Audiovizuální extáze na Lunchmeat festivalu

Audiovizuální extáze na Lunchmeat festivalu

17. 03. 2011  |  Autor: Tchunia  |  Komentáře (0)
Od pátku do neděle se Praha stane centrem audiovizuálního umění. V prostorách kina Bio Oko, Bubenská 1 a MeetFactory se totiž bude odehrávat druhý ročník Lunchmeat festivalu. O symbiotické spojení hudby a videa se pokusí například losangeleský producent Teebs, King Cannibal, Rudi Zygadlo nebo Luke Abbott.
Na straně audiovizuálních umělců budou stát NiñoViejo, kteří v Praze staví i speciální scénu pro své vystoupení, Charlie Mars, Boris Edelstein, dvojice Frances Sander & Dima Berzon či Akuzatif.

Je možné, že vám tato jména nic neříkají, věřte ale, že jde o nejčerstvější interprety nezávislé scény. „Nemusí jít o nejznámější hvězdy, na tom si ani nezakládáme. Důležitá je pro nás kvalita. Je jasné, že se zaměřujeme především na mladé žhavé talenty, zkušenějším umělcům se ale nijak nevyhýbáme. Letos k nám na festival přijede francouzská vizualistka, která se na scéně pohybuje přes čtyřicet let,“ řekl ředitel festivalu Jakub Pešek.

Hlavní část programu začíná v pátek 18. 3. v kině Bio Oko. Proběhnou zde tři přednášky a tři audiovizuální vystoupení. Členové Niño Viejo předvedou ukázky svých projektů, následovat bude AV show portugalského Nohisty nazvaná Nobody. Živým mícháním abstrakce a mechanického pohybu těla překračuje Nohista hranice hudby a obrazu. Na bázi percepce ožije velmi intenzivní smyslová performance, kde se obraz stává hudebním nástrojem.

Živou premiéru si na Lunchmeat festivalu odbude dvojice Skyence a Johannes Timpernagel, kteří mají za sebou již několik videoklipů. Jejich show bude symbiózou soulu, bassu a hluboké elektroniky s projekcí reakčních energetických vln a tvarů. Vystoupení můžete brát i jako preview jejich debutové desky Definition, která má vyjít co nevidět.

Třetím v pořadí pak bude Boris Edelstein. Ten do Prahy přicestoval s 14denním předstihem, aby stihl připravit scénu speciálně pro Bio Oko. Boris je navíc tvůrcem jednoho z nejpoužívanějších VJských softwarů Modul8 a také zakladatel švýcarského Mapping festivalu. Doplní ho Američan Steve Buchanan se svým neortodoxním step pianem. Během oněch dvou týdnů se z nich prý stali absolutní cinefilové a i název jejich show - Rhythm Vision or Light, Sound + Death/L. S. D. – slibuje mnohé.

Poté se program přesune do Bubenské 1, kde se konal například poslední Designblok a kde budou tentokrát otevřená studia rezidentních umělců a párty pod taktovkou Vice magazinu s vystoupením ambientních zástupců MimozeMě. Tato část Lunchmeat festivalu je zdarma.

Sobotní program je pravděpodobně to, co vás srazí do kolen. Pět live actů v prostorách MeetFactory, která bude opět speciálně připravena pro tuto akci. Nejdříve jsou na pořadu dne přednášky účinkujících, kde si budete moci vyzkoušet například live painting pod dozorem Francese Sandera. Nachystán je opět blok o Red Bull Music Academy s Teebsem. Ideální příležitost pro všechny, kteří přemýšlí, že by se této prestižní záležitosti chtěli zúčastnit. Mimochodem přihlášky lze posílat do 4. dubna.

Okolo deváté pak začíná hlavní část programu. Jako první se představí francouzští Turnsteak, zvukoví řezníci v tom nejlepším duchu glich music s trochou syrového electra. Vizuálním parťákem jim bude krajan ODLM.

Představit post-dubstep, nejvyhypovanější hudební styl současnosti, přijede Rudi Zygadlo. Tento skotský mladíček s polskými kořeny studuje literaturu a slavistiku a zbožňuje české spisovatele jako Hrabala, Havla nebo Kunderu. To ale samozřejmě není důvod, proč přicestuje do Prahy. Příčinu hledejte v jeho debutovém albu, které vyšlo na Planet Mu. Těšte se na Filthy logic, kde se mísí vše od Franky Zappy, přes breakcoru až následně k něčemu, co sám Rudi nazývá „prog-step“ – ulítlé beaty s dubstepovým základem se v jeho podání mísí s vokály, space soundem a prapodivnými hrátkami se samply, u kterých budete občas nechápavě kroutit hlavou. Stejně jako u Zygadlových textů, ve kterých se vyznává z nenávisti k příteli Joanny Newsom nebo naopak lásce ke skladbám, co zpívají ministranti v kostelech. Všechno je to samozřejmě hozeno do vtipného postmoderního hávu a vážně zde není míněno zhola nic. Pohyblivé obrázky k jeho show bude mít na starosti Charlie Mars, také celkem vtipálek.

A to se již dostáváme k mému osobnímu favoritovi. Teebs, losangeleský zástupce labelu Brainfeeder, vizuální umělec a producent, stejně eklektický jako sama hlava labelu Flying Lotus. Loni vydal bravurní desku Ardour, kterou Pitchfork ocenil 8/10 a i když se na ni v různých bilančních TOP X výčtech pozapomnělo, mě v iPodu přežila dosud. Teebsův industriální post-hip-hopový beat je odlehčen snovou atmosférou a charakteristickými „cákanci“, které se prolínají i do jeho vizuální tvorby. Proto je příhodné, že jej na festivalu doplní dva členové spolku Tagtool (Frances Sanders a Dima Berzon) soustředící se na livepainting.

Druhým nepřehlédnutelným jménem line-upu Lunchmeat Festivalu je londýnský King Cannibal, nejtemnější z Ninjů. Požírač hudebních vlivů a motivů se vám dostane do hlavy audio střepy a rytmikou ostrou jako břitva, která se skrývá mezi žánry, ale nejčastěji na sebe bere podobu dubstepu. Let The Night Roar. O vizuální doprovod se postará Akuzatif, rodák z tureckého Izmiru, který studoval animaci na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a nyní žije v Praze a podílí se na natáčení filmu Alois Nebel.



Další Angličan Luke Abbott představuje pravý opak King Cannibala. Hudební geek, trochu mámin kluk, vzezřením totální hipster, co nahrává u sebe v pokojíčku. Nejlepší obrázek o tomto klučinovi si uděláte, když si poslechnete jeho debutové LP Holkham Drones. Zároveň s Lukem vystoupí španělští vizualisté Niño Viejo, kteří jsou v Praze již 14 dní a připravují speciální scénu pro tento festival a Abbotův set.

Po náročném sobotním večírku návštěvníky čeká už jen nedělní oddech - přehlídka nejlepších videoklipů za rok 2010 dle magazínu Stash.

Loňský Lunchmeat festival byl pro mě určitě jednou z TOP 3 akcí roku a nevidím důvod, proč by ten letošní na tom měl být jinak. Proto se ujistěte, že během víkendu budete v Praze a tom správném místě.

http://www.lunchmeat.cz/festival/2011/cs/novinky-1.html
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

LUNCHMEAT FESTIVAL

Pátek 18. 3. 2011 až Neděle 20. 3. 2011
Vstup: do 4.3. 370,- do 17.3. 430,-
Vystupují:
Turnsteak vs. ODLM, Teebs vs. F. Sanders + Dima Borzin, Luke Abbott vs. Niño Viejo, King Cannibal vs. Akuzatif, Niño Viejo, Nohista, Boris Edelstein + Steve Buchanan, Skyence + Johannes Timpernagel, datalive, mimozem, pure A, vj mfish, vj kinokio
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika