Před Sade vystoupí legendární The Jolly Boys

Před Sade vystoupí legendární The Jolly Boys

20. 04. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hudební skupina The Jolly Boys z Jamajky, která patří ke kultovním, přijala pozvání od Sade a vystoupí na vybraných evropských koncertech, Prahu nevyjímaje. The Jolly Boys, prezentující se tradičním jamajským hudebním stylem Mento, letos po pěti dekádách své existence oživili svoji činnost.
Na začátku všeho stála fi lmová hvězda Errol Flynn, který poté, co koupil malý pruh na severovýchodě Jamajky, oživoval divoké večírky pořádané u sebe doma koncerty místní mento kapelou, kterou přezdíval The Jolly Boys. Hudební styl mento je předchůdcem ska a reggae. Zaslechneme v něm obvykle nástroje, jako jsou akustická kytara, banjo, ruční bubny a mareambula. Mento kombinuje tradiční africké motivy s vlivem evropské hudby. Jeho texty vesele vyprávějí o životě chudáka. Mento bylo nejvíce rozšířeno v 50. letech, v 60. letech vyplynulo do ska. Elektrifi kace Jamajky a její nezávislost v roce 1960 pak vedla k poklesu mento hudby a přinesla nový hudební styl reggae. Dnes ještě mento uslyšíte zejména v turistických oblastech Jamajky.

jolly boys

V roce 2009, kdy hudební producent Jon Baker navrhl The Jolly Boys nahrávání nového alba, které by obsahovalo překvapivé současné cover verze, byla mento hudba a The Jolly Boys opět představeni jak Jamajce, tak i zbytku světa. Album „Great Expectation“ vyšlo loni a dostalo se mu nadšené kritiky.

Během 60-leté existence se v kapele vystřídalo minimálně 18 členů, ale až nyní se The Jolly Boys dostává zaslouženého respektu. Od vydání zmíněného alba skupina fascinuje diváky po celém světě a nyní i publikum na koncertě Sade dostane jedinečnou šanci seznámit se s tímto kouzlem Jamajky.

http://jollyboysmusic.com

Dodal: Petr Novák, Live Nation
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: SADE

Sobota 14. 5. 2011
Vstup: 1350 - 2450,-
Vystupují:
Sade, Jolly Boys
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika