Ryan Povell aneb cesta Gridloka

Ryan Povell aneb cesta Gridloka

20. 03. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jména začínající na „Gri-“ nikdy nevěstí nic dobrého. Nesou s sebou jakýsi nevysvětlitelný příslib děsu a zlověstného očekávání. Vánoce měly Grinche, Harry Potter Grindelwalda, Kriminálka Las Vegas zase Grissoma a Break4Beats bude mít Gridloka.
1. kapitola
A tím se dostáváme k malému chlapci jménem Ryan Povell, který se před několika roky narodil v klidu a pohodlí Tampské zátoky na Floridě. Ryan ovšem nebyl jako ostatní děti. Jeho fascinace vším tajemným a záhadným zdaleka přesahovala běžnou míru. A pak tu byla ještě jedna věc – jeho nezvyklý hudební cit.

gridlok

Hodiny a hodiny trávil hraním na klavír, avšak klasická hudba byla pro mladého Ryana příliš svazující, příliš cizí. Nerozuměl její době, ani jejím autorům. Byla to mrtvá hudba, vysušená mumie, exponát do muzea, pouze ozvěna dávno upadlé vášně. Ryan hledal hudbu, která by žila. Hudbu, která by mu pomohla uchopit a porozumět světu kolem něj. Hledal drumandbass. A tak se zrodil Gridlok.



Konec první epizody je svázán s floridským vydavatelstvím Technorganic, kde v roce 2000 vydal Gridlok svůj vůbec první vinyl se skladbami Kamikazee a Shockrock. V té době také zakládá společně s DJ Redcoatem dvoučlenné uskupení Project 51, které později dalo jméno jeho vlastnímu labelu (Project Fifty-One). Krátce na to Gridlok opouští rodné prostředí Tampského zálivu a míří napříč Spojenými státy do San Franciska. Gridlok už měl tou dobou slušně našlápnuto, ale pořád mu chyběl release u nějakého respektovaného vydavatelství.

2. kapitola

To se změnilo v roce 2003, kdy mu vyšla dnes již kultovní klasiku Heatwave na labelu Violence. Nový producent na sebe strhl velkou vlnu zájmu, která neunikla ani takovým vydavatelstvím jako Renegade Hardware či Virus. O dva roky později vydal spolu s Hivem, Keatonem a Echo album Welcome To Violence (2005), které potvrdilo Gridlokův hvězdný status a definitivně otevřelo oči širšímu publiku.

Za zlomový rok lze považovat 2006, kdy Gridlok vydává na svém vlastním labelu svoji první sólovou desku. Původně se měla jmenovat Under Surveillance, ale nakonec vyšla pod jménem Break The System. Ve stejném roce vydává také spolu s Hivem, D-Bridgem, Breakem a Silent Witnessem masivní skladbu Standing Room Only, která se objevila i na kompilaci Nightlife 3 od Andyho C. Za zmínku stojí i jeho spolupráce s japonskou firmou Konami na jejich populární videohře Dance Dance Revolution.



Následující roky přináší řadu dalších releasů, z nichž za zmínku stojí jednak kompilace nominovaná na Grammy s názvem Autopsy (2008), na které Gridlok pracoval společně s další legendou amerického drumnadbassu AK1200, ale především jeho druhé sólové album Void (2009), na kterém pracoval s různými přestávkami přes dva a půl roku a které svým způsobem také pokřtilo jeho přesun ze San Fraciska do Los Angeles. A nesmíme zapomenout ani na jeho třídílnou sérii Reboot The System (narážka na jeho dřívější sérii Break The System), jejíž poslední díl se dere do obchodů právě v těchto dnech. Netřeba dodávat, že trilogie opět vychází na jeho domovském labelu Project Fifty-One.

Z tohoto kdysi malého vydavatelství, jehož název (jak Gridlok s úšklebkem dodává) našel na dně flašky od vodky, postupně vyrostlo mocné impérium a v neposlední řadě také domov a útočiště mnoha dalších producentů jako Blokhe4d či Cern. A jaké že je Gridlokovo tajemství vedení úspěšného labelu? „Prostě vydávat tu nejlepší hudbu. To a ještě důslednost,“ prozrazuje Gridlok.

3. kapitola
Začne se psát 1. dubna na Break4Beats…

Co o Gridlokovi možná nevíte…
Jeho oblíbenou knížkou je 1984 od George Orwella.
Jeho oblíbeným filmem je Blade Runner od Ridleyho Scotta.
Jeho oblíbeným alkoholickém nápojem je Mai Tai.
Mezi největší kapely všech dob řadí Black Sabbath a The Beatles.

Gridlok na webu
http://www.myspace.com/gridlokp51
http://www.projectfiftyone.com/
http://soundcloud.com/gridlokdnb

Dodal: Ivo Pezlar, Level B production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BREAK4BEATS

Pátek 1. 4. 2011
Vstup: 190/240
Vystupují:
Gridlok (USA), Blockhe4d (UK), Sayko, Smario, Dry-rot, Elwira // Second stage: Djs Tshang & Indy (Fr), Ntkz, Mercur, Hrr.nec
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika