Islandský večer se skupinou Hjaltalín

Islandský večer se skupinou Hjaltalín

09. 03. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hlavní hvězdou islandského večírku Planet Connection 3. dubna v Paláci Akropolis bude aktuální senzace místní hudební scény - kapela Hjaltalín.
Kulturní cestovka Planet Connection vyrazí první dubnovou neděli na Island. Na chladný sever se návštěvníci Paláce Akropolis vydají v doprovodu s kapelou Hjaltalín, čerstvou hudební senzací z ostrova na severu Evropy. Sedmičlenný band z Rejkjavíku už definitivně uhranul islandskou hudební scénu, sbírá ceny a hypnotizuje žebříčky, teď na jeho objevení čeká zbytek Evropy i světa. Jejich první zteč na Českou republiku přijde 3. dubna, kdy se objeví v Paláci Akropolis na islandském večírku Planet Connection. Jejich koncert doplní promítání a povídání o Islandu s Janem Burianem, krátké filmy Rúnara Rúnarssona a ochutnávka místní speciality.

Hjaltalín - silou islandské sopky
Někdo jim říká „severští Arcade Fire“, ale tenhle sedmičlenný band z Reykjavíku si nezaslouží být srovnáván s nikým jiným než sám se sebou. Islandští Hjaltalín jsou totiž naprosto ojedinělým zjevem na mapě současné hudby. A se svým grandiózním pop-rockovým zvukem čerpajícím z odkazu vážné hudby, šedesátkového soulu i současného indie rocku mají našlápnuto k tomu, aby udělali stejnou díru do světa jako jejich krajané Björk nebo Sigur Rós. Držitelé ceny za nejlepší islandské album loňského roku se poprvé představí v Praze první dubnovou neděli - zahrají na večírku Planet Connection v Paláci Akropolis.



Hjaltalín vznikli v roce 2004, nejprve jako žertovný projekt partičky kolem studentského sboru na jedné střední škole v Reykjavíku. Všechny žerty ale šly stranou, když je na podzim 2006 pozvali do islandské televize, aby zahráli v jedné populární talkshow. Přišel první hitový singl a debutové album Sleepdrunk Season, se kterým jim pomohl Gunni Tynes ze skupiny Múm. Na islandských hudebních cenách pro rok 2007 už Hjaltalín převzali titul objev roku a mozek kapely Högni také autorskou cenu. Během natáčení debutu skupinu posílila zpěvačka Sigga, jejíž soulový feeling skvěle vyvažuje rozevláté rockerství Högniho a ještě posiluje její nadžánrový rozptyl.

Druhé studiové album Terminal natočené v létě 2009 představuje sebevědomý a bombastický zvuk, který Hjaltalín pomohl ve studiu docílit komorní orchestr i pěvecký sbor. Přes barokně vrstevnaté aranže hrají i nadále prim silné písničky podpořené skvělými instrumentálními výkony členů kapely. Naplno zde září hvězda zpěvačky Siggy, která si zaslouženě odnesla výroční cenu norské hudební akademie. Ta také ozdobila Terminal soškou za nejlepší album roku, což jen podtrhlo fantastické přijetí desky na Islandu - nahrávka strávila dvě měsíce na čele místního prodejního žebříčku. S velkým ohlasem se také setkala jejich vystoupení na festivalech Roskilde, Latitude nebo Sziget a triumfální islandské turné se symfonickým orchestrem.

Ten bude v Praze celkem pochopitelně chybět, i bez něj ale zaútočí Hjaltalín v Paláci Akropolis silou islandské sopky. Jejich koncert bude bezpochyby vrcholem večera šestého pokračování kulturní cestovky Planet Connection. Dalším hostem bude písničkář a překladatel Jan Burian, který bude vyprávět své zážitky z cest po Islandu. Na programu je také promítat krátký film Ptáčata režiséra Rúnara Rúnarssona, který vypráví příběh jedné jasné letní noci a sleduje skupinu teenagerů na jejich cestě od nevinnosti k dospělosti. Zájemci také mohou ochutnat islandskou specialitu - sušené rybí chipsy a od 22:00 bude na malé scéně hrát DJ Jirka Štefl z Radia 1 mix ze severské hudby.

www.hjaltalinmusic.com/

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PLANET CONNECTION

Neděle 3. 4. 2011
Vstup: 290/350
Vystupují:
Hjaltalín
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika