu, vloni starosta města Adamec a jeho místostarostka Horynová označili festival za nedůstojný. „Nechceme již říkat, že se jedná o poslední rok na Bojišti, ale pokud nedojde k něčemu mimořádnému, více než kdy jindy se rýsuje konec festivalu na tradičním místě a možná že i každoročního setkávání v Trutnově vůbec. Jeho dny jsou sečteny,“ říkají k tomu pořadatelé. „Nevylučujeme, že půjdeme tam, kde si nadregionální kultury a festivalu budou více vážit než zdejší radní, kterým je přednější loajalita k nim samotným než to, že v jejich městě přes dvacet let existuje nezávislá kulturní aktivita, která městu přináší dlouhodobou propagaci a obchodníkům zisky. Dalekosáhle jej proslavuje i popularizuje a zapříčinila přinejmenším to, že si Trutnov lidé přestávají plést s Turnovem,“ říká k tomu Martin Věchet. „Je smutné, jak se město staví k něčemu, co tady existuje více jak čtyřiadvacet let, ale to je život a pro náš kočovný kmen zároveň výzva,“ doplňuje jej Voloďa Jůzl. „Již nyní máme dvě konkrétní nabídky ze dvou míst. Ale po zkušenosti s „Prachárnou“ k tomu uvádíme jen to, že jedno je směrem na sever a druhé na jih. Na příští týden máme již domluveno setkání na jednom z nich,“ uvádí k tomu Martin Věchet.
Nechť dobrá vůle přebývá mezi námi.

Dodal: Eva Navrátilová, Geronimo Agency
TRUTNOV OPEN AIR

TRUTNOV OPEN AIR

Čtvrtek 18. 8. 2011 až Neděle 21. 8. 2011
1080 Kč
Vystupují:
Iggy& The Stooges The Locos (sp) Brian Head Welch The Dhol Foundation N.O.H.A Garage & Tony Tata Bojs Symfonický orchestr Filosofické fakulty Masarykovy university v Brně Sunshine The Chancers Velvet Underground revival Švihadlo Mňága & Žďorp Znouzectnost Nil Jiří Schmitzer Poletíme? Plastic People of the Universe Hudba z Marsu (sk) Luboš Beňa a Matěj Ptaszek (sk) Visací zámek Kohout plaší smrt Vilém Čok & ByPass Tichá dohoda Květy Kapela Snoo Karla Babuljaka Prague Conspiracy Vltava SPS Ester Kočičková & orchestr Kujoni - Hudba, tanec, klobása N.V.Ú. Katarína Koščová (sk) Petr Váša & Ty Syčáci Totální nasazení Dobrohošť Volant Luboš Pospíšil a 5P Irena Budweiserová Dukla Vozovna Marta a Rasputin The Cellmates (sk) Fast Food Orchestra Záviš Queens of Everything X-Core The Fireballs Lesní zvěř Boron Brutus Ještě jsme se nedohodli a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
Bolynnˇ Coldat | 24. 08. 2010 | 04:48:25
Jimmy hendrix

chybi ti foto jimmy az ho budes mit tak ho pls posli . zapaloval guitar
Pavelsnow | 01. 09. 2009 | 05:18:09
to CyberPhonic
Ty jses socka když tu píšeš takové nesmysly.
Každej má svůj žánr a po tom si jde.
Sice jsem v Trutnově nikdy nebyl přesto si myslím,že to je jeden z nejlepších festivalů tak si toho musime važit a ne to kritizovat kor dyž o tom nic nevíš : )
lada333 | 22. 08. 2009 | 01:46:23
:D :D :D trutnov je super
komár | 20. 08. 2009 | 11:54:55
to CyberPhonic

co to meleš ty smažínku
CyberPhonic | 20. 08. 2009 | 11:41:02
nejvic sockovskej festak v CR na scenu fuuuj
jitkin | 23. 07. 2009 | 08:54:02
To co se stalo bylo strašné, přeji všem na Trutnovském festivalu jen pohodu a žádnou pohromu s tímto děsivým počasím.
Je pravda, že náš Trutnov drží hory a nic moc světoborného se nám doposud nestalo a jak už bylo psáno Bojiště je posvátné, tak si přejme ať duchové mají dobrou náladu....
Lidí na pohodě mi je líto, též jsem chtěla vyrazit, ale spadla mi do tohoto víkendu svatba kolegy...držím palce všem marodům ať se dco nejdříve uzdraví!
digi | 13. 09. 2008 | 07:51:05
velice dobrýýýýýý na několik hvězdiček, pokračuj v psaní, velice dobře se to od Tebe čte - velice profesionální
Mkkoudy | 04. 09. 2008 | 01:43:22
Božíííí

Super článek,jen tak dál!!!
Cubais | 01. 09. 2008 | 03:51:50
Luci, danda.
Díky moc, je to moje první...
danda | 01. 09. 2008 | 03:37:44
velice pěkný až pofesionální recenze-gratuluji
Lucinka* | 01. 09. 2008 | 03:01:32
Cubais dobrá recenze ;-)
richa | 27. 08. 2008 | 09:53:35
fotky

krásný fotky,je pěkný,když to někdo umí. škoda že tam nejsem.vydařené.
Tenzo | 27. 08. 2008 | 04:44:15
to Hugo:

D80 Nikon+18-70 nikkor 1:3.5-4.5 :)
CyberPhonic | 27. 08. 2008 | 03:26:41
fuj fuj huš fuj!
Hugo | 27. 08. 2008 | 12:13:36
Moc hezký fotky - čím jsou pořízené ?
Jedi | 27. 08. 2008 | 09:45:14
Zajímavý fotky!
asheek | 24. 08. 2008 | 07:37:48
wow!

trutnou toliko lidí sem ještě nikdy neviděl pohromadě
YannD | 19. 08. 2008 | 07:57:51
Hmm

http://kultura.idnes.cz/marleyho-syn-stephen-do-trutnova-neprijede-zranil-s e-na-turne-p6h-/festivaly.asp?c=A080819_172027_festivaly_ob
Anonymni | 19. 08. 2008 | 07:06:23
Anonymni | 19. 08. 2008 | 07:05:52
:D :) :(
Michal | 19. 08. 2008 | 11:01:50
Kapely -)od do

Zdravim rad bych nekde stahnul casovy harmonogran kdo jak hraje
soda | 11. 08. 2008 | 03:42:56
kdy budou vystupovat hlavni kapely vam reknou asi az v nedeli jako vloni..:-((
tereza | 05. 08. 2008 | 03:26:23
nazdar

rada bych se zeptala, kdy presne budou Soulfly hrat (nevim ani den)..a jestli je mozne zakoupit vstupenku jen na ten jeden den..diky predem
Matty | 31. 07. 2008 | 08:30:28
zdarec

Nevite ky budou vystupovat Soulfly den vim ale čas dik
Zdenka | 18. 07. 2008 | 09:22:15
Nevíte někdo

Jaký den bude vystupovat Stephen Marleye
Shaarinka | 04. 07. 2008 | 02:28:04
Stephen

Tak na tohohle týpka se lidičky, co ho neznáte, těšte jako malý!!!!!! dělá fantastickou muziku!!!!!!už se na něj těšim, to bude mazec!!!!! JAH!!!!
Rishule | 03. 06. 2008 | 01:31:46
no toto?

Loni sem to prokoučoval, náčelníka Havla a ostatní :/
letos bych se měl polepšit :)


ps: sockové seš tady ty Cybertroniku!
Tomik | 03. 06. 2008 | 12:14:01
Prej sockovskej fest asi si tam nebyl nevis co meles blbe!!!! Jako mrte festacek, neznam lidi co by se jim tam nelibilo!!!! Uz aby to bylo mrte zakalime a zaparime
Cyber | 02. 06. 2008 | 08:55:06
nejvic sockovskej festak v CR fuuuj :smile59:
Klaruška | 01. 06. 2008 | 07:53:56
Trutnov

Už se nám to blíží..nejlepčí fesťáček
karolin | 24. 05. 2008 | 04:49:09
už se nemůžu dočkat.. :)
zuzil | 18. 05. 2008 | 02:39:10
trutnov

kde je program?
YannD | 02. 05. 2008 | 05:58:55
Cha:-)

a je to doma:-) http://show.idnes.cz/trutnovsky-festival-hlasi-oko-bere-d6z-/hudba.asp?c=A0 80502_155410_hudba_ob
ozzby | 25. 03. 2008 | 10:56:44
mari56

Ahoj, na informace netrpelive cekame :-) sleduj web..
mari56 | 25. 03. 2008 | 07:53:51
TRUTNOV OPEN AIR

Chtel bych se zeptat jestli nekdo nemate informace a festu v Trutnove?Jestli bude nebo ne?Dik

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |