Rozhovor DJ Spyro

Rozhovor DJ Spyro

13. 01. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Na nadcházející Apokalypse vystoupí i vítěz posledních Dance Awards, v kategorii objev roku, DJ Spyro. Zde si můžete přečíst rozhovor, který se točí převážně kolem Brněnské párty.
DJ SPYRO – „Komón Špyrko hraje!“


Ahoj… 24.2. hraješ na Apokalypse, což je poslední dobou jedna z našich největších a nejúspěšnějších halových akcí… jak vzpomínáš na své první vystoupení na ní?
Na mé první vystoupení na Apokalypse vzpomínám velmi rád. Byl to jubilejní 20tý díl, který probíhal v pavilonu G1 na výstavišti.


Loni jsi zvítězil v anketě Dance Music Awards v kategorii Objev roku. Bylo pro tvou kariéru toto vítězství důležité a co se pro tebe od té doby změnilo?
Myslím, že nebylo až tak důležité pro mou kariéru, jako pro moje vnitřní naplnění a náboj fungovat dál!


Opravdu je možné se k tomuto titulu vypracovat z ničeho, nebo je něco, eventuelně někdo, co ti hodně pomohlo? Jak vlastně vzpomínáš na své začátky na taneční scéně?
Určitě se k tomu může vypracovat kdokoliv! Myslím, že záleží na píli a výdrži každého jedince…. Mně k tomuto umístění pomohlo také pár lidí - jak už s nabídkou na hraní, tak s pomocí mě bookovat. Pomohli ale i clubbeři, kteří pro mě hlasovali! Začátky jsou vždycky krušný ale i krásný! Když se ohlédnu zpět je mně docela příjemně.


Pokud se podíváš zpět, máš pocit, že jsi měl něco udělat jinak? Kdyby jsi byl na začátku a měl se rozmýšlet, prošel bys tím znovu?
Věřím na „slet událostí“, ale určitě jsem něco mohl udělat lépe! Se zkušenostmi, které jsem neměl před 5ti lety, bych určitě změnil spoustu věcí! Ale asi to tak mělo být! Jinak bych třeba tenhle rozhovor vůbec nepsal, třeba bych ani na Apo nehrál, třeba bych nehrál vůbec! Určitě bych si prošel vším znovu a zachoval bych se stejně!


Jak vnímáš reakce lidí při tvém hraní? Je pro tebe podstatné, když se lidi dobře baví, nebo si jedeš svůj set bez ohledu na atmosféru v klubu? Všímám si totiž, že tohle je poslední dobou velmi častým zvykem většiny předních českých djs….
Sice nejsem takový dj, který zvedá ruce při každém zvratu. Nezvedám ani desky nad hlavu, ale velmi intenzivně vnímám publikum! Dá se říct, že je mojí prioritou bavit clubbery. Párkrát se to také nepovede. Nejsem robot a mám také dny, kdy je komunikace s tancujícími velmi těžká. To potom cestou domů přemýšlím o rituálním spálení desek:-)


Dobře…zpět k Apokalypse…jak se ti líbí line-up Umek – Wittekind – Kwitta?
Umeka mám moc rád jako producenta… Těším se, co předvede za gramofony. Sven je pro mě ještě nepoznán. Vím jen, že někdy přehání s rychlostí, tak uvidíme. A Frank? Vím jen, že má dědu z Plzně, a že bych ho po desátý večer nechtěl potkat v podchodu:-).


Minulá Apokalypsa s headlinery Pet Duo byla ve znamení schranzu…jaký je tvůj názor na tento styl, pokud tedy schranz za styl hudby považuješ…myslíš, že má nějakou budoucnost?
Můj názor na schranz je velmi složitý. Mnoho věcí se mě na něm nelíbí ale obdivuji jeho dravost a schopnost se rychle zaposlouchat a oblíbit se u posluchačů. Pokud si zanechá oblíbenost, jakou má doteď, myslím si, že vydrží ještě dlouho.


Za poslední rok jsi hrál na většině velkých akcí, které jsou specifické právě pro Brno…Máš rád takové akce, nebo dáš přednost domácké atmosféře klubu?
Mám rád všechny akce, kde je dobrá atmosféra! Nezáleží mně na tom, jestli je to hala, klub nebo open air. Pokud se lidi dobře baví, je příjemné hrát kdekoliv. Ale musím se přiznat že na Moravu jezdím hrozně rád kvůli jejímu specifickému feelingu! A lidí chodí znatelně víc než u nás na severu.


Popiš nám, prosím, svůj styl hraní a zajímá mě, jestli prošel nějakým výrazným vývojem… Je v tvé kariéře někdo, kdo byl tvým vzorem?
Můj styl se vyvíjí stále se mnou. Je pravda, že při poslechu mých starých nahrávek si v nějakém úseku mixu říkám „ty jo, tak tohle bych teď nedal“ . Takže to je i o tom, že čím déle jsem na scéně, tím více se snažím být profesionálnější a někdy je to i na škodu. Myslím to tak, že neriskuji a nezkouším nové věci na „blint“. Nicméně se snažím hrát pořád na maximum a dávat do svých setů něco specifického. Něco, co má jen dj spyro.
Hodně jsem se dříve inspiroval Carlem Coxem. Moc se mně líbila technika a děj mixu, výběr desek a hlavně jeho komunikace s clubbery!


Jaké vybavení potřebuješ ke svému výbornému výkonu? Je něco, co tvůj výkon dokáže nějak ovlivnit, ať už nálada, prostředí, nebo jsi vždy profesionál a závisí jen na technických podmínkách?
Pokud je na akci dostatečně vysoký stůl, na kterém je 3x technics 1210mk2, nebo vyšší s dobrýma jehlama, 1x jakýkoliv mix se 3ma korekcema a kvalitní odposlechy, hraje se mně báječně! Samozřejmě pokud nemám svůj den debi*.


Jak vidíš sebe třeba za 15 let? Budeš stále hrát?
Jestli mě to zdraví a hlavně sluch umožní, tak bych i rád dále hrál. Třeba ne na gramofony. Možná s nějakou kapelkou, možná live. Každopádně hudbu miluju a dokážu si s ní život představit i za 15let.


Výborně, myslím, že to stačí, proto ti položím poslední otázku…zajímá mě, jak bys nalákal lidi na svůj set na Apokalypse a dám ti na to možnost použít tři jakákoliv slova:-)
Komón Špyrko hraje!
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika